17 Haziran 2011 10:21

TMMOB kuşatması

TMMOB kuşatması

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Balkon palavralarına karnımız tok, çünkü biz bu balkondakilerin ruhunu biliyoruz. Attıkları her adımın arkasında ince bir hesap yatar ve o hesabı halka ödetirler.
Başbakan, seçim öncesinde bakanlıkların sayısında ve yapısında değişiklikler yapılacağını açıkladı. Yeni hükümette devlet bakanlıkları kaldırılacak, bazı bakanlıklar birleşecek, yeni bakanlıklar kurulacak. İcraata yönelik gibi görünen bu girişimin masum olmadığı da hemen anlaşıldı. AKP Hükümeti, seçimden 3 gün önce yangından mal kaçırır gibi, bir kanun hükmünde kararname yayınladı. Bu kararname görünüşte Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bayındırlık Bakanlığının birleştirilerek, kurulacak olan yeni bakanlığın yapısını ve görevlerini tanımlıyor, ama arkasında başka niyetler yatıyor.
Bu kararnamenin içine gizlenen birkaç maddeyle AKP, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğini (TMMOB) ele geçirip yönetmek isteğini açık ediyor. Bu maddelere göre, mühendis ve mimarların meslek odalarının mevzuatını düzenleme yetkisi, TMMOB’den alınıp Çevre Orman ve Şehircilik Bakanlığına veriliyor.
TMMOB, yasalarla kurulup yönetilen kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur, mevzuatı yasalarla belirlenmiştir ve 57 yıldır da bu böyle devam eder. Kamu kurumu niteliğinde olmasına rağmen, TMMOB’de arpalıklar, lojmanlar, makam arabaları falan yoktur, diğer kamu kurumlarıyla en çarpıcı farkı budur. TMMOB, ülke, meslek ve üye çıkarlarını korur ve gözetir; bu görev de yasalarla kendisine verilmiştir. Olayın ince noktası işte tam burasıdır.
Dokuz yıldır yaptığı bütün operasyonlara rağmen, ülke çıkarlarını korumaya talip kurumların halen yok edilememiş olması AKP’yi fazlasıyla rahatsız ediyor. Bu kurumlardan birisi de TMMOB’dir. TMMOB ve bağlı meslek odaları, mesailerinin büyük bir bölümünü iktidarın yağma ve talan uygulamalarına karşı yasal direnişe ayırmak zorunda kalıyor. TMMOB bünyesinde 23 meslek odası bulunuyor ve her odanın AKP yağmasına karşı açtığı onlarca dava var. Bunların kimi sonuçlandı, kimisi de sürüyor; hepsini anlatmaya kalksak yüzlerce kitap yazarız.
Yine de size tek ve çok net bir örnek vereyim; Seydişehir Alüminyum tesislerinin AKP iktidarı tarafından özelleştirilmesine karşı bir meslek odası dava açmıştı. Dava yıllarca sürdü, döndü dolandı ve sonuçta özelleştirme kararı iptal edildi. Üretim tesislerini ve koca bir barajı kelepir fiyata özel sektöre satan iktidar, kesinleşen yargı kararlarına rağmen, ülkenin malını özel sektörün elinden geri almadı, tesisleri halen o şirket kullanıyor. O meslek odası da inat etti, olayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıdı; ayrıca yargı kararlarını uygulamayan Başbakan, bakanlar ve kamu görevlileri hakkında tazminat davası açtı. Bu davayı da kazanırsa, oluşan kamu zararını Başbakan ve avenesi kişisel servetlerinden ödeyecek, pamuk eller cebe girecek.
Bu tek örnek dahi, AKP’nin neden TMMOB’yi kuşatmak istediğini açıkça gösteriyor; balkondakilerin bütün amacı, ülkeyi pazarlama yolunda sermayenin elini rahatlatmaktır.
TMMOB’lular sokakları severler; yaklaşık 400 bin üyesiyle ve halk desteğiyle, TMMOB örgütlülüğü bu kuşatmayı yaracak güçtedir ve bu güç bize gurur veriyor.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...