15 Haziran 2012 09:09

Maksadını aşan rapor..

Maksadını aşan rapor..

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Vekilimiz Levent Tüzel’in, 12 Nisan tarihinde verdiği soru önergesine, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ibretlik bir cevap vermiş...
Hatırlarsınız; Veysel Eroğlu, HES’lere karşı çıkan bir bilim insanını savcılığa ve YÖK’e şikayet edeceğini belirtip, çevreye duyarlı yurttaşları da “seyyar gruplar” diye suçlamıştı. Levent Tüzel de bakana, bu üniversite öğretim üyesinin ve seyyar grupların kim olduğunu, ayrıca bilim insanlarını tehdit etmenin suç olup olmadığını sormuş. Gelen cevabın elbette elle tutulur bir yanı yok ama, bir cümleyi aynen yazıyorum; “Bilim ve bilim adamlarına gösterilen hassasiyet konusunda,tarafıma atfen bulunduğunuz ithamlar maksadını aşan ve malumat dışı hususlardır”..
Vekilin maksadını aştığını, sorduklarının da malumatı dışında olduğunu söylüyor Bakan.. Devam ediyor, başlıyor kendisini övmeye; “Ömrünü akademik ve bilimsel çalışmalara adamış biri olarak; binlerce öğrenci ile mastır ve doktora çalışması yürüten, akademisyenler yetiştirmiş bir kişiyim. Akademik hayatım ile genel müdürlüklerim ve Bakanlığım döneminde birçok üniversiteyle birlikte binlerce proje gerçekleştirdim”.
Soran vekilin maksadını aştığı falan yok, maksadı belli, sorusu da belli. 143 bin yurttaş, o soruları sorması için seçip gönderdi Meclise Levent Tüzel’i. O sorulara cevap istiyor ama, Veysel Eroğlu cevap vermekten kaçıp suçlamaya ve kendine methiyeler dizmeye çalışıyor.
AKP’lilerin saldırgan üslubunu artık yadırgamıyoruz. İsterseniz, kendini öven Bakanın başarı hanesine bir bakalım..
Biliyorsunuz, her yıl AB İlerleme raporu yayınlanıyor. Bu raporlarda ülkemiz özelleştirme faslında iyi not alıyor, çevre faslında daha da geriye gidiyor. Veysel Eroğlu yıllardır Bakanlık yapıyor, ama bu raporları okumazdan geliyor.
Geçenlerde bir başka rapor gündeme geldi.
Dünyanın saygın üniversitelerinden Yale üniversitesi, 2012 Dünya Çevre Performansı Endeksini (EPI), yüz sayfalık bilimsel bir rapor halinde yayınladı. Bu rapor, onlarca bilim insanından oluşan bir komite tarafından hazırlanıyor ve birçok ülke, çevre performansı açısından didik didik inceleniyor. Ülkelerin performans sıralaması da birçok farklı kategoride (çevre sağlığı, hava, su, bioçeşitlilik, tarım, ormancılık,vs.) ve belirleyici kriterde değerlendirme yapılarak oluşturuluyor. Özetle bağımsız ve detaylı bir çalışma sonucunda sıralamalar belirleniyor.
Bu raporun sonucuna göre; çevre performansı sıralamasında Türkiye, 132 ülke arasında 109. sırada, yani sonlarda yer aldı. Aynı kurumun 2010 yılında hazırladığı raporda ise Türkiye 163 ülke arasında 77. sırada, yani ortalardaydı. Durumun her geçen yıl daha da kötüye gittiğini bu rapor açıkça ortaya koydu.
Sıralamada ülkemizi geride bırakan bazı ülkeler şunlar; Senegal, Kongo, Mozambik, Zambia, Botswana.. Rapora göre, 2000-2010 yılları arasında Türkiye ile benzer çevre performansı gösteren bazı ülkeler ise; Moğolistan, Fas, Nepal, Yemen ve Gana.
Veysel Eroğlu’nun övündüğü tablo, işte bu tablodur.
Veysel Eroğlu yıllardır Bakanlık yapıyor, bu tablodan birinci derecede sorumludur. İkinci sorumlu ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’dır.
Bakan, kendisine soru soran vekilimizin maksadına sınır çizip ona ayar vereceğine, oturup bu raporu okusa daha iyi olacak... Eğer bilim insanı gibi okursa, nerede yanlış yaptığını belki anlar. Fakat eğer bu zihniyetiyle okursa, raporu yazanların maksadını aştığını söyler, günü kurtarır...

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...