06 Ocak 2012 10:19

Teslim alamayacaksınız!..

Teslim alamayacaksınız!..

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Önümüzdeki günlerde TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) bünyesindeki meslek odalarında seçim süreçleri başlayacak ve yeni yönetimler belirlenecek. Birkaç ay sonra da, bağlı bütün meslek odalarının delegeleri, TMMOB’nin yeni yönetimini oluşturacak.
‘70’li yıllarda başlayıp halen devam eden onurlu bir direnişin odağı olan TMMOB, iktidarlar ile iyi geçinmeyi pek sevmez. Kırk yıldır önünden gelip geçmiş onca hükümete biat etmeyen, hükümet erbabının doğru bildiklerini kendi doğrusu saymayan bir örgüttür, benzeri zor bulunur.
Örgütün bu huyunu bilen iktidarlar da içeriden vurup teslim almaya çalışırlar. İki yılda bir yapılan genel kurul dönemlerinde hep benzer şeyler yaşanır. Kamu kurumlarının başına çöreklenmiş kalantor bürokratlar meslek odalarının seçimlerine bindirilmiş kıtaları gönderirler, bunların bütün masraflarını devlet karşılar. Ayrıca, iktidardan beslenen müteahhitler ve patronlar devreye girer, onlar da hizmette kusur etmezler, çalıştırdıkları personele baskıyla oy kullandırmaya kalkarlar.
Bu tip ayak oyunları klasikleşmiş yöntemlerdir, bunları göğüsleyip tepelemeye alıştık artık. Onlar da yıllar boyu tepelenmeye alıştı, sonuçta 23 meslek odasından oluşan TMMOB içinde sadece
1-2 odanın yönetimini bu beylik tezgahlar belirledi, gerisine nefesleri yetmedi. Yetmeyen yerde ise devreye liberalleri soktular, şimdi birçok meslek odasında liberal rüzgarları estirmeye çalışıyorlar.
Fırtınalı süreçlerde dimdik ayakta kalabilen TMMOB için bu liberal esintiler de hafif kalacaktır, devrimci demokrat TMMOB üyelerini yalar geçer bu rüzgarlar.
Meslek odaları, iktidarlar tarafından  yıllardır politika yapmakla suçlanır. Devlet Denetleme Kurulu 2009 yılında meslek kuruluşları hakkında bir inceleme raporu hazırlamıştı. Bu raporun yüzlerce sayfasında, TMMOB ve bağlı odalarında yapılan incelemeler yer alıyor. Onca sayfa içinde, bir tek mali yolsuzluk, bir tek usulsüzlük yoktur; bize yöneltilen tek suçlama ise politika yaptığımızdır. Bize sorsalardı zaten söylerdik; koskoca devlet bu sırrımızı ortaya çıkarmak için niye bu kadar uğraştı ki?..
Meslek odaları; özelleştirmelere, kamu kurumlarının içinin boşaltılmasına, doğal kaynakların ve ülke topraklarının sermayeye tahsis edilmesine ayak dirediği için politika yapmakla suçlanıyorlar. Yoksa hiçbir meslek odasının siyasetin içinde olmadığını, hiçbir siyasi partiye destek vermediğini iktidar da iyi biliyor. Bizi politika yapmakla suçlayan iktidarın temsilcileri, milletvekili seçimleri öncesinde meslek odalarının kapılarında bekler, kendilerine destek verilmesini ister. Biz bu tipleri çok gördük, hiçbiri de beklediğini bulamaz, kös kös geri dönerler.
Politika yapmamak da bir politikadır, üstelik en aşağılık politikadır. Politikadan uzak durulmasını savunan gerici ve liberal kesim, iktidarın sesi ve destekçisi olarak, meslektaşlarına en büyük ihaneti yapacak olan kesimdir. Bu sığ söylemlere kapılıp kendi meslek odalarını suçlayanlar, çalıştıkları kurumlar kapatıldığında kendilerinin de işsiz ve ekmeksiz kalacaklarını düşünmelidir.
Her neyse dostlar; AKP iktidarı 10 yıldır teslim alamadığı TMMOB örgütlülüğüne yine sızmaya çalışacak; sonuçta onlar da, biz de bildiğimizi yapacağız. Gece yarısı kararnameleri ile TMMOB örgütünü devre dışı bırakmak isteyen iktidara verilecek en sağlam yanıt; meslek odalarının genel kurul döneminde, sürece izleyici kalmadan müdahil olmamız ve örgütlülüğümüzü korumamızdır.
İktidarın üzerimize saldığı gerici-liberal ittifaka teslim olmayacağız; meslek odalarımızda onlara verilecek tek bir taburemiz bile yok.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...