14 Ekim 2011 09:42

Al sana rapor..

Al sana rapor..

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Trakya Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü tarafından hazırlanan bir rapor, sınırlı da olsa gazetelerde yer buldu. Bu rapora göre, Trakya’daki Ergene Nehri’nin geçtiği bölgelerde kanser hastalıkları arttı, özellikle 253 bin nüfuslu Çorlu’da her 20 evden birinde kanser hastası bulunuyor.
Gazete haberlerinde birçok matematik hatası görüyorum. Örneğin bu raporda, Çorlu ilçe genelindeki evlerin yüzde 5’inde (yani 20 evden bir tanesinde) kanser hastalığına rastlandığı yazıyor. Gazeteciler ise 5 evden birinde (yani evlerin yüzde 20’sinde) kansere rastlandığı şeklinde haber yapıyorlar. Ortada doğru olan 5 rakamı var ama; neyse uzatmayalım, idare edelim...
Ergene Nehri’nin yıllardır zehir akıttığını biliyoruz, bölge halkı da bu sorunu derinden yaşıyor. Halkın yoğun tepkisi üzerine 1999 yılında Trakya Üniversitesi ile Çevre Bakanlığı, Ergene Nehir Havzası’nın kurtarılması için ortak bir çalışma başlattı ama ilgisizlik ve parasızlık yüzünden yürütülemedi. Olay Meclise gitti, 2002 yılında Ergene Nehri kirliliğinin çevreye etkileri konusunda TBMM’de araştırma komisyonu kuruldu ve komisyon raporu 2003 yılında hazırlandı. Birçok raporda olduğu gibi, bunda da toplanan veriler değerlendirilerek kısa, orta ve uzun vadeli eylem planları yapıldı; parlak öneriler sunuldu. Bu dediğim yıl 2003 yılıydı, yani AKP iktidarda bir yılını dahi doldurmamıştı. Aradan geçen 8 senelik AKP iktidarı döneminde 2 Çevre Bakanı değişti, ama Ergene için hiçbir somut adım atılmadı. 8 sene sonra, dönemin Çevre Bakanı Veysel Eroğlu bu yılın mayıs ayında, yani Çevre Bakanlığı görevini kırışmadan önce, Ergene havzası için yeni bir eylem planı hazırlattı. Planın içeriğine baktım; yine elle tutulur bir şey yok, devlet parasıyla oturup hikaye yazmışlar..
Trakya halkı, AKP tarafından gözden çıkarılmış ve sermayenin acımasız ellerine teslim edilmiştir. AKP’nin eski Çevre Bakanı Osman Pepe, Trakya bölgesindeki fabrikaların, atık sularını yeraltı suyuna pompaladığını söyleyip acı bir itirafta bulunmuştu. Bu vahşet halen devam ediyor, çünkü o atık suyu pompalayan sermayenin sözcüsü AKP iktidarı buna göz yumuyor.
AKP, tek başına 9 yıldır iktidarda ve bir ay sonra onuncu yılına girecek. Elini kolunu bağlayan kimse yok, hiçbir bahanesi de yok. Bir hafta önce yayınlanan rapor ortadadır, bir zahmet açıp okusunlar. Ergene Nehri’nin hâla zehir akıtmasının, Çorlu’da bugün her 20 evden birinde kanser hastalığı görülmesinin nedeni  AKP’dir, AKP resmen halkın canına kastediyor.
Rapor deyince aklıma geldi…
Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye için hazırladığı ilerleme raporunu yayınladı. Raporun çevre ile ilgili bölümünü inceledim, özetle hükümetin çevre konusunda sınıfta kaldığı yazılmış. Tek tek konu başlıkları ele alınarak yapılan değerlendirmede son bir yılda çevre  konusunda kayda değer hiçbir ilerleme görülmediği açıkça belirtiliyor. Geçen seneki rapor da böyleydi, ondan önceki de..
Ortada bu kadar olumsuz raporlar varken, bunun sorumluları ne iş yapıyor biliyor musunuz?.. Çevre ve Şehircilik Bakanı dağa taşa apartman dikiyor, Orman ve Su Bakanı da seçildiği ilde spor merkezi temeli atıyor.
Çevre Bakanlığını paylaştınız, raporları da paylaşın madem; alın size iki tane rapor, çevirin çevirin okuyun !..

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...