15 Kasım 2014 09:05

Şêx Saîd anıtına Kaymakamlık engeli

Hınıs Belediyesi'nin, 1925 yılında idam edilen Şêx Saîd ve 46 arkadaşı anısına diktirmek istediği anıtına kaymakamlık temel atılmadan onay verdi, ancak temel atıldıktan sonra 2'nci kez engelledi.

Paylaş

Mehmet ARSLAN

Erzurum'un Hınıs Belediyesi, 1925 yılında idam edilen Şêx Said ve 46 arkadaşının anısına anıt dikmek istedi. Ağustos ayında Belediye Meclisi'nin tamamının onayı ile projelendirilen ve ilçe merkezinde yapımına başlanan anıt çalışması önce ilçe kaymakamlığı tarafından onaylandı. Temel atıldıktan sonra ilk olarak Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin arsasında yapılamayacağı gerekçesiyle durduruldu. Proje ve eklerinin Kaymakam'ın onayından geçerek yapımına karar kılınan anıt çalışması, 2'nci kez de "Kaymakamlık'tan izin alınmadığı" gerekçesiyle durduruldu. Postane civarında bulunan ve ilçe belediyesine ait boş arsada dikilmesine karar verilen anıtın 2'nci kez keyfi bir şekilde engellenmesine tepki gösteren Şêx Saîd'in torunu ve Hınıs Belediyesi Eş Başkanı Hasan Basri Fırat, ne pahasına olursa olsun anıtın ilçede dikeceklerini söyledi.

'NE PAHASINA OLURSA OLSUN ANIT DİKİLECEK!'

Belediye meclis üyelerinin tamamının oyu ile karar alınarak, ardından proje ve diğer ilgili evrakların Kaymakama gönderildiğini ve projenin kabul edildiğini dile getiren Fırat, "Projenin kabulünden sonra temel atılmak üzere iken çalışmamız 25 Ağustos günü Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin köprü ve yol arazisi olduğu bahanesi ile engellendi. Başka bir yerde yapılması istedi. Bunun üzerine belediyenin boş arazisi olan yerde meclisimizin de oluruyla temel atma çalışması başlattık. Ancak Kaymakamlık tekrar emniyet görevlilerini göndererek, çalışmayı durdurdu" diyerek, Kaymakamlık tarafından kabul edilen projenin aynı Kaymakamlık tarafından engellendiğine işaret etti. Çalışmanın engellenme gerekçesinin, "Kaymakamlıktan gerekli izinler alınmamış" gibi anlamsız bir gerekçe olduğuna vurgu yapan Fırat, "Buradan soruyorum Kaymakam Bey'e, 2 defadır bizleri engelleyen güçler kimlerdir? Bize gerekçe sunmadan anıtın yapımını engelliyorsunuz. Şêx Said Efendi ve 46 arkadaşı hatırasına kanımız pahasına da olsa biz bu anıtı yapacağız'' diye konuştu.

'HER ŞEHRİ FARKLI BİR HÜKÜMET Mİ YÖNETİYOR?'

Şêx Saîd'in bir diğer torunu ve Tekman Belediyesi Eş Başkanı Ali Sait Fırat ise "Yoksa ülke sınırları içerisinde her şehri farklı bir hükümet mi yönetiyor?" diyerek tepki gösterdi. Dersim'de Seyît Rıza'nın heykelinin dikildiğini hatırlatan Fırat, "Hınıs'ta Şêx Saîd'in heykellini yapmaya izin verilmiyor. Dünya üzerinde hiç bir ülkede bu kadar tezatlık olamaz. Aklımıza şu soru geliyor. Acaba devlettin Erzurum iline yapmış olduğu asimilasyon politikalarından bir devamı mı bu karar?" ifadesinde bulundu. (Erzurum/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

'HDK diğer yüzde 50'yi kazanmalı'

SONRAKİ HABER

Transfobiye karşı alternatif barınma: Trans Evi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...