04 Temmuz 2014 06:00

Ebola kontrolden çıktı!

Şubat ayında ilk kurbanını Gine’de veren ve Batı Afrika’da yüzlerce kişinin ölümüne yol açan Ebola virüsünün kurban sayısı her geçen gün artıyor.

Ebola kontrolden çıktı!
Paylaş

Şubat ayında ilk kurbanını Gine’de veren ve Batı Afrika’da yüzlerce kişinin ölümüne yol açan Ebola virüsünün kurban sayısı her geçen gün artıyor.

Gine, Liberya ve Sierra Leone gibi ülkelerde görülen ve  yeryüzündeki en ölümcül virüslerden biri olarak kabul edilen Ebola virüsünün kontrolden çıktığı iddia edildi. Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) tarafından yapılan açıklamaya göre salgının kontrol altına alınamamasında hastalıkla ilgili “korku ve inkar”ın yanı sıra hastaların hastaneden kaçması etkili olu-yor.  Doktorların iddiasını reddetmekle beraber, ülkede kaç vaka görüldüğüne dair bilgi vermekte gönülsüz olan Gine hükümeti, dolayısı ile önlemlerin alınmasına da engel olmakla eleştiriliyor. Salgında şimdiye kadar 400 kişi hayatını kaybetti.

KORKUNÇ SÖYLENTİLER YAYILIYOR

Hastalık hakkında fazla bilgisi olmayan şehirde korkunç söylentiler yayılıyor. Söylentilere göre hastanedeki doktorlar virüse yakalananları gömmeden önce kol ve bacaklarını kesiyor. Bu nedenle polis, hastanedeki cenazelerini almak için hastane önüne yığılan hasta yakınlarını uzaklaştırmakta güçlük çekiyor.

TIBBİ MALZEME YOK

Sağlık sistemi oldukça yetersiz olan Sierra Leone’de sağlık görevlileri uluslararası sağlık örgütlerine eldiven gibi en temel ihtiyaçların bile bulunmadığı sağlık merkezlerine yardım çağrısı yaptı. Afrikalı halk, hastalık ve hastane hakkında söylentilerden dolayı hastaneye gitmekten kaçınıyor, gitmek zorunda kalırsa da hastaneden kaçıyor.

ÖNCE KADINLAR ÖLDÜ

İlk Ebola vakası geleneksel tedavi yapan bir kadında görüldü. Gine’den gelen hastaları geleneksel yöntemlerle iyileştirmeye çalışan kadın, Ebola nedeni ile öldüğünde, geleneksel olarak cesedine kadınlardan başka kimse dokunamadığı için sonraki kurbanlar da hep kadınlar oldu. Virüsün tespit edilmesinin ardından, ülkede ölen kişiye doğrudan temas gerektiren geleneksel ölü yıkama adeti yasaklandı.

ÖNLEMLER DE GELENEKSEL

Liberya’da ise yollarda oluşturulan kontrol noktalarında tüm yolcuların ateşleri ölçülüyor. Ancak yine de geleneksel yöntemleri uygulamaktan da geri kalmayan Liberyalı polis ve askerler, bitkilerden yapılmış bilezikleri, ateşlerini kontrol ettikleri yolcuların bileklerine takıyor. Kendilerine geleneksel şifacılardan birinin rüyasında bu bitkilerin Ebola’yı uzak tutacağının söylendiği iletilen yolcular da güvenle bu bilezikleri takıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bu akşam seç beğen izle!

SONRAKİ HABER

Sansür değilmiş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...