28 Haziran 2014 17:06

Cengiz İnşaat\'a satılan koru yandı; köşk kül oldu!

Üsküdar’daki Fethipaşa Korusu içindeki Hüseyin Avni Paşa köşkünde yangın çıktı. Yangın sonucu tarihi köşk kül oldu.

Üsküdar Sultantepe Mahallesi'nde bulunan Hüseyin Avni Paşa Korusu'nda bulunan Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nde saat 16.30 sıralarında yangın çıktı. Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre çatıda başlayan yangın ahşap olan köşkte hızlıca yayıldı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin müdahalesine rağmen köşk kısa sürede küle dönüştü. Alevler koru içindeki ağaçlara da sıçradı. İtfaiyecilerden bazıları ağaçları söndürmeye uğraştı. Küle dönen köşkün içindeki ahşapların bir kısmı yangın nedeniyle yıkıldı. Köşkü tamamen söndürmek için havadan helikopterle de müdahale edildi.

YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Üsküdar Fethi Paşa Korusu içindeki tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü'ndeki yangın kontrol altına alındı.

CENGİZ İNŞAAT'A SATILMIŞTI

17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında internete sızan ses kayıtlarında “Milletin ....na koyacağız” diyen hükümete yakın Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’in, Üsküdar’daki 3 bini aşkın ağaçla dolu tarihi “Hüseyin Avni Paşa Korusu”nun tamamını satın aldığı ortaya çıkmıştı.

Cumhuriyet'in haberine göre 81 bin 511 metrekarelik ormanlık arazinin “yüzde 65’ini TMSF’den, yüzde 35’ini ise özelden aldık” diyen Cengiz İnşaat, “Koruyu ne kadara satın aldınız?​” sorusuna ise yanıt vermemişti.

Haberde 8 Mart 2013 tarihli tapu kaydında ise satış bedeli kısmında ‘0’ TL yazdığı belirtilmişti.

Korunun 17 Aralık yolsuzluk operasyonuyla hiçbir ilgisinin olmadığını belirten Cengiz İnşaat, “Bir inşaat firması olarak, tapu kayıtlarında koru olarak gözüken arsada ne yapmayı planlıyorsunuz” şeklindeki soruya ise “İçinde tarihi köşk var. Restore edilerek kullanıma açılacaktır” yanıtını vermişti.

\"\"

İddialara göre İstanbul Boğazı’na hâkim noktadaki korunun üzerindeki imar yasağı kaldırıldı. Ancak 17 Aralık operasyonu yaşandığı ve soruşturma kapsamında Cengiz İnşaat ile sahiplerinin adı sıkça gündeme geldiği için koruyla ilgili planlar bir süreliğine askıya alındı.

CENGİZ İNŞAAT'TAN AÇIKLAMA!

Üsküdar Fethi Paşa Korusu içindeki tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nün küle dönmesiyle sonuçlanana yangına ilişkin Cengiz İnşaat A. Ş. yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bugün çıkan talihsiz yangında firmamıza ait Üsküdar Hüseyin Avni Paşa Korusunda bulunan Hüseyin Avni Paşa Köşkü yanmıştır. İtfaiye raporundan sonra nedeni kesinleşecek olan yangın, çatıdan başlayarak bütün binanın hasar görmesine sebep olmuştur.

Cengiz İnşaat A.Ş., metruk durumda bulunan Köşk'ün restorasyonu için gerekli proje ve izin çalışmalarını 2013 yılı ikinci yarısından itibaren başlatmış olup Anıtlar Yüksek Kurulu'na da gerekli başvuruları yapmıştır. Anıtlar Yüksek Kurulu, bu başvuruları değerlendirerek 23 Haziran 2014 tarihinde, restorasyon için gerekli ön izni vererek, restorasyon sürecini başlatmıştır.

Cengiz İnşaat A.Ş. daha önceki planlarına uygun olarak Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nü aslına uygun olarak restore edecek ve bu tarihi değere sahip çıkacaktır. Kamuoyunun bilgisine sunarız. CENGİZ İNŞAAT A.Ş. "

SON 10 YILDA YANAN TARİHİ BİNALAR

Üsküdar’daki Fethipaşa Korusu içindeki Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nde çıkan yangın akla diğer tarihi binalardaki yangınları getirdi.  bianet son 10 yılda İstanbul'da tarihi binalardaki yangınları derledi.

GAZİOSMANPAŞA OKULU

* Beşiktaş, Ortaköy'de yer alan ve otel yapılmak amacı ile boşaltılmak istenen Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu'nun 2002 yılı Temmuz ayında "elektrik kontağı" sonucunda tamamen yandı. Yangından sonra yetkililer yapının tekrar aynen yapılacağı ve eğitim binası olarak işlevini sürdüreceği şeklinde açıklamalar yaptı; fakat bugün otel inşaatı başladı.

HAYDARPAŞA GARI

* Tarihi Haydarpaşa Garı ve çevresindeki arazinin; otel, turizm, ticaret vb. kullanım amacı ile devredilmesi girişimi söz konusu. Haydarpaşa Garı'nın çatısında 28 Kasım 2010'da yangın çıktı ve tarihi yapının çatısı tamamen yandı. Yangın sırasında gerek basında, gerekse kamuoyunda otel yapılmak üzere yakıldığı iddiaları gündeme gelmiştir. Bu iddialara yanıt olarak Garın derhal restore edileceği açıklandı; yangının ise elektrik kontağından kaynaklandığı belirtildi. Fakat bugüne kadar restorasyon için herhangi bir gelişme görülmediği gibi, Haydarpaşa Garı ve çevresi için düşünülmekte olan proje Belediye ve koruma kurulunca onaylandı.

KILIÇ ALİ PAŞA CAMİİ

* 11 Şubat 2011'de Mimar Sinan'ın 1580'de yaptığı eseri Tarihi Kılıç Ali Paşa Camii'nin restorasyonu sırasında çatısında yangın çıktı; yapıya fazla zarar vermeden söndürülen yangının sorumlusu olarak yine "elektrik kontağı" gösterildi.

HÜNKAR KASRI


* 19 Şubat 2011'de İstanbul'da bulunan Beyazıt Camii'nin avlusundaki tamamen ahşaptan yapılmış Hünkâr Kasrı'nda yangın çıktı; binanın üst katı küle döndü. Bu yangının da "elektrik kontağından" çıktığı açıklandı.

KAPALI ÇARŞI KAPISI

* 23 Aralık 2012'de tarihi Kapalı Çarşı'nın Örücüler Kapısı'nda yangın çıktı.

CAĞALOĞLU MÜDÜRLÜK BİNASI


* 25 Aralık 2012'de sabahın erken saatlerinde Cağaloğlu'ndaki 1865'te yapılan, 5 katlı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası tamamen yandı. 147 yıllık tarihi yapının da "elektrik kontağı" yüzünden yandığı açıklandı.

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ

* 22 Ocak 2013'te Galatasaray Üniversitesi'nin 142 yıllık tarihi binası büyük oranda yandı. Elektrik kontağı neden olarak gösterildi. Şu anda yanan binanın restorasyon projesiyle "betonarmeye" döndürüleceğine dair eleştiriler var.

KARA MUSTAFA PAŞA CAMİİ

* Karaköy'de1766'da III. Mustafa zamanında saray camisi olarak yaptırılan Kemankeş Kara Mustafa Paşa Camisi'nde çıkan yangında şadırvan, tuvalet, kütüphane ve sübyan mektebi tamamen yandı. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et