14 Haziran 2014 12:10

‘Ağabeyimi devlet katletti’

Tarsus'ta Lice protestosuna polisin saldırısı sonrası kaybolan ve 5 gün sonra Berdan Irmağında ölü bulunan Rıza Bayram’ın ön raporunda darp izlerine rastlandığı bildirildi. Bayram'ın kardeşi abisinin kafasında darp izi gördüğünü belirterek abisinin cesedinin 5 gün suda bekleyen bir bedene benzemediğini, abisinin kaybedildiğini ve suya yeni atıldığını iddia etti.

Paylaş

Burak ŞEFKAT
Tarsus


Tarsus'ta Lice protestosuna polisin saldırısı sonrası kaybolan ve 5 gün sonra Berdan Irmağında ölü bulunan Rıza Bayram’ın ön raporunda darp izlerine rastlandığı bildirildi. Bayram'ın kardeşi abisinin kafasında darp izi gördüğünü belirterek abisinin cesedinin 5 gün suda bekleyen bir bedene benzemediğini, abisinin kaybedildiğini ve suya yeni atıldığını iddia etti. 

'DEVLET YENİ BİR CİNAYET İŞLEDİ'

Gazetemize konuşan Rıza Bayram'ın kardeşi Mehmet Bayram abisinin yüzme bilmediğini vurgulayarak; “Kendi isteğiyle ırmağa atlaması imkansız. Abimi morgda teşhis ettim kafasında darp izi vardı. Zaten polis eyleme müdahale esnasında biber gazı kullanmış, kafasındaki izin biber gazı kapsülünden kaynaklandığını düşünüyorum. Abimin eylemden sonra kaybedildiğini ve suya dün atıldığını düşünüyorum. Suda 5 gün bekleyen bir beden hiç mi değişmez, abim uyuyor gibiydi cesedinde hiçbir şekilde şişkinlik ve renk değişikliği yoktu. Devlet yeni bir cinayet işledi. Bütün Kürt halkının başı sağolsun. Abimin katili devlettir” dedi.

'ÖN RAPORDA DARP VAR'

Bayram ailesinin avukatı Yılmaz Talay ise Tarsus Devlet hastanesinden almış oldukları ön raporda darp olduğunu söyledi.  Talay ''Adli Tıp'Ta henüz rapor çıkmadı bu raporun çıkması sonucunda birçok şey belli olacak'' diye konuştu.

‘KORKUNÇ İDDİALAR VAR’

İHD Şube Sekreteri Hayati Aktop ise İHD olarak cenazenin sudan çıkarılma anında olay yerinde bulunduklarını belirterek şunları söyledi; “Gözlemlerimizi daha sonraki günlerde kamuoyuna açıklayacağız ama ilk elden şunu söyleyebilirim ki cenazenin çıkarılması esnasında bile polis halka çok sert müdahalede bulundu. Halkın kendi cenazesine sahip çıkmasına tahammül edemeyen bir emniyet teşkilatı gözlemledik.''

Aktop mahallelinin çok korkunç iddialarda bulunduğunu söyleyerek '' Rıza Bayram'ın suya atıldığı şeklinde iddialar var. Bu konuda İHD olarak hukuksal bütün girişimlerde bulunacağız'' dedi.

'BAŞBAKAN OLAYLARA DAVETİYE ÇIKARIYOR'

Konuyla ilgili görüştüğümüz BDP Tarsus İlçe Başkanı Faik Altın, Fahrettin Paşa Mahallesinde polisin Lice'de yaşanan olayı protesto etmek isteyen yurttaşlara panzerlerle ve TOMA’larla saldırması sonrasında Rıza Bayram’ın ortadan kaybolduğunu dile getirerek şöyle konuştu; “Bir gün sonra emniyet yetkilileriyle  yaptığımız görüşmede Rıza Bayram'ın gözaltına alınmadığı bilgisini bize verdiler. Daha sonra edindiğimiz bilgilerle Rıza Bayram'ın ırmakta olabileceği bilgisini edindik. Ailenin savcılığa başvurması sonucunda bir gün sonra ırmakta çalışma başlatıldı. Ama çalışmalar çok yavaş yürüdü ve akabinde bir gün sonra devam eden çalışmalarda Rıza Bayram'ın cesedi derede bulundu'.'

Olayları Başbakan'ın yaptığı açıklamalara bağlayan Faik Altın ''Kadın da olsa çocuk da olsa müdahale edin diyen bir başbakan bu tarz olaylara davet çıkarmaktadır'' diye konuştu.

RIZA BAYRAM SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI


Rıza Bayram bugün son yolculuğuna uğurlandı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Bahçe Mahallesi Cami önünde toplanan binlerce kişi ''katil devlet hesap verecek, Rıza Bayram Onurumuzdur,''şeklinde slogan atarak bekleyişe geçti. Rıza Bayram'ın cenazesinin Adana Adli Tıp'dan Tarsus Barbaros Mahallesi Cami önüne getirilmesiyle kalabalığın öfkesi büyüdü.
Rıza Bayram, Bahçe Mahallesi camide kılınan cenaze namazının ardından, Barbaros mahallesindeki taziye evine getirildi. Bayram burada binlerce kişinin katılımı ve sloganlar eşliğinde Şehir Mezarlığı'na defnedildi.

Bayram'ın cenazesi nedeniyle ilçede Kürtlerin yaşadığı mahallelerde esnaflar kepenklerini açmadı.

Cenaze Töreninde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü “Rıza Bayram’ın ölümüne dair bildiğimiz tek şey polisle karşı karşıya geldikten 5 gün sonra sudan ölüsünün çıkmasıdır. İçinden geçtiğimiz süreçte gerillalar askerler dağlarda ölmüyor fakat şehirde halkımızın çocukları kurşunlara diziliyor. Bu canlar boşa gitmeyecek, Özgürlüğümüzü elde edeceğiz. Yaşanılan cinayet derhal aydınlatılmalıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ankara\'da öğrenci evlerine baskın

SONRAKİ HABER

İşsizlik depremi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...