06 Nisan 2014 08:08

Bağlama - Gitar - Blok Flüt

Türkiye'de yılda ortalama 400.000 bağlama, 150.000 gitar, 125.000 de blok flüt satılıyormuş. Bunu biliyor muydunuz?

Bağlama - Gitar - Blok Flüt
Paylaş

Ayhan AKKAYA*

Geçtiğimiz aylarda gazetelerde yayımlanan ve istatistik kurumu verilerine dayanan bir habere göre, Türkiye'de yılda ortalama 400.000 bağlama, 150.000 gitar, 125.000 de blok flüt satılıyormuş. Bunu biliyor muydunuz?
Bu rakamlar küçük rakamlar değil. Üzerine biraz düşünmek lazım.
Bağlamadan başlayalım… Yaşadığımız coğrafyanın en temel müzik enstrümanlarından biri olarak yüzyıllar boyu isyan ve başkaldırının sesi olan bağlamanın, birçok engellemeye rağmen halen bu istatistiklerin tepesinde yer alıyor olması, şüphesiz hepimizi gururlandırıyor. Ne 1926 yılındaki "alaturka" eğitim yasağı ne 1934 yılındaki radyo yasakları ne de köylere dönem dönem bağlama yerine bol bol mandolin dağıtılması gibi girişimler bağlamanın bu konumunu etkileyebilmiş. 1960'lı yılların politik ortamında şekillenmeye başlayan protest müzik kanallarından arabeske, özgün müziğe kadar birçok alan bu enstrümanın değişik kullanımları üzerine şekillenmiş. Yaşadığımız coğrafyanın en yalın müzikal ifade araçlarından biri olarak yıllar boyu, müzik piyasasındaki birçok albümün baş köşesinde yer almış/almakta. Bağlama eğitimi veren özel müzik okullarına olan talebin günümüzde giderek artması da bir tesadüf değil. Uzun lafın kısası, bağlama bu toprakların bir gerçeği ve en üst sırada yer almayı fazlasıyla hakediyor.
Bahsi geçen gitar satış rakamlarını da anlamak aslında pek zor değil. Türkiye'de, 1950lerde başlayan ve 60lardan itibaren giderek hız kazanan Batılılaşma hareketlerinin müzik alanındaki simgelerinden birisidir gitar. Pop, folk ve rock çizgisindeki Batılı çalışmaların bu coğrafyaya gelerek buradaki kültürel deneyimlerle içiçe geçmesinde başrolü oynamıştır. Dönemin Batılı popüler müzik akımlarıyla tanışmamıza vesile olan Elvis Presley ya da Beatles gibi simgeleri gitarsız düşünmek mümkün müdür?.. Kolay taşınabilmesi; belli bir aşamaya kadar görece daha kolay öğrenilebilmesi; eşlik enstrümanı olarak pratik bir kullanımının olması; senteze dayalı müzikal düzenlemelerde etkin bir şekilde yer alabilmesi; hem melodik hem armonik kullanıma elverişli olması gibi etmenlere bir de bize özgü "Batı'ya imrenme duygusu" eklendiğinde 150 binleri bulan gitar satış rakamları bizi çok şaşırtmamalı. Batı'ya özenen, Batı'yı kendine örnek alan "kent yaşantısı", ülke üzerindeki ağırlığını artırdıkça Batı kültürünün de kendini giderek daha çok hissettimeye başlaması çok da anlaşılmayacak bir husus değil.
Peki ya blok flüt için ne demeli? Ne geleneksel müzik dünyamızda ne de popüler müzik alanında bir yeri olan bu enstrümanın böylesi bir satış rakamına ulaşması gerçekten ilginç. Bir rivayete göre, Türkiye'deki taleplere yetişemeyen Yamaha bile şaşırmış bu işe. Tabii nereden bilsinler bu ülkede yaşayanlar olarak birçoğumuzun, zorunlu eğitim yıllarımızda enstrüman icracılığıyla blok flüt sayesinde tanıştığımızı… "Akkoyun meler gelir, dağları deler gelir", "Dostluğun biz sevgisiyle, toplandık her an burda / Bu sevgi bağı kopmaz hiç, dağılsak bir gün yurda" ya da "En güzel bayram bu bayram, herkese kutlu olsun" gibi dizeler size ne hatırlatıyor? Şu hayatta, bir kırtasiye dükkanından satın alıp okul ceketimizin iç cebinde taşıyabildiğimiz kaç tane enstrüman vardır ki?
Blok flüt satış rakamlarının ülkemizde böyle üçüncü sıraya yerleşmesi kimseyi şaşırtmasın lütfen. Devlet eğitim politikası denen bir şey var!..  
*Müzisyen / Kardeş Türküler

ÖNCEKİ HABER

Dostumuzu düşmanımızı tanıyalım

SONRAKİ HABER

Fransa’da Sosyalist Parti neden yenildi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...