11 Mart 2014 13:23

Berkin'in katline tepki yağıyor

İstanbul Okmeydanı’nda Gezi Parkı eylemleri sırasında ekmek almak için evden çıktığı sırada başından polisin attığı gaz fişeği ile vurulan ve 269 gün komada kalmasının ardından hayatını kaybeden 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın ölümüne tepki yağıyor.

Berkin\'in katline tepki yağıyor
Paylaş

İstanbul Okmeydanı’nda Gezi Parkı eylemleri sırasında ekmek almak için evden çıktığı sırada başından polisin attığı gaz fişeği ile vurulan ve 269 gün komada kalmasının ardından hayatını kaybeden 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın ölümüne tepki yağıyor.

KILIÇDAROĞLU: BAŞÇALAN, BERKİN’İN AİLESİNE BAŞSAĞLIĞI DİLER Mİ?
Çorum Abide Kavşağı’nda partisinin düzenlediği mitingde konuşan CHP Genel Başkanı Kmal Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
“Gezi eylemlerini biliyorsunuz, gencecik çocuklarımız, onların anneleri Taksim Parkı’nı korumak istediler. Küçük bir çocuk, 15 yaşında Berkin Elvan, ekmek almak için dışarıya gidiyor ve bu çocuğumuz dün hayatını kaybetti. Ailesine başsağlığı diliyorum. Acaba bu başçalan ailesine telefon edip başsağlığı diler mi, emin olun dilemez. O çocuk, 15 yaşındaydı, ekmek almak için sokağa çıkmıştı ama hayatına son verdiler. O nedenle Türkiye’nin yaşadığı bu dramları hepimiz bilelim. O çocuk hepimizin çocuğu. Annelere, babalara sesleniyorum, 15 yaşında çocuğunuz hayatını kaybetse, ekmek almak için… Onun ekmeğini elinden aldılar, hayatına son verdiler. Bunu kabul etmemiz mümkün değil.”
Bu sırada meydandan “Berkin Elvan ölümsüzdür” sloganları yükseldi.

EMEP: BERKİN'İ ÖLDÜRENLER HESAP VERSİN
Emek Partisi (EMEP), Berkin Elvan'ın ölümü üzerine bir mesaj yayınladı. "Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan, Medeni Yıldırım dan sonra, aylardır yüreklerimizde yaşatmaya çalıştığımız güzel çocuğu da kaybettik" denilen açıklamada,  "Kendi çocuklarının pisliklerini örtmek için bin dereden su getirip, mahkemeye ifadeye bile göndermeyenler, verdikleri emirlerle bizim çocuklarımızı üçer, beşer öldürüyorlar. “Polise emri ben verdim” “Polisimiz kahramanlık destanı yazdı” diye böbürlenen bir Başbakanın, kendi çocuklarıyla evindeki milyon dolarları sıfırlamak için çırpındığı günlerde, polis kurşununa hedef olan Berkin Elvan ölümle pençeleşiyordu. 
O, Gezi Direnişi ailesinin en küçüğüydü. O, yiğit gençlerin kardeşi olarak, küçük bedeniyle, halklarımızın sevgisi ve desteğiyle 269 gün direndi, ancak kurtaramadık." ifadelerine yer verildi.
Açıklama şöyle devam etti:
"Acımız büyük, öfkemiz  sınırsız.
Büyüyen öfkemiz, evden, bakkaldan ekmek almak üzere çıkan 14 yaşındaki çocukları katleden düzeninedir.
Öfkemiz, “polise emri ben verdim” diyenlere...
Öfkemiz, yedi gencimizi katleden polisler için ”polisimiz kahramanlık destanı yazdı” diyenler ve onların kirli zihniyetinedir.
Öfkemiz baskı ve sömürü sistemine...
Öfkemiz, Berkin Elvan’ı katledenlere; Urla’da, Aksaray’da, Fethiye’de, Ordu’da HDP’li gençlere saldıran ırkçı, faşist güçlere ve onları fişekleyip, destekleyenlere...
Öfkemiz; gelecek güzel günler için mücadele edenlere tahammül göstermeyen, gençlerimizi ve çocuklarımız katleden düzene, kahrolası sistemedir.
Türkiye halklarına, işçi sınıfımıza ve tüm emekçilere çağrımız, baskı ve sömürü saltanatına son vermek üzere birleşmek, örgütlenmek ve ileri atılmaktır.
Birleşmeli, örgütlenmeli ve hesap sormalıyız.
Gezi Direnişindeki milyonlar olarak birleşmeli ve Berkin Elvan’ın Cenaze Töreninde bunu göstermeliyiz."
Açıklamada, "EMEP İstanbul İl Örgütü olarak Çarşamba Günü Saat: 11:00'da Okmeydanı'ndaki İlçe Örgütü önünde toplanarak Berkin Elvan’ı karanfiller ile uğurlayacağız" denildi.

DİSK YARIN İŞ BIRAKACAK
DİSK, Berkin Elvan için yarın saat 12.00'de iş bırakacağını açıkladı. “Onların çocukları milyarlar çalıyor, bizim çocuklarımız ekmek almaya giderken öldürülüyor” denilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“14 yaşında vurulan bir çocuğu 15 yaşında toprağa veriyoruz. O 269 gün yoğun bakımda ölüme direndi. Berkin Elvan Haziran direnişinde yitirdiğimiz sekizinci canımız oldu. Onu vuranlar ‘bulunamadı’ çünkü Berkin Elvan milyonları çalan iktidar partisi üyelerinin değil emekçi çocuğu idi. Berkin Elvan’ı vuranları gizliyorlar çünkü AKP iktidarı için polisin çocukları vurması ‘destan’, hırsızları yakalaması ‘darbe girişimidir. Ancak Türkiye halkı katili tanıyor. Berkin Elvan’ın ve diğer gençlerimizin katili ‘Emri ben verdim’ diyerek cinayetleri üstlenmiştir. Artık yeter! Bu ülke halkı sözünü söylemiştir, ‘Çocuklar uyurken sessiz olunur, ölürken değil! ’Vur emri verenler 15 yaşında bir çocuğun 16 kilogramlık cenazesinin ağırlığı altında kalmalıdır.”
Türkiye halkının Berkin’in ekmeğine ve umuduna sahip çıkacağı belirtilen açıklamada, “Gün onurumuza, Berkin’imize sahip çıkma günüdür!Bu nedenle tüm Türkiye halkını Berkin’in cenazesini omuzlamaya, cenaze saatinde bulunduğu her yerde onun anısını ve mücadelesini yaşatmaya, katillerden hesap sormaya çağırıyoruz.‘Ekmeğin ve Umudun Türkiye Halkına Emanet’ demek için 12 Mart 2014’te saat 12’de ‘işimizi gücümüzü’ bir kenara bırakıyor, bulunduğumuz her yerde ayağa kalkıyor ve Berkin’i uğurluyoruz!” ifadeleri kullanıldı.

BDP: SENİ ASLA UNUTMAYACAĞIZ
BDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gülten Kışanak, Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Seni asla unutmayacağız. Tıpkı, Ceylan Önkolları, Mehmet Uytumları, Uğur Kaymazları ve dana nicelerini unutmadığımız gibi” dedi.
269 gün boyunca hayata tutunmak için, daha güzel günler görebilmek için küçücük bedeniyle “direnişin” en anlamlısını gerçekleştirdiği ve zorlu bir hayat mücadelesi verdiği belirtilen açıklamada, "Ancak ne yazık ki, milyonların sevgisi, desteği ve duaları Berkin’in aramızdan ayrılmasını engelleyemedi ve yaşama veda etti” denildi. Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:
“Ama biz Sevgili Berkin’e veda etmiyoruz. Çünkü O, güzel gülüşüyle, kısacık ömrüne sığdırdığı yaşam mücadelesiyle milyonların, hepimizin sevgisine tutunmayı, kalplerimizde yer edinmeyi çoktan başardı. Seni asla unutmayacağız. Tıpkı, Ceylan Önkolları, Mehmet Uytumları, Uğur Kaymazları ve dana nicelerini unutmadığımız gibi. Sizlerin güzel anısı bu ülkedeki emek, barış, özgürlük ve demokrasi mücadelesi varolduğu sürece yaşamaya devam edecektir.
Sevgili Berkin’in ailesinin ve tüm sevenlerinin acısını, üzüntüsünü yürekten paylaşıyor, başsağlığı diliyoruz. Berkin’i sevgiyle ve dualarımızla uğurlarken, Gezi direnişinde kaybettiğimiz tüm Canları da bir kez daha saygıyla anıyoruz.”

TÜSİAD: BERKİN ELVAN'IN VİCDANIMIZI SIZLATAN SON KAYIP OLMASINI UMUT EDERİZ

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Berkin Elvan ölümüyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Yılmaz'ın açıklaması şu şekilde:

"Gezi Parkı olayları sırasında gaz fişeği kapsülü nedeniyle yaralanan Berkin Elvan'ın aylardır sürdürdüğü yaşam mücadelesini kaybetmesinden derin bir üzüntü duyuyoruz. Gezi Parkı olayları sırasında oluşturulan hoşgörüsüz atmosferin bedelini ülke olarak, gencecik insanlarımızın kaybı ve çok sayıda kişinin sakat kalmasıyla ödedik.  Hiçbir şey 15 yaşındaki bir çocuğun ve Gezi olayları sırasında kaybettiğimiz diğer gençlerimizin hayatından daha önemli değildir. Gençler bu ülkenin geleceğidir. Başta ülkeyi yönetenler olmak üzere, hepimizin görevi, gençlerimizin, hukuk güvenliği altında, temel hak ve özgürlüklerini huzurla, umutla ve güvenle yaşayabilecekleri bir ortamı sağlamaktır. Berkin Elvan'ın vicdanımızı sızlatan son kayıp olmasını umut ederiz. Başta Berkin Elvan'ın ailesi olmak üzere, tüm yakınlarına ve tüm vatandaşlarımıza başsağlığı ve sabır dilerim."

BERKİN İÇİN...

Ferhat Encü: Rahat uyu güzel çocuk Roboski çocuklar seni bekliyor...

maderşahi: İşe gitmeyin, okula gitmeyin. Okmeydanına gelin

HDP Eş GEnel Başkanı Sebahat Tuncel: Söz anlamsız kalır bazen

Avukat Efkan Bolaç: Kimse katilin eşgalini sormasın. Katili devlettir.

Evrim Güvenç: Uyandığım, #BerkinElvan'ın ölümüne uyandırıldığım güne lanet olsun. Bunun hesabını soramayacak olan bu adalet bu sistem yerin dibine batsın!

Gani Müjde: Düşlerinde özgür dünya...

Ayla Akat: Güle güle çocuk!Enes oldun bu gün yüreğimizde;Mehmet gibi kundakta kaldın,Uğur gibi 13 kurşunla,Ceylan gibi yüzüstü yatarken...

Yekta Kopan: Elinizdeki kanı silemeyeceksiniz. Katilsiniz.

Süleyman Noyan: Çocuk ta olsa gereğini yaptı kahraman polisimiz! Bir ikramiye de bunun için dağıtılmalı.

Kaan Akyüz: Ne gemiciği ne motoru vardı.Bir canı vardı onu da aldınız. Hangi kitapta yazıyor yaptığınız ? Hangi vicdana sığıyor? 

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan: Berkin Elvan bu kaçıncı çocuk ölümü devlet fişeklerinde; elbet paslı vicdanlarınıza yumruklar inecek, uykularınız bölünecek.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu: Gezi’de güvenlik güçlerine ‘şiddetle’ destan yazdıranlar Berkin’in de faili. Bazı oğullar halkın pahasına rağmen yaşatılırken, halkın oğulları ‘destan yazdırılarak’ öldürülüyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran:
Berkin Elvan da artık gökyüzünde. O artık gelecek nesillerin yıldızı olacak. Rahat uyu Berkin. Ailesine sevenlerine sabır diliyorum.”
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce: “Bu ülkede çocuklarının yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında göz altına alındığını televizyondan öğrenen babalar var. 14 yaşındaki oğlunu ekmek almaya gönderip 16 kilo cansız vücudunu teslim alan babalar var. Talimatı ben verdim diyenler yazıklar olsun size.

CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz: Artık ağıtlarda yaşayacaksın. Nemrutlar unutulacak. Sonsuza kadar dilden dile anlatılacaksın çocuk. Işıklar içinde uyu. Çocuktu. Oyun oynayacak yaşta toprağa verdik onu. Artık ağıtlarda yaşayacak. Nemrutlar. Arkanızda bıraktığınız acılar bizim onurumuzdur. Bir gün bunların hepsi bitecek. Neler neler bitmedi ki. Sonra ne adınız kalacak ne de şanınız.

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş: İstanbul’da Gezi olayları sırasında yaralanan Berkin Elvan’ı kaybettik. Ben ailesine sabır ve baş sağlığı diliyorum. Ötekileştirme son bulmalı. Ekmek almaya giderken gaz kapsülü ile yaralanan masum evladımızın ölümünü hiçbir vicdan kabul edemez.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba: Berkin Elvan’ın katili bu memleketin yüzde 51’inden öldüresiye nefret edenlerdir. Ali İsmail’in, Ethem’in katili ile Berkin’in katili aynıdır.”

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün: Berkin 270 gün direndi ve az evvel Kırkların Katarı’na yürüdü, cinayetin sorumlusu ‘Polis destan yazdı’ diyen faşist Tayyip Erdoğan’dır. Berkin, seni başındaki yaralarından öpüyoruz son kez ve söz veriyoruz: Kanın Okmeydanı’nda yerde kalmayacak, hesap sorulacak. Diktatör Tayyip, AKP çeteleri ve Gezi’de gencecik evlatlarımıza kıyan katil polisler mutlaka yargılanacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kırım Parlamentosu, bağımsızlık bildirgesini kabul etti

SONRAKİ HABER

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB\'den HDP açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...