10 Şubat 2014 15:46

En anlamlı madalya

Oyunların ikinci gününde sürat pateninde mücadele eden Hollandalı Ireen Wüst belki de tepkilerin en anlamlısını sportif başarısıyla gösterdi. Wüst, LGBTİ olduğunu açıklayan sporcular içerisinde altın madalyaya ulaşan ilk isim oldu.

En anlamlı madalya
Paylaş

Daniels Süha ÖZKAYA
İstanbul


Soçi Olimpiyatları politik tartışmalarla gündeme damga vurmuştu.  Özellikle Rusya’da LGBTİ propagandasını suç haline getiren yasa büyük tepki çekmiş, pek çok LGBTİ örgütü ve sporcular bu duruma tepki göstereceklerini açıklamıştı.

Oyunların ikinci gününde sürat pateninde mücadele eden Hollandalı Ireen Wüst belki de tepkilerin en anlamlısını sportif başarısıyla gösterdi. Wüst, LGBTİ olduğunu açıklayan sporcular içerisinde altın madalyaya ulaşan ilk isim oldu. Bu başarı, eşcinselliği, pedofiliyle eş tutan açıklamalar yapan Rusya hükümetine de önemli bir mesaj oldu ve bir anlamıyla Jesse Owens'ın 1936 Berlin'de kazandığı madalyayı anımsattı. Wüst böylece kariyerindeki 3.altın madalyasını almış oldu.

Kış olimpiyatlarının sportif anlamda en yoğun günlerden biri geride kalırken oluşan sonuçlar ve günün dikkat çeken notlarına geçelim.

KUZMİNA, BİR İLKİ YAŞATTI

Biatlonda kadınlar 7.5 km sprint yarışında Slovakya’dan Anastasiya Kuzmina 21:06.8’lik derecesiyle birinci olurken Vancouver 2010 Kış Olimpiyatları’nda elde ettiği unvanı korumayı başardı. Ayrıca Kuzmina Slovakya’ya Soçi Olimpiyatları’ndaki ilk madalyasını ve ilk altınını kazandırdı. Bu başarı Rus sporseverler için de ayrı bir öneme sahip, çünkü Kuzmina Rusya adına da yarışmış ancak ardından Slovakya’dan gelen teklifi kabul ederek Slovakya adına yarışmaya başlamıştı.

Rusya’dan Olga Vilukhina 21:26.7’lik derecesiyle ev sahibine gümüş madalya kazandırırken bronz madalya 21:28.5’lik derecesiyle Ukrayna’dan Vita Semerenko’ya gitti.
Bu sonuçların ardından Olga Vilukhina ve Vita Semerenko kariyerlerindeki ilk olimpiyat madalyalarına ulaşmış oldu

SKİATLON’A DARİO COLOGNA İMZASI

Güne damgasını vuran ve büyük tartışmalara neden olan yarışı erkekler kayaklı koşu 30 Km skiatlon kategorisinde yaşandı. İsviçre’den Dario Cologna 1:08.4’lük derecesiyle İsviçre’ye Soçi Olimpiyatları’ndaki ilk madalyasını ve altınını kazandırırken yaşadığı sakatlıklara da en iyi cevabı vermiş oldu. İkinci sırayı Cologna’nın 0.4 saniye gerisinde kalan İsveçli Marcus Hellner elde etti. Yarışmaya damga vuran tartışma ise 3.lük mücadelesinde yaşandı. Norveçli  Martin Johnsrud Sundby 3. sırayı elde etti ve bronz madalya kazandı.
Fakat yarışı Sundby’nin 0.1 saniye gerisinde bitiren Rus sporcu Maxim Vylegzhanin kendisini Sundby’nin engellendiğini iddia etti ve itirazda bulundu. Fakat bu itiraz sonuç vermeyince bronz madalya Norveçli sporcuda kaldı.

RUSYA İLK ALTIN MADALYASINI ALDI

Artistik Patinaj’da ilk madalyalar sahiplerini bulurken artistik patinajın en yeni dalı takımlar mücadelesinde altın madalya ev sahibi Rusya’nın oldu. Ayrıca bu madalya Rusya’nın Soçi Olimpiyatları’ndaki ilk altın madalyası olarak kayıtlara geçti. İkinci sırayı Kanada elde ederken bronz madalyanın sahibi ise ABD oldu. Rusya’nın artistik patinajdaki zaferi bir rekoru da beraberinde getirdi ve 15 yaşındaki Anna Lipinskia kış olimpiyatları tarihinde artistik patinaj dalında altın madalya kazanan en genç sporcu olmayı başardı.

RUSYA’DAN BUZ HOKEYİNDE FARKLI GALİBİYET

Buz hokeyinde heyecan kadınların mücadeleleriyle sürdü. B grubunda gerçekleşen maçlarda İsveç Japonya’yı 1-0 mağlup ederken, Rusya Almanya karşısında uzun süre geride götürdüğü maçta son periyotta sergilediği üstün oyunla sahadan 4-1’lik galibiyetle ayrıldı.

Snowboardda Slop Stil kadınlar mücadelesinde altın madalya ABD’den Jamie Anderson’un oldu. Anderson 95.25 puan almayı başardı. Gümüş madalya 92.50 puan alan Fin Enni Rukajaarvi’nin oldu. Podyumun son basamağında ise 87.25 puan alan Büyük Britanyalı Jenny Jones yer aldı ve bronz madalya kazanmayı başardı.

ALTIN KAZANAN İLK LGBTİ SPORCU

Sürat Pateninde mücadeleler 3000 M kadınlar yarışıyla sürdü. Günün en önemli hikayesine de bu yarışmada imza atıldı. 4:00.34’lük derecesiyle pist rekoru kırarak altın madalya kazanan Hollandalı sporcu Ireen Wüst, Soçi Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan ilk LGBTİ birey oldu. Wüst, başarısının bu yanını medya önünde pek de tartışma taraftarı olmasa da Rusya hükümetine önemli bir mesaj gönderdiği kesin. Hollandalı sporcu yarışlar sonrası yaptığı açıklamada "17 milyon Hollandalı benim kazanmamı istiyordu. Ve bu gerçekleşti. Artık büyük baskıdan kurtuldum. Daha fazla madalya kazanabilirim" dedi. Wüst, 1500 ve 1000 metre yarışlarında da yer alacak. Wüst 2006 Torino ve 2010 Vancouver'da da altın madalyaya ulaşmıştı.

Çek Cumhuriyeti’nden Martina Sablikova 4:01.95’lik derecesiyle gümüş madalya kazanırken bronz madalya 4:03.47’lik derecesiyle ev sahibi sporcu Olga Graf’ın oldu.

KIZAK REKORLARA SAHNE OLDU

Kızakta ise ilk iki yarışı yapılan erkekler mücadelelerine bugün de devam edildi ve madalyalar sahiplerini buldu. Bu disiplinin en çok ilgi çeken yanı pek çok rekora sahne olmasıydı. Almanya’dan Felix Loch 3:27.576’lık derecesiyle altın madalya kazanırken Rusya’dan Albert Demchenko 3:28.002’lik derecesiyle ikinci oldu ve 42 yaşındaki sporcu kış olimpiyatları tarihinde madalya almayı başaran en yaşlı sporcu olarak tarihe geçti. Podyumun son basamağında ise İtalya’dan Armin Zöggeler bulunuyor. Zöggeler 3:28.797’lik derecesiyle bu başarıya ulaşırken kış olimpiyatları tarihinde 6 olimpiyat üst üste madalya almayı başaran ilk sporcu olarak tarihe geçti.

1972’DEN BERİ BİR İLK

Kayakla atlamada günün en önemli yarışı Erkekler normal tepe yarışıydı Polonya’da Kamil Stoch 278.0 puan alarak altın madalyaya ulaşırken bu madalya Polonya’nın bu disiplinde kazandığı ikinci altın madalya oldu. Polonya bu disiplinde ilk altın madalyasını 1972 Kış Olimpiyatları’nda Sapporo’da Wojciech Fortuna ile kazanmıştı. Bu disiplinde Slovenya’dan Peter Prevc 265.3’lük derecesiyle gümüş madalya kazanırken, Norveç’ten Anders Bardal 264.1 puan alarak bronz madalyanın sahibi oldu.

Oluşan bu sonuçların ardından Almanya, Rusya, Polonya, İsviçre, Avusturya ve Slovakya Soçi Olimpiyatları’ndaki ilk altın madalyalarını kazanmış oldu.

ÖNCEKİ HABER

B.E. eylemine müdahale: 6 gözaltı

SONRAKİ HABER

\'AKP eğitimde büyük bir tasfiyeye hazırlanıyor\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa