22 Ocak 2014 17:12

Avrupalı sendikacılardan KESK'li tutuklulara destek

29'u tutuklu 56 kamu emekçisi hakkında açılan davanın 23-24 Ocak tarihlerinde İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek ilk duruşması öncesi KESK İstanbul Şubeler Platformu Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen sendika temsilcilerinin katılımıyla Troya Otel'de basın toplantısı düzenledi.

Avrupalı sendikacılardan KESK\'li tutuklulara destek
Paylaş

KESK üye ve yöneticilerine dönük 19 Şubat 2013 tarihinde "DHKP-C" adı altında yapılan baskınlarda gözaltına alınan ve tutuklanan 29'u tutuklu 56 kamu emekçisi hakkında açılan davanın 23-24 Ocak tarihlerinde İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek ilk duruşması öncesi KESK İstanbul Şubeler Platformu Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen sendika temsilcilerinin katılımıyla Troya Otel'de basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun yanı sıra Avusturya Sendikalar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Edith Nagy, İngiltere Öğretmenler Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Abdullah Muhsin, İsveç Sendikalar Konfederasyonu Uluslararası İlişkiler Sekreteri Lars Bengttson, Avrupa Sendikalar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Nadine Thevent, Belçika Sendikalar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Rene Geybels katıldı.

'ÜYELERİMİZ KASTİ BİR ŞEKİLDE CEZALANDIRILIYOR'

Toplantıda ilk sözü KESK Genel Başkanı Lami Özgen aldı. Aralarında KESK üye ve yöneticilerinin yer aldığı 29 KESK'li tutsağın 11 aydır tutuklu bulunduklarını hatırlatan Özgen, "Diğer illerde yargılanan KESK'li arkadaşlarımız mahkemeye çıkartılıp salıverildiler. Fakat İstanbul'da arkadaşlarımızın hala mahkemeye çıkartılmaması kolluk ve yargı işbirliğiyle üyelerimizi kasti bir şekilde cezalandırmak istemeleridir" dedi.

Türkiye'de KESK'li tutsaklarla dayanışma için bulunduklarını ifade eden Avrupa Sendikalar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Nadine Thevent ise sendikacı kamu emekçilerinin tamamen meşru hakları olan örgütlenme ve ifade özgürlüğü haklarını kullandıkları için tutuklu olduklarını söyledi. Thevent, "Türkiye'deki sendikal hak ihlalleri sürekli olarak ILO'nun yıllık raporlarında gündeme alınıyor. Eğer Türkiye bu hak ihlal uygulamalarını değiştirmezse gündemde olmaya devam edecek. Arkadaşlarımız meşru hakları olan ifade ve örgütlenme özgürlüğünü kullandıkları için suçluysa o zaman biz de suçluyuz. Sendikacılara karşı baskıların sona ermesini istiyoruz" diyerek hükümete seslendi.

'YALNIZ DEĞİLSİNİZ, AVRUPA'NIN GÖZÜ BURADA'

Thevent'in ardından ise İngiltere Öğretmenler Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Abdullah Muhsin söz aldı. Temel haklara sahip çıkma mücadelesinde KESK'li tutsakların yanlarında olduklarını belirten Muhsin, "Biz, hukuksuz bir şekilde cezalandırılan tutuklu 7 kadın öğretmenin haklarını savunmak için buradayız. Arkadaşlarımız Türkiye'de eğitimin reformunu istedikleri için tutuklandılar ki bu eğitim reformunda da istedikleri gençlerin daha iyi eğitim almaları ve Kürt halkının ana dilinde eğitimlerini sağlayan reformlardı" dedi.

KESK'li tutsaklarla ilgili davaları sürekli takip ettiklerini belirten Avusturya Sendikalar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Edith Nagy ise, "KESK'li arkadaşlarımıza şunu söylüyoruz 'Yalnız değilsiniz, Avrupa'nın gözü burada, birlikte güçlüyüz" şeklinde konuştu.

sveç Sendikalar Konfederasyonu Uluslararası İlişkiler Sekreteri Lars Bengttson da İsveç'te sadece sendika hareketlerinin değil, tüm İsveç kamuoyunun KESK'li tutsakların durumu hakkında bilgi sahibi olduklarını dile getirerek, "İsveç kamuoyu Türkiye'nin AB üyeliğini savunuyor. Fakat bu durumda Türkiye'nin önemli adımlar atması gerekiyor. Ama Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın sözlerine baktığımızda sadece vaatlerde bulunuyor ama bu vaatler yeterli değil somut adımlar da atması lazım" diye belirtti.

'YOLDAŞLARIMIZIN YARGILANMASI SİYASİ BİR KARARDIR'

"Eğer benim ülkemde sendika yöneticileri ve ya üyeleri gösteriye katıldıkları ya da grev hakkını kullandıkları için yargılanırsa o ülke yok olur" diyen Belçika Sendikalar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Rene Geybels de, KESK'li tutsakların uzun süre tutuklu kalmalarının kabul edilebilir bir durum olmadığına dikkat çekti.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise KESK'li tutsakların her zaman yanlarında olduklarını ifade ederek, "Bizler her zaman eğitim sistemimizde bağnaz, yobaz çalışmalara karşı KESK'in vermiş olduğu mücadelenin yanında olduk. Ama biz biliyoruz ki arkadaşlarımızın, yoldaşlarımızın yargılanmaları siyasi bir karardır. Çünkü yapmak istedikleri aydınlık ve onurlu bir mücadele veren KESK'i ve DİSK'i susturmaktır. Ama bizi susturamayacaklar. O yüzden buradayız ve bir an önce KESK'li arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi. 

KESK’LİLERİN DAVASINA ÇAĞRI

BES İstanbul 1 No’lu Şube üyeleri bugün başlayacak tutuklu KESK’liler davasına çağrı yaptı. Maliye kompleksi önünde açıklama yapan BES Şube Sekreteri Cengiz Aslan, sadece İstanbul’da tutuklanan üyelerinin serbest bırakılmadığını söyledi. Tutuklu bulunan 29 arkadaşının adeta cezalandırıldığını beliten Aslan, tüm emek dostlarını bugün Çağlayan’da İstanbul Adliyesinde başlayacak davaya katılmaya çağırdı. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Simav çayı Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

Utanca karşı sessiz çığlık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...