04 Ocak 2014 10:29

Suriye'de muhalif gruplar IŞİD'e ülkeyi terk etmesi için 24 saat tanıdı

Suriye’de bazı muhalif silahlı gruplar el Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı birleşti. Halep ve İdlip çevresinde sert çatışmalar yaşandı. Çatışmalarda 16 IŞİD militanı öldürülürken, 42 IŞİD militanı ise yaralandı.

Suriye\'de muhalif gruplar IŞİD\'e ülkeyi terk etmesi için 24 saat tanıdı
Paylaş

Suriye’de bazı muhalif silahlı gruplar el Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı birleşti. Halep ve İdlip çevresinde sert çatışmalar yaşandı. Çatışmalarda 16 IŞİD militanı öldürülürken, 42 IŞİD militanı ise yaralandı. Çatışmalar bugün de devam ederken muhaliflerin IŞİD'e teslim olarak ülkeyi terk etmesi için 24 saat tanıdığı aktarıldı.

Muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde de IŞİD aleyhine sloganların atıldığı protesto gösterileri düzenlendi. İslami Cephe ve Suriye Devrimcileri Cephesi de Cuma günü yaptığı açıklamayla IŞİD’e tepki gösterdi. İslami Cephe’nin açıklamasında “IŞİD’e Atareb’den hemen çekilmesi çağrısı yapıyoruz” dedi.

IŞİD militanlarının eylemcilerin üzerine ateş açtığı İdlip’teki çatışmalarda 20 sivilin yaralandığı da duyuruldu. Londra merkezli Suriye İnsan Haklarını İzleme Örgütü, 7 farklı grubun birleşmesiyle kurulan 'Mücahitler Ordusu'nun IŞİD'e karşı savaştığını duyurdu. Mücahitler Ordusu, el Ensar, İslami Özgürlük, İslami Nur Hareketi, Nureddin ez Zengi, emcadu'l-İslam; ensarul Hılafe, Cund el Harameyn Tugayları ve 'Emredildiği gibi doğru ol' gruplarından oluşuyor.

Suriye İnsan Haklarını İzleme Örgütü, bugün yaptığı açıklamada çatışmaların bugün de devam ettiğini aktardı. Açıklamada, muhalif grupların IŞİD'e teslim olarak ülkeyi terk etmesi için 24 saat süre tanındığı belirtildi.

IŞİD’e müdahale, grubun, önde gelen muhalif figürlerden, Ebu Reyyan olarak bilinen Doktor Hüseyin el Süleyman’ın işkence edilerek öldürülmesinden 2 gün sonra geldi. IŞİD uzun süredir benzeri eylemleri sebebiyle muhalifler içerisinde tepki çekiyordu. Yeni yılın ilk gününde IŞİD militanları İdlip'te İslami Cephe'nin askeri merkezine baskın düzenlemiş grubun mühimmatına el koymuştu.

El Cezire Halep’teki eylemlerde Özgür Suriye Ordusu lehine ve IŞİD ile Esad’ın aleyhine sloganlar atıldığını duyurdu.

Konu hakkında AFP haber ajansına bilgi veren bir muhalif, “IŞİD’e karşı devrim başlatıldı” dedi. Ebu Leyla isimli muhalif ise “Muhalif bölgelerdeki halkın yüzde 90’ı IŞİD’e karşı. İslam sadece isimlerinde var. Tek istedikleri iktidar” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Irak’ın Anbar kentinde de aşiretler, örgütün Irak’taki muadili Irak İslam Devleti’ne karşı ayaklanmıştı. Örgüt, Irak’ta Felluce ve Anbar il merkezi Ramadi’nin çoğunluğunda kontrolü ele geçirmişti.

Suriye'de ABD ve diğer Batılı güçler Esad'a karşı savaşan grupları desteklerken el Kaide bağlantılı grupları ise "terörist" kabul ediyor. Son dönemde el Kaide bağlantılı IŞİD ve el Nusra'nın güçlenmesi Batılı ülkelerden muhalif gruplara silah akışını yavaşlatmıştı. (DIŞ HABERLER)


AZEZ'DE DE ÇATIŞTILAR

Kilis'in karşısında bulunan Suriye'nin Halep kentine bağlı Azez ilçesinde de IŞİD ile Özgür Suriye Ordusu’na bağlı birlikler arasında çatışma çıktı. Aralıklarla süren ve zaman zaman Kilis'ten de sesi duyulan çatışmalarda yaralanan 5 kişi tedavi için Kilis’e getirilirken, sınır hattında önlemler artırıldı.

Azez, ordu birlikleri ile çıkan çatışmaların ardından yaklaşık 2 yıl önce ÖSO'nun kontrolüne geçti. Geçen eylül ayında çıkan şiddetli çatışmaların ardından IŞİD Azez'de stratejik önemi bulunan birçok bölgeyi ele geçirdi. Ardından ÖSO'ya bağlı birlikler, Azez ilçesinde kontrolü eline geçirmek için El Kaide’ye bağlı Irak Şam İslam Devleti örgütü ile sabah saatlerinde çatışmaya başladı.

Türkiye sınırına 10 kilometre uzaklıktaki Azez'de, sabah erken saatlerde başlayan çatışmalar sırasında ateşlenen silah ve patlama sesleri Kilis'te tedirginliğe yol açtı. Çok sayıda kişinin öldüğü ileri sürülen ve aralıklarla devam eden çatışmalarda yaralanan 5 kişi ise araçlarla Öncüpınar Sınır Kapısı'na getirildi. Yaralılar, sınırda bekletilen ambulanslarla tedavi için Kilis Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

SINIRDA ÖNLEMLER ARTIRILDI

Çatışmaların ardından Azez'de korkuya kapılan çok sayıda kişi pasaportları ile Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan geçiş yaparak Türkiye'ye geldi. Aralıklarla süren ve Kilis'te tedirginliğe yol açan çatışmaların şiddetlenmesinden endişe edilirken, sınır hattında ise güvenlik önlemleri artırıldı. Sınır hattında zırhlı araçlar ile askerler önlem alırken, özel harekat polisleri de Öncüpınar Sınır Kapısı'nda görevlendirildi. (Kilis/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Evrensel dahil 4 gazetenin metroda satışı yasaklandı!

SONRAKİ HABER

Milletvekilleri Sarıyıldız, Irmak ve Aktaş tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...