9 Mayıs 2025 11:32

Almanya’da metal işçileri faşizme karşı zafer gününü kutladı 

Ali Çarman 

Stuttgart- Sovyetler Birliği’nin Nazi Almanya’sına karşı zafer kazandığı gün olarak kabul edilen 8 Mayıs, 80. yıl dönümünde Almanya’nın Stuttgart kentinin altı ayrı noktasında kutlandı. 

İlk etkinlik Untertürkheim Mercedes fabrikası çalışan bir grup işçi ile sendika temsilcileri tarafından düzenlendi. Mercedes müzesi önünde toplanan işçiler, burada yapılan kısa bir konuşmanın ardından Naziler tarafından zorunlu çalışmaya tabii tutulan binlerce işçinin anısını yaşatmak için dikilmiş ‘’Gündüz ve Gece’’ anıtı önüne yürüdü. 

Fotoğraf: Evrensel

Bütün tekeller gibi Mercedes tekeli de başından itibaren Hitler faşizmine açıktan destek verdi. Fabrika bir anda silah üretimine geçerek savaş politikalarını onayladı. 1944 yılında tüm çalışanlarının yarısından fazlasının (46 bin işçi) zorunlu tutsak işçi olduğu biliniyor. Şirket, önceleri bu gerçekliği gizlemeye çalışsa da ilericiler ve tarihçiler bunu belgeleriyle birlikte ispatladılar. 

Anıtın önünde yapılan konuşmalarda ise Mercedes tekelinin savaşta nasıl rol aldığı, karın tokluğuna çalıştırılan binlerce tutsak işçinin durumu, şirketin savaştan nasıl kazançlı çıktığı ve günümüzdeki ırkçı gelişmelere değinildi. 

Bütün toplama kamplarında dilden dile dolaşan bir direniş şarkısı olan Bataklık Askerleri/Das Lied der Moorsoldaten hep birlikte söylendi. Etkinlik anıta çelenk bırakılmasıyla sona erdi. 

Fotoğraf: Evrensel

Acıları anma ve zafer günü

Şehir merkezinin üç ayrı noktasında da peş peşe mitingler gerçekleştirildi. Buralarda yapılan konuşmalarda da savaş, ırkçılık ve silahlanma tehlikesine değinilerek direniş ve özgürlük şarkıları söylendi. Buchenwald toplama kampında özgürlüğüne kavuşan tutsakların yeminlerinden bir bölüm de okundu: “Nazizmin ve köklerinin yok edilmesi sloganımızdır. Barış ve özgürlüğün olduğu yeni bir dünyanın inşası hedefimizdir.”

Akşam saatlerinde ise Naziler döneminde gestapo (işkence merkezi) sonra faşizme karşı direnenlerin müzesi yapılan Hotel Silber ile DGB sendika binasında okumalar yapıldı.

Faşizme karşı zaferin yıl dönümü etkinlikleri mayıs ayı boyunca devam edecek.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sermaye diktası

Sermaye diktası

İşçi başına 608 bin lira aylık kâr elde eden TÜPRAŞ, dayattığı sefalet sözleşmesine direnen işçilerin eylemlerini ‘tutanakla işten atma’ tehdidini kullanarak şimdilik bastırdı. Kimi zaman ‘demokrasi nutukları’ atan büyük sermayenin, harekete geçen işçiyi önce polisle sonra fişleyerek tehdit etmesi, ülkedeki ‘otoriterleşme’nin esasen kimin işine yaradığını ve sermaye diktasının vardığı boyutu gösteriyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
10 Mayıs 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et