8 Mayıs 2025 11:52

Nisan ayında 8'i çocuk, 152 işçi hayatını kaybetti

İSİG Meclisinin nisan ayı iş cinayetleri raporuna göre en az 152 işçi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden işçilerden 8'i çocuk.

Nisan ayında 8'i çocuk, 152 işçi hayatını kaybetti

Arşiv fotoğraf: Görkem Kınacı/Evrensel

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi nisan ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. Rapora göre nisan ayında en az 152 işçi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerden 8'inin çocuk işçi olduğu belirtilen raporda, 2025 yılının ilk dört ayında iş cinayeti sayısının 611’e ulaştığı vurgulandı.

İSİG Meclisinin verilerine göre, nisan ayında en az 152, yılın ilk dört ayında en az 611 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Nisan ayında inşaat, tarım, taşımacılık, ticaret/büro/eğitim/sinema ve metal iş kollarındaki ölümler ilk sıralarda yer aldığın belirtilen raporda, iş cinayetlerine sektörel olarak bakıldığında ise sanayide 49 işçi, hizmette 37 işçi, inşaatta 35 işçi ve tarımda 31 işçinin hayatını kaybettiğinin altı çizildi.

Tarımda orman işçileri, sanayide ve inşaatta kayıt dışı çalışanlar, uzun yol şoförleri; yatay kesen olarak güvencesiz çalışanlar en çok iş cinayetlerinde ölen işçiler oldu.

İnşaatlardaki yüksekten düşmeler, iş kolundaki ölümlerin yüzde 33’ünü, trafik kazası taşımacılık iş kolundaki ölümlerin yüzde 90’ını, ezilmeler tarımdaki ölümlerin yüzde 48’ini oluştururken, kalp krizi/beyin kanaması nedenli ölümler hemen hemen her sektörde meydana geldi.

8'i çocuk, 4'ü kadın, 7'si mülteci işçi

Rapora göre nisan ayında 8 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Ölen çocukların ikisi tarım, ikisi inşaat, biri maden, biri enerji, biri genel işler ve biri konaklama iş kollarında çalışıyordu.

İş cinayetlerinde ölenlerin 4’ü kadın işçiydi. Kadınlar tarım, tekstil ve genel işler iş kollarında çalışıyordu.

Nisan ayında 3’ü Afganistanlı, 2’si Suriyeli, 1’i İranlı, 1’i Türkmenistanlı olmak üzere 7 mülteci işçi hayatını kaybetti.

Ölen işçilerin 6’sı (yüzde 3,94) sendika üyesi, 146’sı (yüzde 96,06) sendikasızdı.

Çocuk yoksulluğu daha fazla çocuğu çalışma hayatına itiyor

Çalışan kayıtlı çocuk sayısının 1 milyon 372 bin olduğunu belirten rapor, 15-17 yaş grubundaki yaklaşık her dört çocuktan birinin çalışma hayatında olduğunu, yaz aylarında okulların kapanması ve mevsimlik işlerde çalışmayla birlikte çalışan çocuk sayısının 2 milyona yaklaştığını vurguladı.

Emek yoğun sektörlerin ucuz iş gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla daha fazla çocuğun yoksulluğa itildiğini, eğitimden koparıldığını ve işçileştiğini ifade eden raporda “Yasal düzenlemelerle aday çıraklık yaşının 11-12’ye düşürülmesi, mesleki eğitim merkezlerinin (MESEM) yaygınlaştırılması, çocuk çalıştıran iş yerlerine finansman desteği gibi pek çok uygulamayla birlikte çocuk işçi sayısı da artıyor. Son 12 yılda en az 764 çocuk iş cinayeti gerçekleşti. Üstelik ölen çocuk işçilerin yaklaşık üçte biri 15 yaşının altındadır. 4 yaşında 5 çocuk, 5 yaşında 6 çocuk, 6 yaşında 5 çocuk çalışırken hayatını kaybetti” ifadeleri yer aldı.

Grafik: İSİG Meclisi


(Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Vergi kamburu!
İşçinin yılda en az iki aylık ücreti vergiye gidiyor

Vergi kamburu!

Türkiye’nin en büyük holdingleri, milyarderler listesinin üst sırasında yer alan patronlar neredeyse sıfır vergi verirken, tüm vergi yükü işçilerin sırtında. Sadece 2025’in ilk üç ayında işçilerin ödediği vergi, patronların ödediğini 20’ye katladı. Enflasyon ve vergi dilimi uygulamasıyla ücretlerden yapılan kesintilerin artması nedeniyle işçinin eline geçen kuşa döndü.

İşçiler için mayıs ayı dert ayı oldu. Nisan'da başlayan vergi kesintilerindeki artış, Mayıs'ta neredeyse tüm işçileri kapsadı. Brüt geliri 158 bin lirayı geçen işçilerin vergi dilimi artırıldı, yüzde 20’ye çıkarıldı. Brüt geliri 330 bin liranın üzerinde olanların vergi kesintisi ise yüzde 27 oldu.

52 bin TL brüt ücret alan bir işçinin cebine ocak ayında kesintilerin ardından net 37 bin 180 TL girerken, bu miktar ücrete hiç zam yapılmaz ise vergi kesintileri sebebiyle 31 bin 880 TL’ye kadar düşüyor. Yani bu ücreti alan bir işçi bir yılda iki brüt ücretinden fazla gelir ve damga vergisi ödüyor.

Vergi yükü ise işçilerin sırtında. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre 2025'in ilk üç ayında ücretlerden kesilen vergileri de içeren gelir vergisi tevkifatı kalemiyle toplam 469.2 milyar TL vergi toplandı. Aynı dönemde şirketlerden toplanan kurumlar vergisi ise sadece 23.75 milyar TL oldu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
10 yıldır alamadığı tazminatını isteyen işçi Erol Eğrek, Çalık Holding binasında darbedilerek öldürüldü

Evrensel'i Takip Et