8 Mayıs 2025 15:47

CHP'den toplantı ve gösteri özgürlüğü teklifi

CHP Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'ndaki anti demokratik maddelerin kaldırılması için Meclis'e 23 maddelik kanun teklifi verdi.

CHP'den toplantı ve gösteri özgürlüğü teklifi

Fotoğraf: Özcan Yaman 

Ankara — CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'ndaki anti demokratik maddelerin kaldırılması için Meclis'e 23 maddelik kanun teklifi verdi.

Kılıç, "Bu yasa, 12 Eylül darbesinin karanlık bir mirasıdır. Düşüncelerimizi ifade etmemizi engelleyen, sokaklarda yaşadığımız hukuk dışı uygulamaların dayanağı olan bu yasa, özgürlüklerimizin önündeki en büyük engellerden biridir" diye konuştu.

Kanun teklifinde, toplantı ve gösteri için mekân kısıtlaması ve bildirim zorunluluğu getiren, kamu otoritelerine toplantı ve gösteri yürüyüşünü erteleme ve yasaklama yetkisi ile kolluğa dağıtma yetkisi veren düzenlemelerin kaldırılmasını isteyen Kılıç, 2911 Sayılı Kanun'a muhalefet etme suçu için ağır cezalar öngörülen maddelerin de kaldırılması talebinde bulundu.

Toplam 23 maddelik kanun teklifinin gerekçelerinde Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvurularda tespit edilen ihlal kararları ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye için verdiği ihlal kararları yer aldı.

19 Mart darbesi protestolarından 1 Mayıs İşçi Bayramı'na kadar gerçekleştirilen toplantı ve gösteri yürüyüşlerine yönelik engellemeler, kısıtlamalar ve orantısız müdahalelere dikkat çeken Kılıç, tüm bu anti demokratik uygulamaların temelini 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'ndan aldığını söyledi.

Kılıç, Kanun Teklifinin gerekçesinde, "Kamu otoriteleri bireylerin barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkını kolluk gücü ve yargısal tehditlerle engellemektedir. Bu engellemelere, kimi zaman bireyler toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını kullanmaya başlamadan önce getirilen kısıtlamalar da eklenmektedir. Bir darbe ürünü olan 2911 Sayılı Yasa kapsamında getirilen tehditler, sınırlamalar, engellemeler ve caydırıcı nitelikteki düzenlemeler nedeniyle Türkiye'de şu an birçok kişi toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkı ve dolayısıyla ifade özgürlüğü hakkını kullanamamaktadır" ifadelerine yer verdi.

“2911 sayılı yasa darbe ürünüdür”

Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ile ifade özgürlüğü hakkının kullanılmasını engelleyici nitelikteki tüm maddelerin yürürlükten kaldırılmasını isteyen Kılıç açıklamada, "Bu yasa, 12 Eylül darbesinin karanlık bir mirasıdır. Düşüncelerimizi ifade etmemizi engelleyen, sokaklarda yaşadığımız hukuk dışı uygulamaların dayanağı olan bu yasa, özgürlüklerimizin önündeki en büyük engellerden biridir” dedi. 19 Mart protestolarından 1 Mayıs'a kadar yaşanan tüm uygulamaların arkasında 'darbe ürünü bir yasa' olduğunu belirterek, "Vali yasak koyuyor, polis müdahale ediyor, gösterici gözaltına alınıyor, hepsi bu yasa sayesinde" diye ekledi.

Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarıyla defalarca ihlal tespit edilen bu çağdışı metin artık tarihe karışması gerektiğini söyleyen Kılıç'ın teklifinde istenilen yerde toplantı ve gösteri yapma hakkını kısıtlayan, valilere eylemleri yasaklama ya da erteleme yetkisi veren, polise gösteriyi dağıtma yetkisi tanıyan ve sadece düşüncelerini dile getirdi diye insanların ağır cezalarla yargılanmasına neden olan maddelerin kaldırılması istendi. (Evrensel)

Evrensel'i Takip Et