Ekrem İmamoğlu ile görüşen Özgür Özel'den 'X sansürü' tepkisi
Ekrem İmamoğlu'nu Silivri'de ziyaret eden Özgür Özel, İmamoğlu'nun X hesabının kapatılmasına tepki gösterdi: "Tarihimizde başka siyasetçi yoktur ki adaylığı engellenmek için bu kadar hukuk çiğnensin!"

Fotoğraf: ANKA
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Silivri'deki Marmara Cezaevinde tutuklu bulunan partisinin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu ile görüştü. Ziyarette İmamoğlu'nun yanı sıra Murat Çelik, Rıza Akpolat, Tayfun Kahraman, Ahmet Özer, Can Atalat ve Mehmet Ali Çalışkan ile de görüşen Özel, Ümit Özdağ ile ise hastaneye sevk edildiği için görüşemedi.
Ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, İmamoğlu'nun sosyal medya platformu X (Twitter) hesabına erişimin engeli getirilmesine tepki gösteren Özel, "X hesabını kapatarak onunla mücadele etmeye çalışıyorlar. Herhalde tarihimizde Ekrem İmamoğlu'ndan bir başka siyasetçi yoktur ki adaylığı engellenmek için bu kadar hukuk çiğnensin, bu kadar zulüm görsün, bu kadar saldırıya uğrasın" ifadelerini kullandı.
"Tutukluluğu bir cezaya dönüştürüyorlar"
Tutukluluğun cezaya dönüştürüldüğünü söyleyen Özel, "Diploma alıyorlar, sonra başka sınavlara girip o sınavlardan da geçip hakim oluyorlar, savcı oluyorlar. Sonra okuduklarını unutuyorlar, yeminlerini unutuyorlar. Tutukluluğu bir cezaya dönüştürüyorlar" dedi.
Ekrem İmamoğlu ve İBB dosyasında gizlilik kararları varken "soruşturmanın gizliliğinin bizzat savcılık makamınca ihlal edildiğini" söyleyen Özel, şöyle devam etti:
"Hem de hiç sorulmayan sorular sorulmuş gibi, böyle iddialar varmış gibi servis ediliyor. Sorulanlara en net cevaplar verildi. Bir tane kanıt da bulunamadı ama yanıtlarda kanıt var. Buradaki özgüvenimiz ve iddiamız şudur: Biz bu davanın TRT ve isteyen bütün televizyonlar tarafından canlı yayınlanmasını ve hem atılan iftiranın hem verilen cevabın millet tarafından duyulmasını talep ediyoruz."
"Dijital darbe evresiyle karşı karşıyayız"
"19 Mart darbesinin çeşitli evreleri var" diyen Özel, şöyle devam etti:
"Bu evrelerden şu anda darbenin dijital ayağıyla, dijital darbe evresiyle karşı karşıyayız. Soruşturmayı yürütenler, yaptıkları başvuruyla ve bir Asliye Hukuk Mahkemesinden aldıkları bir kararla darbenin dijital ayağını hayata geçirerek Sayın Ekrem İmamoğlu'nun X hesabını, Twitter diye geçmiş dönemde ifade ettiğimiz, yeni ismiyle X hesabını kapatarak onunla mücadele etmeye çalışıyorlar. Herhalde dünya siyaset tarihinde rakibinden korktuğu için, rakibini saf dışı bırakmak için devleti, hukuku, elindeki gücü bu kadar haksızca kullanan ve hukuk devletini ayaklar altına alan bir başkası yoktur. Ve tarihimizde Ekrem İmamoğlu'ndan bir başka siyasetçi yoktur ki adaylığı engellenmek için bu kadar hukuk çiğnensin, bu kadar zulüm görsün, bu kadar saldırıya uğrasın."
"Utanç içindeler ve ne yapacaklarını şaşırdılar, panik evresindeler"
"Diplomasını iptal ettikleri, gözaltına alıp tutukladıkları kişinin banka hesaplarına, kendisinin, babasının 40 yıllık emeği olan şirketine, eşinin, dostunun, arkadaşlarının hesaplarına, şirketlerine ve İBB ile iş yapan bütün şirketlere el koymaya kalkarak bir algı yaratmaya çalıştılar. Ama şimdi başsavcının kafa tuttuğu, kızdığı, 'Bomboş geldi beceriksizler' dediği MASAK raporuyla da hiçbir şeyi destekleyemediler. Utanç içindeler ve ne yapacaklarını şaşırdılar. Şu anda maalesef içinde bulunduğumuz evre panik evresidir. Panik evresinde yaptıkları iş aileye saldırmak, çocukla uğraşmak ve sosyal medya hesabı kapattırmak gibi saçma sapan noktalara gelmiştir. Ekrem İmamoğlu yaptığı bir paylaşımla suç işliyorsa, suç olan ifade neyse ona dava açarsın. Tazminat davası açarsın. Suç duyurusunda bulunursun. Cezalık bir durum varsa ceza davası açarsın. Bir suç varsa mahkeme karar verir, o paylaşıma engel gelir."
"Anayasanın askıda olduğunun itirafıdır bu"
Diyorlar ki 'Yürütülmekte olan başka bir soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Ekrem İmamoğlu'nun hesabından yapılan paylaşımları kendinin yapmaması nedeniyle söz konusu paylaşımların kamu düzenine zarar verebileceğinden mütevellit hesabının erişime engellenmesine tutukluluğu boyunca tedbiren karar verildi.' Bakın, 'Tutuklu olmasa kullanabilir' diyor. 'Başkası kullanıyor ve bu kamu düzenine zarar verebilir' diyor. Paylaşım için de 'Halkı suç işlemeye alenen tahrik suçu' diyor. Tahrik dediği ifadeyi okuyorum; 'Milletime sesleniyorum. Bu bir avuç muhteris hem millete hem devlete büyük zarar veriyorlar. Şikayetçi olun. Susmayın, sesinizi yükseltin.' Anayasanın askıda olduğunun itirafıdır bu. Şikayet etme hakkı anayasadaki, dilekçe hakkı, suç duyurusunda bulunma hakkı. 'Susmayın', ifade özgürlüğü, tepki ve protesto hakkı."
"X'e başvuracağız, karara uymayabilir, uymamalıdır"
"X'in yöneticilerine yaptığımız bir başvuruyu size hatırlatmak isterim. Öğrencilerin tutuklandığı dönemde 200'ün üzerinde, toplam 7 milyon takipçiye sahip hesaplara erişim engeli geldiğinde biz X'e yazdık. 'Bu karar sizin ilkelerinizle de, evrensel ilkelerle de uymuyor. Ancak bu kararı böyle böyle böyle alıyorlar. Buna direnin, bu engellemeleri kaldırın' dedik. Şimdi benzer bir başvuruyu yapacağız ama X'in Türkiye'deki avukatı Gönenç Gürkaynak 'Ben temsilci değilim. Ben kapatmadım, ben açmayacağım. Ben müvekkilimin buradaki davalarını takip ediyorum. Müvekkilim bana görev verdi itiraz diye' diyor. Yani bundan Ekrem İmamoğlu da şikayetçi, X de şikayetçi. X'in avukatı yaptığı başvuruda diyor ki, 'Bunu yapmayın'. Yargıtay 8. Daire Ceza Dairesi'nin içtihatlarına atfen. 'Her yerde suç işleyin' sözüne bile Yargıtay 'Düşünce özgürlüğüdür', demiş. Elbette X bu karara uymayabilir, uymamalıdır. Uymayınca bant daraltacaklar, kanun öyle yazıyor. Uymayabilir. Bant daralttıktan sonra yine uymazsa lisansını iptal edecekler, öyle yazıyor. Biz X'in evrensel özgürlükler ve kendi şirket prensipleri dahilinde bu engellemeyi yapmaması gerektiğini savunuyoruz. Bunu X'in yöneticilerine bir kez daha hatırlatıyoruz." (Politika Servisi)
Evrensel'i Takip Et