7 Mayıs 2025 20:59

HTŞ lideri Colani ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüşen HTŞ lideri Colani, İsrail'in Suriye'ye düzenlediği saldırılarla ilgili “arabulucularla birlikte gerginliğin azaltılması için” çabaların sürdüğünü söyledi.

HTŞ lideri Colani ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron görüştü

Fotoğraf: AA

Suriye'de cihatçı örgüt Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) iktidarının lideri Ebu Muhammed el Colani (Ahmed el Şara), Türkiye ve Arap ülkelerinden sonra ilk Avrupa gezisine Fransa’dan başladı. Colani ve atadığı Dışişleri Bakanı Asaad El-Şeybani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Elysee Sarayı'nda bir araya geldi.

Elysee Sarayı'nda yapılan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Colani, İsrail'in Suriye'ye düzenlediği saldırılarla ilgili “arabulucularla birlikte gerginliğin azaltılması için” çabaların sürdüğünü söyledi.

Yaptırımlar konusunu Macron ile ele aldıklarını söyleyen Colani şunları kaydetti: “Bu yaptırımların, önceki rejimin işlediği suçlar nedeniyle uygulandığını ifade ettik. Ancak o rejim artık yok ve rejimin sona ermesiyle birlikte yaptırımların da kaldırılması gerekir. Yaptırımların devamı için artık hiçbir gerekçe yok, çünkü bu yaptırımlar artık halkı hedef alıyor, katliamları gerçekleştiren rejimi değil”

Cihatçıların “Suriyelilere yardım etmek” için geldiklerini savundu

Colani, iç savaş sırasında dünyanın çeşitli ülkelerinden Suriye’ye taşınan cihatçılarla ilgili bir soru üzerine, bu grupların “Suriyelilere yardım etmek için” ülkeye geldiklerini öne sürerek “Yabancı savaşçılar, devrim sürecinde yaşanan gelişmelere göre farklı gruplara ayrılıyor” dedi.  Colani, “Safımızda olan bu bireyler için tüm devletler nezdinde onların Suriye yasalarına bağlı kalacaklarını ve kendi ülkelerine ya da komşu ülkelere herhangi bir tehdit oluşturmayacaklarını taahhüt ettik. Suriye devleti bu konuda güvence vermektedir” dedi.

İç savaş sırasında dünyanın dört bir yanından on binlerce cihatçı militan, başta IŞİD ve sonradan Heyet Tahrir Şam adını alarak bugünkü Şam yönetiminin temelini oluşturan, el Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi gibi örgütlere katılmak üzere Suriye’ye geldi. Bu gruplar, Suriye içinde sivillere yönelik işledikleri sayısız suçun yanı sıra aralarında Türkiye’nin de olduğu pek çok ülkede kanlı tedhiş eylemlerine giriştiler

Katliamlara ilişkin “eski rejim kalıntısı” söylemini tekrarladı

Sahil bölgesindeki katliamlara ilişkin ise yine ‘eski rejimin kalıntılarından oluşan bir grubun düzenlediği ve sivil ölümlerine neden olan saldırılar’ diye tanımı kullanan Colani, “Bu suçları işleyenler kim olursa olsun, ister devlete bağlı olanlardan, isterse devletle bağlantısı olmayanlardan ya da eski rejimden kalan unsurlardan olsun, devlet yasal çerçevede cezalandırılacaktır” ifadelerini kullandı.

Colani, yaşanan katliamlara ilişkin “Devlet, Suriye'de yaşanan her şeyin sorumluluğunu üstlenmektedir” ifadelerini kullanırken “bu olayları kimin gerçekleştirdiği”nin tespit edileceğini savundu.

Macron’dan “iş birliği” vurgusu

Basın toplantısında konuşan Macron ise Suriye’de son günlerde Dürzilere yönelik saldırılara ilişkin Colani’ye “koşulsuz tüm Suriyelilerin korunması, bu olayların faillerinin yargılanması ve cezalandırılması” beklentisini dile getirdiğini aktardı.

İŞID’in “uluslararası barış ve güvenlik açısından en ciddi terör tehdidi olduğunu söyleyen Macron, IŞİD’le mücadele konusunda “Suriye’nin işbirliğine” ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

SDG’yi ise IŞİD’e karşı “uluslararası koalisyonun vazgeçilmez ortağı” olarak niteleyen Macron, Şam yönetimi ile SDG arasında 10 Mart’ta yapılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Öte yandan Macron, “Suriye yönetiminin Beşşar Esed rejiminden kalan kimyasal silahların tespiti ve yok edilmesi” için Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ile iş birliği içinde çalışmayı sürdüreceklerini ekledi.

Macron, “Hizbullah’a karşı da ortak mücadele” gerekliliğini belirterek iş birliğine dikkat çekti: “İşbirliğimizin önemli bir kısmı da Hizbullah’a karşı mücadeleyi artırmak, yoğunlaştırmak ve sistemleştirmek, İran’ın ve bölgedeki vekillerinin etkisine karşı mücadele etmek, Suriye’nin ve Lübnan’ın istikrarına yardımcı olmaktır.”

Tepkilere yanıt: ‘Ortada bir yönetici var’

Colani’nin Fransa’ya gelişiyle ilgili tepkilere ise Macron, "Benim gördüğüm ortada bir yöneticinin var olduğu" ifadelerini kullandı. 

İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırılarıyla ilgili Macron, şu değerlendirmelerde bulundu:"Komşularının toprak bütünlüğünü ihlal ederek, kendi güvenliğinizi sağlanabileceğinizi düşünmüyorum. Bu konuda hiç kimseye çifte standart uygulamayacağım. İsrail’le birlikte daha yakın bir diyalog kurulmasını istiyorum.” (Dış Haberler)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

TÜPRAŞ’ta öfke seli

TÜPRAŞ’ta öfke seli

Ülkenin en büyük sanayi kuruluşu ve kârlılık oranı en yüksek şirketi TÜPRAŞ’taki toplu sözleşme, gece yarısı operasyonuyla imzalandı. İşçi ücretlerine yapılan zam, Erdoğan-Şimşek programının hedeflerine uygun olarak yüzde 35 oldu. Hem düşük zamma hem de sözleşmenin kendilerine sorulmadan imzalanmasına tepki gösteren TÜPRAŞ işçileri, yürüyüş yaptı, yol kapattı. İşçiler ek protokol istedi.

35-40 bin TL Sözleşme öncesi TÜPRAŞ’taki ortalama işçi ücretleri

608 bin TL Bir ayda bir işçiden elde ettiği net kâr

78 bin 292 TL Türk-İş'in açıkladığı yoksulluk sınırı

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sabaha karşı imzalanan yüzde 35'lik zammı kabul etmeyen TÜPRAŞ işçileri yürüyüşe geçti.

Evrensel'i Takip Et