7 Mayıs 2025 12:10

Sinpaş’ın talanı bitmiyor: Yat bağlama projesi için denizi dolduracak

Marmaris’te mahkeme ve yıkım kararına rağmen Sinpaş’ın doğa talanı durmuyor. Şirket şimdi de gözünü denize dikti. Denizi doldurarak yat bağlama projesi yapmak için çalışma başlattı.

Sinpaş’ın talanı bitmiyor: Yat bağlama projesi için denizi dolduracak

Fotoğraf: Anka

Muğla’nın Marmaris ilçesi İçmeler Mahallesi’nde yer alan Sinpaş Kızılbük GYO projesi, imar belgesi ve çok sayıda ruhsatı iptal edildi. Proje yine de devam ediyor.

Mahkeme iptallerine ve kamuoyundaki 'doğa katliamı var' tepkilere rağmen durdurulmayan proje şimdi de deniz alanını kapsayacak şekilde genişletiliyor.

Sinpaş, “Kıyı Düzenlemesi ve Yat Yanaşma/Bağlanma Yerleri Projesi” için girişim başlatırken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da mahkeme kararlarını dikkate almadan çevresel etki değerlendirme (ÇED) sürecini devreye soktu.

20 bin metrekareye beton dökülecek

Projeye göre, toplam 21 bin 833 metrekarelik deniz alanında işlem yapılacak. Bunun 20 bin 390 metrekaresi deniz dolgusu, 1443 metrekaresi ise yat bağlama alanı olarak planlandı.

BirGün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre; dolgu için 32 bin 766 metreküp malzeme kullanılacak; bunun 10 bin 237 metreküpü beton, 22 bin 539 metreküpü ise taş olacak. Projenin yatırım maliyeti 97 milyon 234 bin TL olarak açıklandı.

Deniz projesinin yapılacağı alan; “Milli Park”, “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” ile “Tabiat Parkı Koruma Alanı” sınırları içinde yer alıyor.

Kıyı gerisindeki inşaat sahası ise kısmen “Orman Alanı” ve “Kentsel Yerleşik Alan” olarak tanımlanıyor.

İptal kararına rağmen talan sürüyor

Muğla 3. İdare Mahkemesi, projeye ilişkin 17 ruhsat ve imar belgesini iptal etti. Marmaris Belediyesi, buna ek olarak 16 tadilat ruhsatını daha iptal etti.

Ardından 25 yeni ruhsat geri çekildi ve proje için yıkım kararı alındı. Ancak tüm bu yargı ve idari işlemlere rağmen inşaat çalışmaları durmadı.

Kent Politikaları Derneği, hukuki sürecin işletilmesi ve inşaatın durdurulması amacıyla imza kampanyası başlattı. Sahada ruhsatsız yapılaşmaların sürdüğü, milli park alanının işgal edildiği ve şirketin kendi mülkiyetinde olmayan arazilerde de inşaat faaliyeti yürüttüğü belirtildi.

Altyapı eksikliğine rağmen devremülk satışlarının devam ettiği, 35 yıldır atıl durumda olan beş katlı bir otel binasına güçlendirme ruhsatı olmadan kat eklenerek satışa sunulduğu da söylendi. (Haber Merkezi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

TÜPRAŞ’ta öfke seli

TÜPRAŞ’ta öfke seli

Ülkenin en büyük sanayi kuruluşu ve kârlılık oranı en yüksek şirketi TÜPRAŞ’taki toplu sözleşme, gece yarısı operasyonuyla imzalandı. İşçi ücretlerine yapılan zam, Erdoğan-Şimşek programının hedeflerine uygun olarak yüzde 35 oldu. Hem düşük zamma hem de sözleşmenin kendilerine sorulmadan imzalanmasına tepki gösteren TÜPRAŞ işçileri, yürüyüş yaptı, yol kapattı. İşçiler ek protokol istedi.

35-40 bin TL Sözleşme öncesi TÜPRAŞ’taki ortalama işçi ücretleri

608 bin TL Bir ayda bir işçiden elde ettiği net kâr

78 bin 292 TL Türk-İş'in açıkladığı yoksulluk sınırı

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sabaha karşı imzalanan yüzde 35'lik zammı kabul etmeyen TÜPRAŞ işçileri yürüyüşe geçti.

Evrensel'i Takip Et