1 Mayıs 2025 10:43

Kartal'da 1 Mayıs: On binlerce işçi talepleriyle yürüdü

Türk-İş’e bağlı sendikalar İstanbul’da Kartal Meydanı’nda bir araya geldi, on binlerce işçi talepleriyle yürüdü.

15:41

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (Türk-İş) bağlı sendikalar, İstanbul’da Kartal Meydanı’nda bir araya geldi. 

İstmarina önünden sabah saatlerinde kortejler halinde yürüyüşe geçen 50 bine yakın işçi, Kartal Meydanı’na yürüdü. 1 Mayıs mitingine başta Türk Metal, Petrol-İş, Harb-İş, Yol-İş, TÜMTİS, Tes-İş, Belediye-İş, Demiryol-İş ve Sağlık-İş gibi çok sayıda sendika katıldı. Ayrıca CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Emek Partisi (EMEP) Milletvekili İskender Bayhan da mitingde yer aldı.

Petrol-İş üyeleri, TÜPRAŞ’ta tıkanan toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecini de 1 Mayıs alanına taşıdı. İzmit TÜPRAŞ Rafinerisinden işçiler, taleplerine kulak verilmezse eylemlerinin artarak devam edeceğini söyledi. İşçilerin attığı sloganlarda, taşıdıkları pankartlarda “vergide adalet, ücrette adalet”, “insanca yaşam, güvenceli iş” talepleri öne çıktı. İşçiler, düşük belirlenen vergi dilimleri nedeniyle her yıl erkenden yüksek vergi dilimlerine girdiklerini söyleyerek vergi dilimlerinin sabitlenmesini, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını istedi.

Kamu işçileri, yaklaşık 700 bin işçiyi ilgilendiren kamu çerçeve protokolü görüşmelerine ilişkin kaygılarını dile getirdi. Gerçek enflasyon karşısında ücretlerin her geçen gün eridiğini belirten işçiler, “Bu protokol sefalet dayatması olmasın” uyarısında bulundu. Yüksek Hakem Kuruluna teslim olmayacaklarını söyleyen işçiler, hükümetten sözleşme görüşmelerinde bir an önce teklifini sunmalarını isterken sendikalarına da eylem çağrısında bulundu. TÜMTİS üyeleri, taşeronlaştırmaya, güvencesizliğe ve düşük ücret politikasına karşı direniş çağrısı yaparken, Harb-İş üyeleri de savunma sanayisinde çalışan işçilerin taleplerine kulak verilmediğini belirtti.

‘Asgari ücret görüşmelerine katılmayız’

Fotoğraf: Evrensel

Sahnede tek konuşma Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın konuşması oldu. Konuşmasında vergide adaletsizliğe geniş yer ayıran Atalay, kamuda toplu iş sözleşmesi müzakerelerinin de çözümsüz kaldığını ve bir an önce sonuçlanması gerektiğini söyledi. Atalay ayrıca asgari ücretin düşük olduğunu ifade ederek asgari ücretin tespiti konusunda yasal düzenlemeler yapılmadığı durumda asgari ücret görüşmelerine katılmayacaklarını ifade etti. Emekli aylığının da artırılması gerektiğini söyleyen Atalay, iş kazalarına ve çocuk işçiliğine de vurgu yaptı. Atalay "Son günlerde tutuklamalar var, mahkeme kesinleşmeden kimse kimseyi tutuklamasın. Gazeteci de siyasetçi de herkes özgürce fikrini açıklasın" dedi.

Tutuklanan öğrencilere dair de "Öğrenciler bizim öğrencilerimizdir" ifadelerini kullandı.

‘KÇP’de masaya en az yüzde 100’le oturulmalıydı’

Alanda konuştuğumuz işçilerin temel talepleri, işçilerin girdiği yüksek vergi dilimlerine dair oldu. Bu sene 1 Mayıs’ta Türk-İş mitingine katılan işçiler açısından alanda en çok yer bulan talepler, “vergide adalet”, “geçinebilecek ücret” ve kamu çerçeve protokolünün yüksek zam oranıyla hazırlanması oldu.

Kocaeli'den mitinge katılan Harb-İş üyesi bir işçiye İstanbul'da ayrı ayrı düzenlenen 1 Mayıs mitinglerini sorduğumuzda, "Türk-İş, DİSK, Hak-İş'in bir arada olması lazım. Ayrı ayrı değil, zaten bizim bütün problemimiz bu. Kasıtlı yapılan bir şey diye düşünüyorum" dedi. Savunma işçileri olarak toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için de 1 Mayıs'ta olduklarını ifade eden işçi, "Kamu çerçeve protokolünde an az yüzde 100 zamla masaya oturulması lazım" diye konuştu.

Harb İş İstanbul Şube'den bir işçi ise "Bizler vergi de adalet istiyoruz. Bizler insanca yaşam istiyoruz. Bizler savunma sanayiindeki yaptığımız işin karşılığında bir ücret almak istiyoruz. Biz düzensiz vergi sisteminin, gerçekçi olmayan enflasyonların bir an önce düzeltilmesini talep ediyoruz. Bir her şeyden önemlisi saygı istiyoruz. Bu ülkenin emekçileri olarak saygıyı görmek istiyoruz. Bize saygı göstermiyorlar" ifadelerini kullandı.

‘Pazarlık masasında devlet var, ona gücümüzü göstermeliyiz’

Koop-İş üyesi bir işçi 700 bin işçiyi ilgilendiren kamu çerçeve protokolü görüşmelerinde hükümetin hala daha bir teklif vermemesini düşük ücrete razı etme hedefinin göstergesi olduğunu söyleyerek, “Hükümet bir an önce bir teklifle gelmelidir. 3 toplantıda hükümet bir teklifle gelmiyorsa artık sendikaların harekete geçmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Dişe dokunur eylemler yaparak kamu çerçeve protokolünden çıkacak sonucu bekleyen binlerce işçinin gücü gösterilmeli. Bununla beraber vergi meselesi işçilerin gündeminde, yılın ilk birkaç ayında yüksek vergi dilimlerine giriyoruz. Bu ücretimizin yüksek olduğundan değil vergi skalaları çok düşük belirleniyor. Bunu belirleyen de sayın cumhurbaşkanıdır. Şimdi işçileri 1 Mayıs’a çağırıyoruz, ‘böyle bir dönemde ben devletime karşı sokağa çıkamam’ diyor. Biz burada bir pazarlık sürecindeyiz, devlet pazarlık masasında bizi oyalıyor, bizim de böyle meydanlarda buna karşı gücümüzü göstermemiz lazım.” dedi.

En azından bu dönemde konfederasyonlar yan yana gelmeliydi

İstanbul 1 Mayıs’ının birleşememiş olmasına da değinen Koop-İş üyesi işçi, “Bu dönemde yan yana gücümüzü gösterebilmiş olmamız gerekirdi. Farklı nedenlerle bu başarılamadı, burada da fena olmayan bir kalabalık var. Potansiyelimizin yüzde 15’i bugün Kartal’da, eylemsellik açısından çok kötü değil ama bugünün 1 Mayıs’ı açısından bu oranın hiç değilse yüzde 50-60 olması lazımdı.” diye konuştu.

‘Bir ev için ömür veriyoruz, hepimiz daha iyi yaşamayı hak ediyoruz’

Petrol-İş Gebze Şube üyesi bir işçi, sendikaların çok daha güçlü 1 Mayıslar örgütlemesi gerektiğini söyleyerek, “Bugün konfederasyonlar dahi yan yana gelemiyorlar, bu işçiler için, ülke için çok acı bir durum. Konfederasyonlar siyasi görüş farklılıklarını öne sürerek yan yana gelmiyorlar ancak işçiler olarak siyasi görüş farklılığı olmadan yan yana gelebilmeliyiz. Konfederasyonlar da bunun için uğraşmalılar. Ben bugün sadece kendim için değil tüm işçilerin geçinebilecekleri ücretlerle çalışmaları için buradayım. Bir beton ev için bir ömür veriyoruz, daha iyi şartlarda yaşamayı hak ediyoruz hepimiz.” dedi. Petrol-İş üyesi işçi son olarak TİS süreçleri tıkanan ve eylemlere devam eden TÜPRAŞ işçilerinin mücadelelerini desteklediklerini söyledi.

‘Emekli olmamıza rağmen çalışmak zorundayız’

Mitinge Gebze'den katılan Petrol İş üyesi bir kadın işçi ise "Emeğimizin karşılığını alamadığımız için buradayız. Örneğin emekli olmamıza rağmen çalışmak zorundayız. Çalıştığımız yerler de işten atmalarda ilk önce emeklileri çıkartıyorlar. Geçinilecek bir maaşımız olsun, yaşam şartlarımız düzeltilsin. Hem çalışıp hem evdeki işlere koşuyoruz. Üç tane çocuğum var evde de onların işi bitmiyor. Biz bayağı kalabalık katıldık bu sene. Kalabalık her zaman iyidir. Birlikte kuvvet doğar. İnşallah bu sene haklarımızın daha iyi olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Yol İş sendikasından KGM'de çalışan ve ilk defa 1 Mayıs'a katılmış bir işçi ise "Vergi diliminin sabit olmasını istiyoruz. Gidişat kötü, geçim sıkıntısı var. KÇP'de de bence biizm maaşlarımız en az 100 bin lira olmalı. Kiralar en az 22-23 bin lira. Aldığımız 49 bin lira neye yetecek? Yani bunu düşünmeleri gerekiyor" dedi.

Uzun yıllar sonra İstanbul’da gerçekleşen mitingden notlar

  • Türk Metal üyesi işçilerin kortejleri parçalı olsa da mitingin en kalabalık kortejiydi. Türk Metal’in ardından en kalabalık kortej Petrol-İş üyesi işçilere aitti. Petrol-İş içerisinde de 27 otobüs, 2 bine yakın işçiyle gelen Petrol-İş Gebze Şubesi taşıdıkları döviz ve pankartlarla da dikkat çekti. TÜMTİS, TEKSİF, Yol-İş sendikalarının kortejleri de 1 Mayıs’ın kalabalık kortejleri arasındaydı.
  • Harb İş’e üye işçilerin katılımı sınırlı oldu. Türk-İş içerisindeki muhalif çıkışlarıyla bilinen Harb-İş üyesi işçiler, alana girerken “Ergün istifa”, “Hükümet istifa”, sloganları atsalar da bu sloganları miting alanında devam ettiremediler. Yol İş üyesi işçiler “Işıkhan şaşırma, sabrımızı şaşırma” sloganları attı.
  • Miting genelinde kadın işçilerin katılımı sınırlıyken Petrol-İş Sağlık-İş, Tez Koop-İş kortejlerinde kadın işçiler ön saflarda tutuldu. Kadınların taleplerine ilişkin göze çarpan tek döviz Petrol-İş kortejinde “Koruma, aklama, yargıla! Kadınları değil katilleri durdurun” döviziyle yansıdı. Ancak bazı işçiler mitinge aileleriyle gelmişti. Kortejlerde genç işçilerin de katılımı göze çarpıyordu.
  • Dövizlerde taleplerin en başında vergide adalet geliyordu. Kamu çerçeve protokolü görüşmeleri de işçilerin gündemindeyken Türk Metal kortejinde MESS sözleşmesine dair talepler sık yer bulmuyordu.
  • Elle hazırlanmış ve daha geniş talepleri içeren ve yoksulluk gibi konularda iktidarı da hedef alan dövizler Petrol İş Gebze Şube korteji içinde göze çarpıyordu.
  • “Hak, hukuk, adalet”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları Türk-İş üyesi işçiler tarafından bireysel olarak da kortejler eşliğinde de atıldı. Bu sloganların Türk-İş üyesi işçiler tarafından sahiplenilmiş olması dikkat çekiciydi. Yine Petrol İş, yürüyüş sırasında “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. Sahneden atılan “Hak, hukuk, adalet” sloganları da işçilerce sahiplenildi, yüksek sesle atıldı. 
  • Yağmurun konuşma sırasında artmasıyla işçiler alandan hızla dağıldı, pek çok işçi miting alanına girmeden alandan ayrıldı. Sahne konuşması sırasında atılan sloganlara eşlik ise sahnenin hemen önündeki Maden İş ve Türk Metal üyesi işçiler dışında son derece zayıftı.
  • Mitinge Türk İş’e bağlı sendikaların dışında Emek Partisi ve Vatan Partisi katıldı.

13:47

Kartal'daki 1 Mayıs mitingi, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın konuşmasının ardından sona erdi.

12:23

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, mitinge "Emeğimiz, hayatımız, geleceğimiz ve adalet için mücadeleye" pankartıyla katıldı.

Fotoğraf: Evrensel

11:45

Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Kartal mitinginde partisinin kortejinde konuştu.

“Bir yanımız Kartal'da, bir yanımız Kadıköy'de” diyen Bayhan, bugün Amerika'da, Asya'da, Afrika'da, Avrupa'da bütün dünya işçi sınıfının sesinin gür çıktığını, umudu büyüttüğünü ifade etti. “Sömürüye, yasaklara, savaşa hayır diyoruz. Sömürüsüz, sınıfsız, savaşsız bir dünya istiyoruz” diyen Bayhan, 1 Mayıs’ı işçi sınıfının bundan sonraki mücadelesinin görkemli, başarılı ve yeni kazanımlara vesile olmasını dileyerek kutladıklarını söyledi. Bayhan, “Bundan sonra da Türkiye işçi sınıfı 1 Mayıs'tan almış olduğu coşkuyla, 1 Mayıs'ın gücüyle onun birleşik, onun ülke genelindeki yaygın mücadele birikimiyle, sermayeye karşı, sömürüye karşı ve Saraylarına karşı iş, ekmek, özgürlük için mücadeleyi büyüterek devam ettirecek. 1 Mayıs'ı yarınlara taşıyalım. Yarınlar 1 Mayıs'ın coşkusuyla daha güçlü, daha başarılı ve daha umutlu olsun” diye konuştu.

İskender Bayhan | Fotoğraf: Nisa Sude Demirel/Evrensel

11:42

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, miting alanına girdi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile birlikte sahneye çıkan Özel, işçileri selamladı ve karanfil attı.

11:37

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, kürsüde konuşmaya başladı. Atalay, konuşmasında vergide adaletsizliğe ve kamu çerçeve protokolüne dair iktidarın sessizliğine vurgu yaptı.

May 1, 2025

İstanbul — 1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde Türk-İş’e bağlı sendikalar İstanbul’da Kartal Meydanı’nda bir araya geldi.

İstmarina önünden sabah saatlerinde kortejler halinde yürüyüşe geçen binlerce işçi, Kartal Meydanı’nı doldurdu. İşçilerin attığı sloganlarda, taşıdıkları pankartlarda “vergide adalet, ücrette adalet”, “insanca yaşam, güvenceli iş” talepleri öne çıktı.

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

1 Mayıs mitingine başta Türk Metal, Petrol-İş, Harb-İş, Yol-İş TÜMTİS, Tes-İş, Belediye-İş, Demiryol-İş ve Sağlık-İş gibi çok sayıda sendika katıldı.

Bursa, Kocaeli gibi çevre illerden şubeler de 1 Mayıs için Kartal'a geldi. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Ekmek, barış, adalet ve özgürlük için…
İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs

Ekmek, barış, adalet ve özgürlük için…

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ı, iktidarın çok katmanlı saldırıları, derinleşen yoksulluk, baskı ve küresel ölçekte bir savaş tehdidiyle karşılıyor. İşçinin olduğu her yerde alanlara çıkacak olan emekçiler, insanca yaşanacak ücret, barajsız-yasaksız sendika hakkı, siyasi baskıların ve yasakların son bulması ve barış taleplerini haykıracak.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
1 Mayıs 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et