9 Mart 2025 17:38

Hakan Fidan'dan Suriye açıklaması: "Provokasyon..."

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki katliamlar için "Hükümetin provokasyona gelmeden haftalardır sürdürdüğü politikanın bir provokasyonla rayından çıkarılmaya çalışıldığını görüyoruz" dedi.

Hakan Fidan'dan Suriye açıklaması: "Provokasyon..."

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'de başta Alevilerin çoğunlukta olduğu Lazkiye kenti olmak üzere günlerdir devam eden katliamlar ce çatışmalar için "provokasyon" dedi.

Ürdün'ün başkenti Amman'da düzenlenen Beşli Güvenlik Zirvesi'nin ardından Ürdün, Irak, Lübnan ve Suriyeli mevkidaşlarıyla ortak basın toplantısında konuşan Fidan, "Suriye hükümetinin hiçbir provokasyona gelmeden haftalardır sürdürdüğü politikanın son günlerde bir provokasyonla rayından çıkartılmaya çalışıldığını görüyoruz" sözlerini sarf etti. Fidan, "Alevi, Hristiyan, Dürzi ve Nusayrilerin provokasyonlardan uzak durmasının önemli olduğunu" söyledi.

Bölge ülkeleri ve Türkiye'nin, Suriye'de "istikrarı bozucu hiçbir inisiyatifi desteklemediğini" söyleyen Fidan, sivil halkın can, mal ve kültürel haklarının kutsal olduğunu her platformda savunduklarını öne sürdü. 

Hakan Fidan ayrıca "Suriye'de yeni kurulan hükümete her yönüyle yardımcı olmak, istikrarlaştırıcı bütün faaliyetlerini desteklemek konusunda kararlılığımız var" ifadelerini kullandı.

"Müşterek operasyon mekanizmasında karar kıldık"

Bugünkü görüşmelerde atılabilecek somut adımları değerlendirdiklerini aktaran Fidan, "Bölge ülkeleri olarak özellikle IŞİD'e yönelik bir müşterek operasyon ve istihbarat mekanizmasının kurulması konusunda karar aldık. Arkadaşlarımız detayları somutlaştırmak için bu konuda çalışacaklar" dedi.

"PKK'nın da bölgeden silinmesi, silahlı terör faaliyetlerine son vermesi bizim önceliklerimiz arasında yer almaktadır" diyen Fidan, gelecek toplantıya Türkiye'nin ev sahipliği yapacağını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın, Beşli Güvenlik Zirvesi'nin ardından mevkidaşları ile birlikte Ürdün Kralı II. Abdullah ile görüştü.

Ne olmuştu?

HTŞ, ülkenin kuzeybatısındaki sahil şeridinde Alevilerin yoğun yaşadığı bölgelerde yerel silahlı gruplarla çatışma halinde. Son günlerde Alevileri hedef alan saldırıların artmasının ardından Lazkiye, Dera, Humus ve Tartus’ta çatışmalar yaşandı. HTŞ güçleri saldırılarında sivilleri de hedef aldı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevinin (SOHR) son açıklamasına göre, perşembe gününde bu yana öldürülen Alevi sivillerin sayısı 745'e ulaştı.

Suriye’de aralık ayında Beşar Esad yönetiminin devrilmesiyle iktidarı ele geçiren HTŞ, kendi hükümetini kurmuş ve HTŞ lideri Ebu Muhammed el Colani (Ahmed el Şara) 'Devlet Başkanı' olarak atanmıştı. HTŞ, Birleşmiş Milletler’in ve Türkiye dahil birçok ülkenin terör listesinde bulunmasına rağmen Türkiye ve Batılı ülkeler tarafından açıkça tanınan ve desteklenen yönetim, Alevi, Kürt ve Dürzi azınlıkların dışlandığı bir ulusal konferans düzenlemiş, ayrıca tüm silahların yeni yönetime teslim edilmesi talimatı vermişti. 

HTŞ, ayrıca Suriye’de Alevilerin yaşadığı bölgelerde cihatçı militanların düzenlediği saldırıları "münferit" olarak nitelendirerek önlem aldığını ileri sürüyordu. (Politika Servisi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sermaye diktası

Sermaye diktası

İşçi başına 608 bin lira aylık kâr elde eden TÜPRAŞ, dayattığı sefalet sözleşmesine direnen işçilerin eylemlerini ‘tutanakla işten atma’ tehdidini kullanarak şimdilik bastırdı. Kimi zaman ‘demokrasi nutukları’ atan büyük sermayenin, harekete geçen işçiyi önce polisle sonra fişleyerek tehdit etmesi, ülkedeki ‘otoriterleşme’nin esasen kimin işine yaradığını ve sermaye diktasının vardığı boyutu gösteriyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
10 Mayıs 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et