7 Mart 2025 20:49

Yunanistan meclisinde gensoru görüşülürken dışarda binler hükümeti protesto ediyor

Yunanistan’da 57 can alan tren kazasına tepkiler “hükümet istifa” talebine dönüştü. Muhalefetin gensorusu mecliste oylanırken karşısındaki Sintagma Meydanında binlerce kişi toplandı.

Yunanistan meclisinde gensoru görüşülürken dışarda binler hükümeti protesto ediyor

Fotoğraf: Seyit Aldoğan/Evrensel

Atina — Yunanistan’da iki yıl önce Tembi bölgesinde meydana gelen ve 57 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasına yönelik halk tepkisi hükümet karşıtı eylemlere dönüştü. Hükümeti, özelleştirme politikaları ve tren kazasındaki sorumluluğunu örtbas etmekle suçlayan halk, işçi sendikalarının öncülüğünde 28 Şubat’ta genel greve gitmişti.

Bu akşam ise mecliste muhalefet partilerinden sağcı Yeni Demokrasi hükümeti için verdiği gensoru oylanırken başkent Atina’daki meclisin karşısında bulunan Sintagma Meydanında ise yine sendikaların çağrısıyla binlerce kişi toplandı.

Yunanistan meclisi önünde toplanan kalabalık

Fotoğraf: Seyit Aldoğan/Evrensel

Hükümete tepki gösteren binlerce kişi, Yunanistan'ın Larisa kenti yakınlarındaki Tempi bölgesinde 28 Şubat 2023'te yaşanan ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren kazasındaki sorumluların bulunup cezalandırılması ve ihmallerin hasır altı edilmemesi yönündeki taleplerini dile getirdi.

Yunanistan meclisi önünde toplanan kalabalık

Fotoğraf: Seyit Aldoğan/Evrensel

Gensoru reddedildi

Öte yandan SYRIZA, PASOK, Yeni Sol, Eleftherias ve dokuz bağımsız milletvekili tarafından verilen gensoru önergesi, 136'ya 157 oy ile reddedildi. Üç gün süren parlamento sürecinin ardından siyasi liderlerin konuşmaları tamamlandı ve yoklama oylamasının sonucu Parlamento Başkanlık Divanı tarafından açıklandı. 293 milletvekili oy kullandı. 136 milletvekili önergenin lehinde oy kullandı. 157 milletvekili ise karşı oy kullandı. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sermaye diktası

Sermaye diktası

İşçi başına 608 bin lira aylık kâr elde eden TÜPRAŞ, dayattığı sefalet sözleşmesine direnen işçilerin eylemlerini ‘tutanakla işten atma’ tehdidini kullanarak şimdilik bastırdı. Kimi zaman ‘demokrasi nutukları’ atan büyük sermayenin, harekete geçen işçiyi önce polisle sonra fişleyerek tehdit etmesi, ülkedeki ‘otoriterleşme’nin esasen kimin işine yaradığını ve sermaye diktasının vardığı boyutu gösteriyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
10 Mayıs 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et