BİLSEM’lerde öğretim programı değiştirildi: Taslak ne öğretmenlerle ne de kamuoyuyla paylaşıldı
Sanat derslerini kaldırdığı ya da azalttığı eğitim sisteminde şimdi de BİLSEM’lerde çerçeve öğretim programı ne öğretmenlerle ne de kamuoyuyla paylaşılmadan değiştiriliyor.

Görsel: ANKA
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara
Okullarda din derslerinin sayısı artırılırken sanat derslerini kaldırdığı ya da azalttığı eğitim sisteminde şimdi de Bilim ve Sanat Merkezlerinin (BİLSEM) çerçeve öğretim programı yangından mal kaçırırcasına değiştiriliyor. Program taslağı emekçiler ve kamuoyuyla paylaşılmazken, programa ilişkin görüşler branş öğretmenleriyle sınırlandırılarak 2 günlük süreyle son buldu.
Bir eğitim emekçisi, “Program hazırlama sürecinin tamamen dışına itildiğimiz gibi eleştirebilecek noktaya bile gelemedik. Çünkü bizden ve kamuoyundan saklanıyor. Ne var bu programlarda? Bizden sakladığınız ne” diyerek, tepki gösterdi.
Eğitim emekçilerine çerçeve öğretim programının ilk iki bölümü hiç paylaşılmazken, emekçiler yalnızca kendi branşlarına ilişkin programı inceleyebildi, yalnızca 2 gün boyunca görüşlerini beyan etti. Gazetemize konuşan BİLSEM’de çalışan bir eğitim emekçisi, BİLSEM öğretim programlarının diğer öğretim programlarından farklı olduğunu ifade etti.
“TASLAK PROGRAMI HİÇBİR YERDE YAYIMLANMADI”
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli müfredatının hazırlanma sürecinde müfredatın askıya çıktığını, yayımlandığını ve görüşler alındığını hatırlatan eğitim emekçisi, “BİLSEM’in taslak programı hiçbir yerde yayımlanmadı. Onun yerine okullara resmi yazı gönderildi. Bu resmi yazıda, taslak program sanal ortamda öğretmenler arasında ya da BİLSEM gruplarında paylaşılacağı ve öğretmenlerin oradan görüş belirteceği söyleniyor. Geçtiğimiz gün de son günüydü. Müfredat çıktığı zaman yaptığımız eleştiriler gibi yine hiçbir öğretim üyesinin görüşü alınmadı, üniversitelere sorulmadı, eğitim bilimciler tarafından tartışılmadı. Ama müfredat programı yine de ortadaydı. Herkes istediğinde MEB’in sitesine giriyordu ve taslak programları inceleyebiliyordu. Şimdi BİLSEM ile ilgili taslak programlarının hiçbirini yayımlamadan, sadece Whatsapp gruplarından paylaşımlar yaparak doğrudan uygulamaya sokmaya çalışıyorlar” dedi.
“SÜRECİN TAMAMEN DIŞINA İTİLDİK”
WhatsApp gruplarının resmi bir paylaşım yeri olamayacağına dikkat çeken eğitim emekçisi, “Sonrasında da diyecekler ki, biz BİLSEM’lerde çalışan öğretmenlerden görüş aldık, şu kadar kişi görüş verdi, program da geçti... Oldu bittiye getirerek BİLSEM’in öğretim programları yapılandırılmaya çalışılıyor. Program hazırlanırken de o kurullara davet edilmemiştik. Davet ettiklerini söylüyorlar ama herhangi bir resmi yazı gelmedi. Program hazırlama sürecinin tamamen dışına itildiğimiz gibi eleştirebilecek noktaya bile gelemedik. Çünkü bizden ve kamuoyundan saklanıyor. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında BİLSEM’lere ilişkin bir öğretim programı hazırlıyorsunuz ki o müfredatın ne kadar gerici, ırkçı, dinci bir içeriğe sahip olduğunu hep söyledik” diye konuştu.
“BİZDEN SAKLADIĞINIZ NE?”
BİLSEM’lerin AKP’nin arka bahçesi haline geldiğini belirten eğitim emekçisi şöyle devam etti: “Sınavların dışında BİLSEM’lere mülakatla alınılıyor. Bu açıdan Eğitim Sen ya da Eğitim İş’e örgütlü bir öğretmenin BİLSEM’de çalışması çok zor. Çünkü eleniyorlar. Artık öğrenciler de imam hatip kökenli. BİLSEM’ler ne yazık ki özel yetenekli okullar olma kategorisinden çoktan çıktı. Bütün bunlara rağmen daha özgür bir müfredata sahiptik. Bundan da çok rahatsız oldular ve öğretim programımızı değiştiriyorlar. Şimdi kimya öğretmenlerine yalnızca kimya, felsefe öğretmenlerine yalnızca felsefe, edebiyat öğretmenlerine yalnızca edebiyat taslak programı gönderilmiş. Başka BİLSEM’lerde çalışan meslektaşlarımıza da asla bir üçüncü kişiye, birbirinize programları paylaşmayın demişler. Birbirlerinin programlarını görmelerine dahi engel olmaya çalışıyorlar. Ne var bu programlarda? Bizden sakladığınız ne? Biz neden kamuoyuna bu programları sunamıyoruz, bunu tartıştıramıyoruz?”
"KENDİLERİNE UYGUN İNSAN TİPİ YETİŞTİRMEK İSTİYORLAR"
Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, BİLSEM'lerde uzun zamandır çoğunlukla sayısal alanda yetenekli olan çocuklara ilişkin eğitim verildiğini, sanat alanının ise göz ardı edildiğini ifade ederek, "BİLSEM'ler başından beri problemli işliyor. Sanat alanında da öğrencilerin özel yetenekleri çıkartması gerekiyordu. Eleştiriler vardı bu konuda ve düzenleme yapılması bekleniyordu nasıl bir değişim yapıldı biz de bilmiyoruz. Yapılan çalıştaylardan da bir şey paylaşılmadı MEB tarafından" dedi.
İktidarın savaş ve bilimle savaşı olduğunu söyleyen Irmak, "Bunlar kendi kafalarında oluşturdukları formata uygun insan tipi yetiştirmek üzerine bir yaklaşım içerisindeler. Bunu Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinde gördük. Sakladıklar, görüş istediler ama bildiklerini yaptılar. BİLSEM'de de buna benzer bir kurgu oluşturacaklarını düşünüyorum. Bu alanı zaten daraltmışlardı. Daha da daraltcak adımlar atacaklarını düşünüyorum" diye konuştu.
Evrensel'i Takip Et