28 Mart 2024 18:12

İZBAN güvenlik işçileri: Yaşanılabilir ücret istiyoruz

İZBAN’da taşeron şirket bünyesinde çalışan güvenlik işçileri ücretlerinde ve çalışma koşullarında iyileştirme talepleriyle basın açıklaması düzenledi.

İZBAN güvenlik işçileri: Yaşanılabilir ücret istiyoruz

Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel

Türk-İş’e bağlı Güvenlik-İş Sendikası’nda örgütlü İZBAN güvenlik işçileri, ücretlerinde ve çalışma koşullarında iyileştirme talepleriyle basın açıklaması düzenledi. Alsancak Garında bir araya gelen işçiler, “Yaşanılabilir ücret istiyoruz” ve “Eşit işe eşit ücret” yazılı pankart taşıdı.

Türk-İş’e bağlı sendika şube yöneticilerinin de katıldığı açıklamada Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak konuşma yaparken, basın metnini ise Güvenlik-İş Şube Başkanı Hüseyin Kalender okudu.

“HAKKIMIZI ALMAK İSTİYORUZ”

Açıklamada ilk olarak konuşan Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, “Bugün İZBAN güvenlik görevlilerinin baştan sona kederli olması sebebiyle buradayız. Aynı istasyonda, aynı hatta çalışan arkadaşlarımız arasındaki uçurum ücret farkını gündeme getirmek ve bu sorunu kökten çözmek zorundayız. Toplu sözleşmelerimizi bölgede bitirmek istiyoruz. Yüksek hakem heyetine giden sözleşme, toplu sözleşme değildir. Her iki tarafa da sesleniyoruz, hakkımızı almak istiyoruz” dedi.

“KÂRLILIK ARTARKEN GÜVENLİKLERİN ÜCRETLERİ ARTMIYOR”

Daha sonra basın açıklamasını okuyan Güvenlik-İş Şube Başkanı Hüseyin Kalender, “2023 Nisan ayı itibariyle başlayan 2025 Nisan ayında sona erecek sözleşme yürürlüğe girmiştir. Yapılan sözleşmemizde bir uzlaşma olmadığı için sonucu yüksek hakem heyeti belirlemiştir. Hakem heyetinden gelen kazançlar ise maalesef ekonomik sıkıntılarımızı çözebilecek bir rakam değildir İZBAN, TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 50 ortaklıklarıyla kurulmuş bir kuruluştur. İşletmeye 31 istasyonla başlayan İZBAN’ın istasyon sayısı, 40’a çıkmıştır. İZBAN Günde 550 bin yolcu taşınması hedefi bulunmaktadır. İZBAN’ın   yolcu taşıma kapasitesi artıyor, faaliyet alanı büyüyor ve kârlılık artarak devam ediyor.  Ama ne hikmetse emekçinin alın teri üzerinden büyüyen bu işletmede artmayan tek şey özel güvenlik görevlilerinin ücretleridir” diye konuştu.

“ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 10 FAZLASIYLA YAŞAM SÜRDÜRMEK MÜMKÜN DEĞİL”

İzmir gibi bir metropolde asgari ücretin bir miktar fazlasıyla yaşam sürdürmenin mümkün olmadığını dile getiren Kalender, “Ancak bizler burada asgari ücretin yüzde 10 fazlası ile çalışıyoruz. Sosyal haklarımızın diğer kurumlarda çalışanların çok altındadır. Kamu kurumlarında çalışanlara yılda 120 gün ikramiye verilirken bize sadece 12 günlük ikramiye ödeniyor. Yol yemek yardımları, ihtiyacı karşılamaktan uzaktır. Günlük 57 TL tutarında yemek yardımı ödenmektedir. Bir ramazan pidesinin 18 liraya satıldığı yerde günde 57 TL ile kim nasıl karının doyuracak? Bu bize reva mıdır” dedi.

“GÖREVİMİZ DIŞINDAKİ İŞLERİ YAPMAYA ZORLANIYORUZ”

İZBAN güvenlik işçileri alsancak gar önünde açıklama yaptı

Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel

Üyelerinin birçoğunun geçinebilmek için ikinci bir iş bulup çalışmak zorunda kaldığını aktaran Kalender, “Bizler kadrolu işçilere farklı, taşeron işçilere farklı ücret sistemini artık kabullenemiyoruz. Aynı işi yapanlara arısındaki bu ayrım artık bizler için çekilmez bir noktaya ulaşmıştır. 5188 sayılı kanun kapsamında özel güvenlik görevlilerinin kendi işleri dışında başka işlerde çalışması açıkça yasaklanmıştır. Ancak istasyonda çalışan üyelerimizin nöbet kontrol noktalarında asansör yağ kontrolü, kart sıkışmalarında makineye müdahale, su sayaç ve elektrik pano kontrolü gibi işlerde de çalıştırılmaktadırlar. İtiraz edeneler ise sudan sebeplerle soruşturma başlatılmakta ve haksız cezalar kesilmektedir” diye ekledi.

Devriye atan işçiler için istasyonlarda yeterli çevre aydınlatması ve güvenlik önlemleri alınmadığını da söyleyen Kalender, “Arkadaşlarımız çok ciddi bir risk altındadır ve açık hedef haline getirilmektedir. Üyelerimizin mola saatlerinde oturabilecekleri bir sandalye, hatta yemek yenilebilecek bir masa dahi temin edilmemiştir. Kontrol noktalarında hijyen önlemeleri ve malzemeler yetersizdir. Kurum bünyesinde çalışan kadrolu işçilere ara dinlenmesi verilirken dinlenme yerleri temin edilirken, özel güvenlik görevlilerine ise maalesef bu imkanlar sağlanamamaktadır” dedi.

“ARTIK GÖRMEZDEN GELMEYİN”

Tüm bu belirsizlikten ve bu duyarsızlıktan yorulduklarını vurgulayan Kalender, “Bizler adil çalışma şartları istiyoruz. Taşeron şirket bünyesinde çalışıyor olmamız her türlü haksız uygulamanın üzerimizde deneneceği anlamına gelmez. Bizler artık İZBAN yönetiminden ve BAKARTAŞ özel güvenlik şirketinden somut ve ikna edici adımlar atılmasını bekliyoruz. Bugün bizler için bir milattır. Bundan sonra bizler de haklarımız için mücadeleye hazırız. Bizleri artık görmezden gelmeyin” ifadelerini kullandı.

(İzmir/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et