11 Mart 2013 12:33

Kürtler Newroz ateşini yaktı

Bölge illerinde Newroz kutlamaları günler öncesinden başladı. Şırnak’ın Cizre ilçesinde binlerce kişi yaktıkları ateşlerin etrafında gece boyu halay çekti.Cizre’de bu yıl ‘Öcalan’a özgürlük Kürtlere siyasi statü’ sloganıyla kutlanacak Newroz kutlamaları erken başladı. Dün akşam Cu

Kürtler Newroz ateşini yaktı
Paylaş

Cizre’de bu yıl ‘Öcalan’a özgürlük Kürtlere siyasi statü’ sloganıyla kutlanacak Newroz kutlamaları erken başladı. Dün akşam Cudi Mahallesi, Çiçek Botan Alanı’da buluşan bini aşkın kişi ateş yakıp, halay çekti. Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı kutlamada patlatılan yüzlerce havai fişek Cizre semalarını aydınlattı. Yapılan konuşmalarda “2013 Newroz’unun onurlu bir barışın müjdecisi olması için mücadeleyi yükseltelim” dendi. Kutlama gece boyunca devam etti.

VAN

Van merkez ve ilçelerinde yapılacak Newroz kutlamalarının programı BDP Van İl Örgütü binasında yapılan basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıda, BDP İl Eş Başkanları Figen Yaşar, Musa İtah, il ve ilçe yöneticileri, DÖKH aktivistleri, KESK, belediye ve il genel meclis üyeleri, GÖÇ-DER, MEYA-DER, KURDİ-DER ve VAKASUM temsilcileri hazır bulundu. Toplantıda konuşan Newroz Tertip Komitesi Başkanı Azim Yacan, tarihten bu yana Kürt halkının zulüm, zorbalık, imha ve karanlığa karşı Newroz ateşiyle karşılık verdiğini belirterek, böyle bir süreçte tarihten gelen özlemlerin güncel ile buluştuğu bir dönemde Newroz bayramını kutlamaya hazırlandıklarını kaydetti. Yacan, "Statüsüzlüğe ve özgürlüksüzlüğe veda anlamına gelecek olan 2013 Newroz bayramını 'Demokratik kurtuluş, Sayın Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a statü' şiarıyla kutlayacağız" dedi. Yacan, Demirci Kawaların, Mazlum Doğanların ve Sakinelerin mücadeleci ruhlarının buluşacakları gün olarak değerlendirdiği Newroz'a tüm halkı davet ettiğini söyledi.

BDP, KESK, DÖKH, Van Belediyesi, TUYAD-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi, GÖÇ-DER, MEYA-DER ve KURDÎ-DER'den oluşan Newroz Mitingi Hazarlık Platformu tarafından hazırlanan program şöyle: 17 Mart Pazar günü Van Kültür Parkı Newroz Alanı'nda saat 10.00'da başlayacak olan Newroz Bayramı kutlamasına Ciwan Haco, Aynur Doğan, Sipan Xelat, Renas Amed, Hozan Hüseyin, Nuda Kültür Merkezi Çocuk Folklor Gurubu katılacak. 18 Mart Pazartesi Başkale ve Edremit ilçelerinde, 19 Mart Salı günü Erciş, Muradiye ve Gevaş ilçelerinde, 20 Mart Çarşamba günü Gürpınar, Özalp, Çatak, Çaldıran ve Bahçesaray ilçelerinde Newroz kutlanacak.

Ayrıca 14 Mart ve 20 Mart arasında akşamları tüm mahallelerde Newroz kutlamaları olacağı duyruldu.

BAŞKALE

Van'ın Başkale ilçesinde 18 Mart günü kutlanacak Newroz Bayramı için BDP Başkale İlçe Örgütü binasında toplantı düzenlendi. Toplantıya; BDP İlçe yöneticilerinin yanı sıra belediye meclis üyeleri katıldı. Toplantında Newroz kutlamaları için Fuar Alanı belirlenirken, Newroz öncesi çalışmaları denetleyen ve düzenleyen Newroz Tertip Komitesi kuruldu. Komite mahalle ve köylerde kurulacak komisyonlarla da çalışmalar yürütecek. Newroz Tertip Komitesi, Newroz kutlaması için resmi başvurunun yapıldığını ve kutlamaya sanatçı Rojda'nın yanı sıra yerel sanatçıların katılacağını belitti.

MUŞ

BDP Muş İl binasında Newroz Tertip Komitesi Başkanı Faik Yasul, il ve ilçelerde kutlanacak Newroz bayramına katılım sağlanması için çağrı yaptı. Muş merkezde 18 Mart günü İstasyon Caddesi'nde kutlanacak Newroz bayramına BDP Muş milletvekilleri Demir Çelik ve Sırrı Sakık'ın konuşmacı olarak katılacağını belirten Yasul, "19 Mart günü Varto Meydanı'nda, 20 Mart günü Malazgirt Terminali'nde, 20 Mart günü Bulanık Otobüs Terminali'nde Newroz kutlanacak" dedi. Kutlamalara katılım çağrısı yapan Yasul, "Newroz bayramı halkın kendi taleplerini haykırma günüdür, bütün halkımızı alanlara bekliyoruz" dedi.

YÜKSEKOVA

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 20 Martta yapılacak büyük Newroz kutlaması hazırlıkları kapsamında BDP ilçe binasında düzenlenen halk toplantısına yüzlerce kişi katıldı. Burada bir açıklama yapan BDP İlçe Başkanı Nail Durmaz, çarşı merkezinde bulunan eski futbol sahasında kutlanacak Newroz komisyonlarının kurulduğunu söyledi. BDP, köy dernekleri, MEYA-DER, KURDİ-DER, TUHAD FED, KESK, DİSK, Kadın dernekleri ve mahalle meclisleri temsilcileri de Newroz çalışmalarına başladıklarını belirtti.

ŞEMDİNLİ

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 19 Mart Salı günü "Öcalan'a özgürlük Kürtlere statü" şiarıyla yapılacak olan Newroz kutlamalarına ilişkin hazırlık çalışmaları başladı. Newroz kutlamaları için ilk olarak kutlama yapılacak alanda düzenleme ve çevre temizlenme çalışmaları başlatıldı. Şemdinli Belediyesi tarafından temizlenme çalışmaları devam ederken, çalışmaları takip eden BDP Şemdinli İlçe Başkanı Cabbar Taş, "Yapacağımız Newroz kutlaması çalışmalarımızı başlattık. Biz de buradan tüm Şemdinli halkını, 19 Mart Salı günü yöresel kıyafetlerle 'Öcalan'a özgürlük Kürtlere statü' şiarıyla yapacağımız kutlamaya katılmalarını istiyoruz" çağrısında bulundu.

BİSMİL

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 19 Martta yapılacak olan Newroz kutlaması öncesi 5 ayrı yerde yapılacak olan Newroz kutlamalarının programı da açıklandı. Buna göre, bugün Tekel Mahallesi’nde saat 19.00’da, 14 Mart-Seyrantepe, 15 Mart-H. İbrahim Oruç Parkı, 16 Mart-Kooperatif, 17 Mart-Nato Caddesi’nde kutlamalar yapılacak.

ANTEP

Antep’te, BDP, EMEP, ESP, SYK, Yeşiller Sol Gelecek ve ÖSP’den oluşan tertip komitesi de bir basın toplantısı düzenleyerek, Newroz programını açıkladı. Tertip Komitesi adına konuşan Bedir Keser, “Tüm emekçi halkımızı 17 Mart Pazar 10.00’da İstasyon Meydanında kutlanacak Newroz’a çağırıyoruz. 2013 Newroz’u ‘Öcalan’a Özgürlük, Kürtlere Statü’ şiarıyla kutlanacak. Sayın Öcalan’ın İmralı’dan başlattığı tarihi süreci, özgürlüğün simgesi olan Newroz’da bir üst boyuta taşıyacağız” dedi.

Kurdi-Der, MKM, İHD gibi kurumların da destek verdiği Newroz kutlamalarına Kürt sanatçıların yanı sıra milletvekilleri de katılacak.

BATMAN

BDP Batman İl Örgütü tarafından "Öcalan'a özgürlük Kürtlere statü" şiarı ile yapılacak olan Newroz kutlamalarına ilişkin il binasından basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan BDP PM üyesi Nezir Gülcan, bu yıl Batman'da tarihi konumundan dolayı tarihsel mirasa sahip çıkmak için Newroz'un startını 17 Mart'ta Hasankeyf'te vereceklerini söyledi.

Batman merkezde 19 Mart günü Şehirlerarası Otogarı yanında bulunan Newroz Alanı'nda kutlama yapacaklarını belirten Gülcan, bugünden itibaren kentte Newroz'u kutlamak için değişik mahallelerde etkinlikler ve çalışma başlattıklarını aktardı. Gülcan, "Bütün Batman halkımızı Newroz Bayramı'na davet ediyoruz. Dileğimiz Newroz beraberinde barışı getirir. Newroz'un Kürt sorununda demokratik çözümün açılması için bir ön adım olmasını diliyoruz" diye konuştu. Tertip komitesi oluşturduklarını ifade eden Gülcan, "17 Mart'ta Hasankeyf ilçesinde kutlama yapacağız. 18 Mart'ta Kozluk ilçesi ve Bekirhan beldesi ile birlikte Kozluk'ta kutlama yapacağız. 20 Mart'ta Gercüş ilçesinde kutlanacak" diyerek, Newroz programı açıkladı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

BDP Kongresi’nde barış vurgusu

SONRAKİ HABER

Gözaltına alındıkları için bursları kesildi, yurt kovdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...