13 Ocak 2023 12:19
Son Güncellenme Tarihi: 13 Ocak 2023 15:49

DİAYDER davasında dernek başkanı Ekrem Baran tahliye edildi: Gizli tanık iddiaları çöktü

İBB’nin dernek aracılığıyla PKK’ye para aktardığı iddiasına yer verilen DİAYDER üye ve yöneticileri hakkındaki davanın son tutuklu sanığı tahliye edildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İstanbul’da faaliyet yürüten Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) Başkanı Ekrem Baran ile derneğin 22 üyesi hakkında açılan davanın 8’inci duruşması, Çağlayan’da bulunan İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Sivil cuma namazları ve dernek faaliyetlerinin suçlama konusu yapıldığı davada İstanbul Büyükşehir Belediyesinin DİAYDER üyeleri üzerinden dağıttığı yardım kartları tartışma konusu yapılıyor. Duruşmada tutuksuz yargılanan bazı kişiler ile avukatları hazır bulundu. Davanın tek tutuklu sanığı DİAYDER Başkanı Ekrem Baran duruşmaya ses ve görüntü bilişim sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

“BU DAVA SİYASİ”

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun da aralarında olduğu çok sayıda kişinin izlediği duruşmada savunma yapan Ekrem Baran, “Önceki celselerde temelsiz iddialara yanıt verdik. Bu davanın siyasi olduğu kanaatindeyiz” dedi.

Dava boyunca kendilerine İBB ile ilgili sorular sorulduğuna dikkat çeken Baran’ın Avukatı Fırat Epözdemir, DİAYDER üyelerine ilişkin açılan iki davanın birleştirilmesi talebini yineledi. Daha önceki duruşmada bu talep yine avukatlar tarafından dile getirilmiş ancak reddedilmişti.

“PARA AKTARILDIĞI İDDİASI ÇÖKTÜ”

DİAYDER’in İBB’den gelen yardım kartlarını verdiği belirtilen 358 aileye AKP’nin belediye yönetiminde olduğu dönemde de yardım edildiğini, geriye kalan ve “değer ailesi” nitelemesiyle suçlu nitelemesi yapılan 272 kişiden 26’sı hakkında daha önce dava veya soruşturma açıldığını vurgulayan Epözdemir, 26 kişiye açılan davanın birçoğunun da adli suçlamalar olduğunu aktardı.

Epözdemir, suçlama konusu yapılan yardımların verildiği isimlerin kaçının “değer ailesi” olup olmadığının araştırılmasını talep etti.

İBB’ye alınan gassallar üzerinden derneğe para aktarıldığı yönündeki iddianın da dosyayla çöktüğünü ifade eden Epözdemir, “Sadece bir kişinin derneğe para gönderdiğini biliyoruz. Başka gönderen var mı? Hayır” diyerek Baran’ın tahliyesini talep etti.

DİAYDER dosyasının İBB çalışanlarına ilişkin dosyayla birleştirilmesi ve “Değer ailesinin araştırılması” taleplerini reddeden mahkeme adli kontrol uygulamalarıyla Baran’ın tahliyesine karar verdi.

İDDİALAR GİZLİ TANIK İFADELERİNE DAYANIYOR

DİAYDER hakkında açılan iki dava bulunuyor. Önce İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesinde DİAYDER üyesi 16 kişi hakkında “terör örgütü üyeliği” iddiası ile dava açıldı. Bu yargılama sürerken derneğe ilişkin yeni bir soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonucunda hazırlanan ikinci iddianame İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek dava dosyasına dönüştü.

Derneğin terör örgütü yönlendirmesiyle faaliyet yürüttüğü, İBB’de işe alınan DİAYDER üyesi gassallar ve İBB’nin dağıttığı yardım kartları ile belediyenin ‘teröre destek’ verdiği iddia edilen iddianamede PKK üyelerinin aileleri “değer ailesi” olarak adlandırılıyor ve İBB yardımlarının dernek aracılığı ile bu ailelere aktarıldığı öne sürülüyor. Dosyadaki iddialar bir gizli tanık ifadelerine dayandırılıyor ancak gizli tanık dosya kapsamında kendisine gösterilen sanık fotoğraflarını teşhis edememişti.

DİAYDER Başkanı Ekrem Baran’ın da aralarında olduğu 23 dernek üyesi hakkında ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ ve ‘terör örgütüne yardım’ suçlarından 15’er yıla kadar hapis cezası isteniyor. Dosyada yer alan 23 dernek üyesinin 4’ü aynı zamanda İBB’de gassal olarak görev yapıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tekirdağ'da peynir fabrikasında 16 işçi zehirlendi

SONRAKİ HABER

Kamuda çalışan sözleşmelilere kadro verilmesine ilişkin kanun teklifi, Meclis Başkanlığına sunuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...