30 Ekim 2022 20:58

“Sokak emekçileri ve güvencesizler” çalıştayı: Örgütlenmeyi başardık

İzmir’de seyyar esnaf ve sokak emekçilerinin hakları ve yaşadıkları sorunlara dair çözümler için “Sokak emekçileri, güvencesizler” çalıştayı düzenlendi.

“Sokak emekçileri ve güvencesizler” çalıştayı: Örgütlenmeyi başardık

Fotoğraf: Evrensel 

İzmir’de sendika, oda, meslek örgütleri ve dernekler, seyyar esnaf ve sokak emekçilerinin hakları ve yaşadıkları sorunlarına ilişkin çözümleri konuşmak için “Sokak emekçileri, güvencesizler” çalıştayı düzenledi. Kültürpark Gençlik Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen çalıştaya siyasi parti temsilcileri de katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, “Biz örgütlenmeye başladığımızda bize yapamazsınız demişlerdi. 40 ilde bir araya geldik. Bu devam edecek” dedi.  

Daha sonra söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sokak kültürünün dünyada ve Anadolu’daki yerine değindi. Soyer, “10 yıllardır ülkeyi yönetenler sokak kültürünü yok etmeye çalışıyor. Sokak emekçileri kayıt altına alınıp korkmadan, alın terinin karşılığını alarak çalışmak istiyor ama hükümet ve devlet buna çare üretmiyor. Biz yerelde güvencesiz çalışan insanların güvenceye çalışmasını sağlayacağız. İrademiz bundan yana, bilim buna çare buluyor. Biz çareyi üreteceğiz. Bunu emekten ve halktan yana iktidar ile bu sorunları çözebiliriz” diye konuştu.

CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın ise, “Sorunlar var, o sorunlarla ilgili çözüm önerileri var. Yakın zamanda öğrendiklerimizi hayata geçirmek için 6 ila 7 ayımız kaldı. Türkiye’de üç kişi istihdam ediliyorsa biri kayıt dışı. Anayasa’da ‘Çalışmak herkesin hakkı ve ödevidir’ der. Devlet size kayıtlı bir iş bulamıyorsa gelip tezgahınızı başınıza yıkamaz. İnsanlar üretimin paydaşı olsun, ayakta kalsın ancak güvencesi de olsun. Sorunların çözümü belli, kesinlikle bir güvence sistemi kuracağız” dedi.

Çalıştaya CHP Esnaf ve Sanatkarlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz destek mesajı gönderdi.

“SEYYAR SATICILAR İŞÇİ SINIFIYLA BİRLİKTE HAREKET ETMELİDİR”

Akdeniz mesajında, “Sokak emekçilerinin sorunu doğrudan doğruya bir yönetim sorunudur. Zengini daha da zengin, halkı daha yoksul hale getiren kapitalist sömürü düzeni bu sorunun asıl sebebidir. Sorun, yerlisiyle, göçmeniyle insanları sokakta ve güvencesiz çalışmaya mecbur bırakan burjuva ekonomik-siyasal sistem ve onun hükümetleridir. Seyyar satıcıların güvenceli ve insanca yaşanacak çalışma koşullarına sahip olması, emek ve özgürlük hareketinin de vazgeçilmez alanlarından biridir. Seyyar satıcılar, işçi sınıfıyla birlikte bu hareket içinde yerini almalıdır. İhtiyaç birleşik emek cephesi ve demokrasi güçlerinin el ele vermesidir” diyerek, çalıştayı selamladı.

HDP İzmir İl Eşbaşkanı Çınar Alta ise, “Burada çok temel bir sistem problemini tartışıyoruz. Güvencesizlik sadece Türkiye’de değil tüm dünyada var. Bu kapitalist sistemin temel bir eğilimidir ve bunu örgütlülükle aşacağız. Güvenceli ve insanca onurlu bir yaşamın kurulmasını önemsiyor ve bunun mücadelesini veriyoruz. Bizler hem sokakta güvencesiz çalışanların söylemlerini hayata geçirmek için hem de bunu dayatan iktidara karşı birlikte mücadele edeceğiz” diye konuştu.  

“YEREL YÖNETİMLER GÜVENCE VERMELİ”

Açılış konuşması ve destek mesajlarından sonra ilk oturuma geçildi. “Meslek Örgütleri Temsilcilerinin Gözünden Güvencesiz Emek” başlıklı oturumun başkanlığını Dr. Osman Sirkeci yaparken, konuşması olarak Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven ve Yerel Yönetim Politikaları Geliştirme Derneği Başkanı Özer Doğan katıldı.

Oturumda ilk söz alan Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, “Biz birbirimizden uzak olmamalıyız. Bugün onurlu bir çalışma hayatının içerisinde mücadele veriyorsunuz. Sokaklarda sizleri tanıdıkça kendimizi güvende hissediyoruz. Biz emek cephesini ayırmıyoruz. Örgütlenmenin önünde bir sürü engel var. Bunları aşmak gerekiyor. Bu çalıştay bir başlangıç. Yerel yönetimlerinin sizlerle koordineli çalışıp sizlere güvence vermelidir” dedi.

Yerel Yönetim Politikaları Geliştirme Derneği Başkanı Özer Doğan ise gelir dağılımının girerek bozulduğu memleketlerde sokak ekonomisinin de bir ihtiyaçtan kaynaklandığını söyledi. Yerel yönetimlerin tutumu ve yasalardan söz eden Doğan, özellikle pandemi döneminde yerel yönetimlerin sokak emekçilerine verdiği destekleri örneklendirdi. Doğan ayrıca sokak emekçilerinin sorunlarına dair bazı çözüm önerilerinde bulundu.

“SOKAK EMEKÇİLERİ KENDİ TALEPLERİ ETRAFINDA ÖRGÜTLENMELİ”

Oturumda son olarak söz alan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven de “Pandemi sürecinde ve ondan önce ekonomik krizin yönetilmesi ve büyük sermayenin daha çok kâr etmesi hatta ‘güvenceli’ olarak görünen emekçilerin işsizlik ve güvencesizlikle tehdit edildiği bir dönemden geçiyoruz. Gerek sokak gerek kamu emekçisi olalım bu faturayı hepimiz ödüyoruz. Ancak biz bu ülkenin üretenleriyiz yani gerçek sahipleriyiz. Sokak emekçilerinin kendi taleplerinin etrafında örgütlenmesi ve bunu sokağa yansıtması önemli. Emekten yana sendikalar olarak bizlerin görevi de dayanışarak sokakları halktan yana, emekçilerden yana özgürleştirmemiz gerekiyor” dedi.

Çalıştaya katılanlar

Fotoğraf: Evrensel 

“İŞ YAŞANTIMIZI GÜVENCEYE ALMAK İSTİYORUZ”

Oturum sonrası söz alan İzmir Geri Dönüşüm Kooperatifi Kurucu Başkanı Erhan Laçin çalıştayı selamları. Laçin, “Her yanıyla güvencesiz yaşam zaten bizim hayatımızı altüst ediyor psikolojimizi bozuyor ama bu dayanışmayı ve bu beraberliği burada görmek bize güvencesizliğimizi unutturmuyor. Atık toplayan, geri dönüşüm sektöründe çalışan işçi ve emekçi kardeşlerimizle birlikte kendi geleceğimizi, alın terimizi onurlu iş yaşantımızı güvenceye almak istedik. Bu emeğimizin karşılığını tüm İzmirlilerden, yerel yönetimden, siyasetçilerimizden, medyadan, sivil toplum kurumlarından görmek istiyoruz. Sizlerle birlikte İzmir’in ayrılmaz bir parçasıyız” diye konuştu.

“ÖRGÜTLENMENİN ÖNEMİNİ ANLADIK”

“Ekonomik, Sosyal ve Hukuki Yönleriyle Güvencesiz Sokak” kolunu iki oturumun başkanlığını Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu yaparken, konuşmacı olarak ise Sokak Ekonomisti Dr. Osman Sirkeci, İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin ve Avukat Zeynep İlayda Karadağ katıldı.

Oturumda ilk sözü alan İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, “Bize örgütlenemezsiniz diyenlere inat örgütlendik ve bu alanda var olduğumuzu göstermek için daha fazla örgütlenmeliyiz. Biz İzmir’de örgütlendikten sonra tüm siyasi partilerin programına da girdik. Biz sokaklardan gelen insanlarız, güvencesiz çalışanlarınız. Bu ülkenin ekonomisine gerçek anlamanda destek veriyoruz ama sosyal güvencemiz yok. Her alanda katlı sunuyoruz ama bize gören yok. Örgütlenmeden asla hak verilmezdi, biz bunu başardık” diyerek, örgütlenmenin önemine değindi.

“SOKAK EMEKÇİLERİNİN SAYISI 8 MİLYONA ULAŞTI”

Sokak Ekonomisti Dr. Osman Sirkeci ise dünya ve Türkiye’deki sokak emekçilerinin durumuna ilişkin verileri ortaya koyarak konuşmasına başladı. Pandemi, KHK ve işten atma gibi durumlardan dolayı 6,5 milyon olan sokak emekçisi sayısının 8 milyona ulaştığını söyleyen Sirkeci, “Bütçe görüşmeleri yapılıyor. 8 milyon insanın bütçedeki yeri de konuşulmalı. Sokak emekçilerinin bu bütçeden hiç hakları yok mu? Biz geçtiğimiz hafta Bütçe Plan Komisyonuna 8 madde halinde, 8 milyon kişiye istihdam sağlayan sokakların güvenceli ve insan onuruna yakışır iş koşulları haline getirilmesi, ayrıca Gayrisafi Milli Hasıla’dan gerekli desteğin yapılmasını talep ettik” dedi.

Son olarak söz alan Avukat Zeynep İlayda Karadağ da yasalar çerçevesinde bilgilendirme yaptı. Karadağ, sokak emekçilerinin çalışma ve sosyal hayatının güvenceye alınması için gerekli yasal düzenlenmelerin yapılması gerektiğini söyledi. (İzmir/EVRENSEL)

Çalıştaya katılanlar

Fotoğraf: Evrensel 

Evrensel'i Takip Et