İstanbul'da sağlık emekçileri g(ö)revde: Hiçbir yere gitmiyoruz, oyalama değil hakkımızı istiyoruz

Hekimler ve sağlık emekçileri hakları için greve çıkıyor. 14 Mart Tıp Bayramı'nı grevde karşılayan sağlıkçılar "Emek bizim söz bizim, hakkımız olanı istiyoruz hiçbir yere gitmiyoruz" diyor.

14 Mart 2022 07:05
Son Güncellenme Tarihi: 14 Mart 2022 12:18
Paylaş

Sağlık emekçileri hakları için grevde.

Mesleklerinin itibarsızlaştırılmasına karşı, hakları için 14-15 Mart’ta g(ö)revde olan sağlık emekçileri İstanbul’daki hastanelerde açıklamalar yaptı.

Sağlık emekçileri işyerlerindeki açıklamaların ardından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde bir araya gelerek ortak basın açıklaması yaptılar.

HEKİMLERE POLİS ENGELİ

14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle Taksim Atatürk Anıtı'na çelenk bırakmak isteyen İstanbul Tabip Odası üyeleri ise engellendi. Hekimler, polis barikatına çelenk bırakarak durumu protesto etti.

İstanbul Tabip Odası Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu yaptığı konuşmada, "14 Mart'ın 102. yıl dönümünde her yıl yaptığımız gibi taleplerimizi dile getirip çelenk koymak istedik. Bize 'Çelenk koyabilirsiniz ancak açıklama yapamazsınız' dediler. Engellemelerle karşılaştığımız bu polis barikatı önüne çelenklerimizi bırakıyoruz. Tüm meslektaşlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun. Bugünler geçecek biliyoruz neşeyle bayram havasında kutlayacağımız 14 Martlarda buluşmak üzere" dedi.

 

 


OKMEYDANI'NDA SAĞLIK EMEKÇİLERİ İŞ BIRAKTI: HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ

Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesinde ve Okmeydanı Ağız Diş Hastanesinde iş bırakan sağlık emekçileri “Emek bizim söz bizim, hakkımız olanı istiyoruz hiçbir yere gitmiyoruz” dedi.

Türk Tabipleri Birliğinin İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Genel Sağlık-İş ve Dev Sağlık İş Sendikasıyla ortak yaptığı açıklamaya Hekim-Sen ve Hekim Birliği Sendikası da destek verdi.

"YAŞANANLARIN SORUMLUSU YANLIŞ SAĞLIK POLİTİKALARIDIR"

Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi önünde mesleklerinin itibarsızlaştırılmasına karşı, hakları için 14-15 Mart’ta g(ö)reve giden sağlık emekçileri adına konuşan TTB Temsilcisi Nazmi Algan, "Sorunlarımızın çözümü ancak kendi mücadelemizle olacaktır. İşte bu nedenle emeğimiz için, haklarımız için, sağlığımız için, acil taleplerimizin karşılanması için 14-15 Mart 2022 Pazartesi ve Salı günleri bütün Türkiye’de, bütün sağlık kurumlarında g(ö)rev’deyiz! Emeğimizin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürüklenirken, tüm bu yaşadıklarımızın sorumlusunun yıllardır uygulanan yanlış sağlık politikaları olduğunu biliyoruz" dedi.

"EMEK BİZİM SÖZ BİZİM"

"Oylama değil hakkımızı istiyoruz" diyen Algan, "Şiddetin olmadığı, malpraktis baskısı altında ezilmediğimiz insanca çalışma koşulları, emekliliğimize yansıyacak insanca ücret istiyoruz.Halkın sağlığı için en az 20 dakika muayene süresi ayırabildiğimiz, hastaların aylarca randevu sırası beklemediği nitelikli sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Yaşama adanmış bir mesleğin onurlu mensupları olarak hakkımızın gasp edilmesine, kötü çalışma koşullarına, sefalet ücretlerine karşı 'Sağlıklı Bir Gelecek Ellerimizde, Emek Bizim Söz Bizim' diyerek mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu haklı ve onurlu mücadelemizde; bütün hastalarımızın, toplumun desteğini bekliyor; sağlığımıza birlikte sahip çıkmaya davet ediyoruz" diye konuştu.


CERRAHPAŞA: SAĞLIKÇILAR DEĞİL SİZ GİDİN 

İstanbul'da sağlık meslek örgütleri  Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Havuzlu Bahçe'de bir araya geldi. "Vazgeçmiyoruz hakkımız olanı alacağız" pankartı açan sağlık emekçileri "Bu memleket bizim hiçbir yere gitmiyoruz", "Herkes bilsin şiddet varsa hizmet yok", "Yoksulluk sınırının altında yaşamayı kabul etmiyoruz", "Nöbet ertesi ücretli izin istiyoruz" yazılı taleplerini içeren dövizler taşıdı.

Talepleri ile hastane içerisinde yürüyüş yapan sağlık emekçileri,  "Gitmiyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "Susma sustukça sıra sana gelecek", "Birleşe birleşe kazanacağız", Asistan hekim köle degildir", "Baskılar bizi yıldıramaz" "Direne direne kazanacağız", "Zafer direnen Emekçinin olacak", " "AKP sağlığa zararlıdır" sloganlarını attı. Yüzlerce sağlık emekçisinin katıldığı eyleme DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, HDP Milletvekili Musa Piroğlu ve hastalar da destek verdi. Alkışlarla sağlık emekçilerine destek veren hastalar, "Sağlıkçılar değil sizler gidin" dedi.

Yürüyüş sonrası Havuzlu bahçede yeniden bir araya gelen sağlık emekçileri burada bir açıklama yaptı. İTO Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk, "En büyük grevi sağlıkçılar gerçekleştiriyor. Biz haklarımızı istiyoruz onlar bizi tehdit ediyor, 'çekip gitsinler' diyorlar. Hiçbir tehditten korkmuyoruz. Buradan kötü haberi veriyoruz biz gitmiyoruz siz gidiyorsunuz. Bu ses, Cerrahpaşa'nın sesi tüm Türkiye'nin sesidir. Siz gideceksiniz siz" dedi.

"EMEĞİMİZ YOK SAYILDI"

Sağlık meslek örgütleri adına ortak açıklamayı İstanbul  Tabip Odası Genel Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip gerçekleştirdi. 14 Mart Tıp Bayramında hakları için mücadele ettiklerini söyleyen Saip, "Toplum sağlığını korumak bir yana daha da riske atan bu sağlık sisteminin yürütücüleri ne bizim emeğimizi ne de toplumun sağlığını umursamaktadır. Ancak iş özel sağlık işletmeleri ve zenginleri korumaya gelince ise hiçbir sınır tanımamaktadır. Salgın döneminde dahi bu anlayıştan vazgeçmemişlerdir. Yüz binlerce insanımız, yüzlerce hekim, sağlık çalışanı yaşamını yitirirken; onlar sağlık sisteminin, şehir hastanelerinin güzellemeleriyle günlerini geçirmiş; bunca emek ve fedakarlığımıza rağmen bir de bizlere gidiyorlarsa gitsinler demişlerdir" dedi.

"Salgının en zor günlerinde, bilimsel olmayan salgın yönetiminize  rağmen biz tüm fedakarlığımızla buradaydık; önceden de olduğu gibi yarın da burada olacağız" diyen Saip, "Bilmenizi isteriz ki siz emeğimizi-bizleri görmezden gelmeye devam ettikçe; bizler de tüm haklılığımızla sizin karşınızda durmaya, emeğimize geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bizi duymazdan, görmezden gelip yok sayanlara; sesimize kulaklarını tıkayanlara; “Varsın gidiyorlarsa gitsinler, bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı istihdam ederiz. Gerekirse yurtdışından ülkemize dönmek isteyenleri davet eder, istihdam ederiz” diyerek bizi değersizleştirenlere karşı emeğimize, mesleğimize, geleceğimize hep birlikte bir kez daha sahip çıkmak için artık G(ö)REV zamanıdır" dedi.

"HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ"

Saip, "Emeğimizin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürüklenirken, tüm bu yaşadıklarımızın sorumlusunun yıllardır uygulanan yanlış sağlık politikaları olduğunu biliyoruz. Emeğimizin karşılığını alamadığımız bu çalışma koşullarına, sağlık alanında yaşanan şiddete artık tek bir gün bile tahammülümüz kalmadı. Oyalama istemiyoruz, daha fazlasını değil, yalnızca hakkımız olanı istiyoruz" dedi.

"14 MART YAŞAM HAKKI YOK SAYILANLARIN HAFTASI"

Ortak açıklamanın ardından konuşan Ses Anadolu Şube Eş Başkanı Nurdan Gürer, "Sağlık hizmetinin metalaştırılarak alınıp satılan bir mala dönüştürülmesine, hastaya müşteri denilmesine ve sağlık bütçesinin özel sermayeye akıtılmasına, sağlık kurumlarının şirketleşmesine, halkın sağlığının paraya tahvil edilmesine, performans -güvencesizlik- şiddet kıskacı ile faturanın kendilerine kesilmesine, uzun çalışma saatleri, iş yükü, mobbing ve angarya gibi modern kölelik çalışma koşullarına isyan edenlerin, karşı duranların mücadele haftasıdır 14 Mart" dedi.

Önlenebilir bir hastalık nedeniyle, 553 sağlık çalışanını yitirdiklerini hatırlatan Gürer “Yaşam hakkı yok sayılanların haftasıdır 14 Mart. Pandeminin başında kahraman ilan edilip alkışlatılan, sonrasında değersizleştirilenlerin haftasıdır 14 Mart. Toplu sözleşmelerle mali, sosyal, özlük hakları iyileştirilmeyen, çalışma koşulları daha da ağırlaştırılan, iş barışı bozulanların haftasıdır 14 Mart" diye konuştu. 

"14 MART BİZİM İÇİN TÜKENMİŞLİK"

Genel Sağlık İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Deniz Korkmaz "Artık 14 Mart bizim için bayram değil ödenemeyen faturalar, tükenmişlik demek. Sağlık çalışanlarının öncelikli istifa gerekçesi yurtdışında çalışmak değil, mevcut koşulların ağırlığıdır. Amacın dün olduğu gibi bugün de kamuoyunu yanıltmak, sağlık çalışanlarını kamuoyu ile karşı karşıya getirmek pahasına sağlık çalışanlarının yükselen taleplerini baskılamak olduğunu biliyoruz. Bildiğiniz gibi her 14 Mart'ta müjde açıklama yapanlara itibar etmeyin diyoruz. Ağır çalışma koşulları düzeltirsin, sağlıkta yasa tasarısı düzenlensin" dedi.

"HAKLARIMIZA EMEĞİMİZE SAHİP ÇIKMAK İÇİN GREVDEYİZ"

Sağlık Bakanlığına ve iktidara sorumluluklarını hatırlatan Arzu Çerkezoğlu, "Hak grevi nasıl yapılırmış herkes görsün. Haklarımıza, emeğimize sahip çıkmak için grevdeyiz" dedi. 

ASİSTAN HEKİMLERİN TALEPLERİ

Asistan hekimler adına konuşan Tahsin Çınar, işe şunları söyledi: "Aralıksız 36 saate varan çalışma süreleri, ücretli nöbet ertesi izin hakkının yok sayılması, görev tanımının dışındaki angarya işlerle uğraşmak bugüne dek sıklıkla dile getirdiğimiz sorun başlıklarından bazıları.

Asistan emeğinin sömürüsünün en çarpıcı hali nöbetlerdir" dedi. 

Çınar taleplerini şöyle sıraladı -Çığlığa dönüşen sorunlarımızın duyulmasını

  • Nöbet sayılarının insani sınırlara çekilmesini,
  • Koşulsuz ücretli nöbet ertesi izin verilmesini,
  • Eğitim sürecimizin performans sistemine kurban edilmemesini,
  • Sağlıkta mobbingin son bulmasını, bu konuda bütün meslektaşlarımızın üzerine düşen görevi yerine getirmesini,
  • Mobbinge karşı şikâyet, denetleme ve cezalandırma mekanizmalarının uygulamaya sokulmasını,
  • Tıp eğitimini yaralayan üniversite özerkliğine müdahale ve sözleşme dayatılmasından derhal vazgeçilmesini,
  • Yabancı uyruklu hekimlere özel sorunların bir an önce çözümlenmesini,
  • Bütün hekimlerin insani çalışma şartlarına sahip olmasını, hak ettikleri emekliliğe yansıyan performansa dayanmayan ücret almasını,
  • Geç ödenen Nöbet ve Performans ödemelerinin zamanında ödenmesini,
  • Ve özellikle Mobbing ile nöbet ertesi izin konusunda acilen yasal düzenleme yapılmasını

TAKSİM EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİNDE GREVE ÇIKAN SAĞLIK ÇALIŞANLARI: VAZGEÇMİYORUZ OYALAMA DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde iş bırakan sağlık emekçileri yaptığı açıklamayla "Vazgeçmiyoruz oyalama değil hakkımızı istiyoruz" dedi.

"İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET İSTİYORUZ"

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu açıklama öncesi yaptığı konuşmayla, "Bilgi birikimimizle insanlığa hizmet için çalışıyoruz, biz yıllar içinde 'Doktorları ağaca bağlayın da kaçmasın' diyen devlet başkanlarını da 'doktorların gözü doymaz' diyen kasaba siyasetçilerini de 'paracı doktorlar gürültü yapıyor ' diyen sağlık yöneticilerini gördük görüyoruz. Hepsi gitti biz kaldık meslek ve meslek onurumuz kaldı. Bugün de hiçbir yere gitmiyoruz" dedi.

Sağlık çalışanları adına ortak açıklama yapan İstanbul Tabip Odası Üyesi Mustafa Ersözlü Şiddetsiz güvenli bir çalışma ortamı için yeni ve etkili sağlıkta şiddet yasası çıkarılsın diyerek, "Mobing ve baskılar son bulsun, performans ek ödeme değil, insanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyacak temel ücret istiyoruz" diye konuştu.

 

 


HASTALARDAN SAĞLIK EMEKÇİLERİNE DESTEK

Sağlık emekçileri, Cerahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde de iş bıraktı.

Randevu için Cerrahpaşa’ya gelen hastalardan Mehmet, "Hastaneye geldik, geri çevrildik. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağlıkçılara ilişkin açıklamalarını kınıyoruz. Yaptığı açıklamalar kabul edilemez. Sağlık sistemi iyi gibi görünüyor ama büyük bir sorun var aslında. Sağlık hizmetini özele kaydırıyorlar. Doktora gidiyoruz, doktor ayakta muayene ediyor ilaç yazıyor. Buna ne doktorun zamanı var ne hastanın. Bir doktora bir çok hasta düşüyor. Doktor bu kalabalık arasında sağlıklı düşünemiyor bence." şeklinde konuştu.

Kemoterapi alan bir hasta ise Evrensel'e şunları anlattı: "Doktorlar haklılar. Onlar olmasa bize kim bakacak? Hırsızlara, yandaşlara vereceklerine doktorlara versinler 2 kuruş fazla. Bu ne biçim adalettir? Doktorları her zaman başımızın üstünde taşımamız lazım. Her hastane dolu. Randevu alamıyorsun… Hastaneler iyileşmiş diyorlar, neresi iyileşmiş? Bana diyor 1 ay sonra gel gün al diyor. Ben ne zamana gün alabileceğim? Öldükten sonra mı? Öldükten sonra bakılmak istemiyorum. Ben yaşarken bana baksınlar. Bu kadar halkına düşman bir insan olur mu? Rizeliyim ben ama o benim hiçbir şeyim değil. Doğru dürüst insan olsun. Ben utanıyorum Rizeliyim demeye."

Hastaneye gelen başka bir hasta Sühem Çam ise şunları anlattı: "Daha önce endoskopi için geldiğimde 422 TL istediler. Tamam dedim. Daha sonra ödeme için geldiğimde 100 TL daha fazla para istediler. Bir ay içerisinde benden 522 TL alındı yani. Zorlanıyoruz bunu ödemekte. Bir ay önce doktora gidiyoruz farklı ödeme, bir ay sonra farklı ödeme oluyor. Ben sorunun sağlık sisteminde olduğunu düşünüyorum."

"SAĞLIĞIN ÜCRETSİZ OLMASI GEREKİYOR"

Cerrahpaşa’dan SES üyesi Radyoloji Teknisyeni Zekiye Türk, "Bizim iş yükümüz çok fazla. Az eleman çok hasta oluyor. Bu anlamda sıkıntılarımız var. Gün içerisinde yüksek performans sergiliyoruz ve eve gittiğimizde çocuğumuza eşimize harcayacak enerjimiz kalmıyor. Sosyalleşmek istediğimizde kimseyle görüşecek zaman bulamıyoruz. İş yükümüzün fazlalığından kendimize zaman ayıramıyoruz. Buna karşılık aldığımız ücretlerle de geçinemiyoruz. İstediğimiz şeyi alamıyoruz, istediğimiz yere gidemiyoruz, gönlümüzde yiyip içemiyoruz. Çok çalışıyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bunun yanında mesleğimize saygı da duyulmuyor. Sürekli sözlü fiziksel tacize ve şiddete maruz kalıyoruz. Ben bu nedenlerle gelecek açısından kaygılıyım. Sağlığın ücretsiz olması gerekiyor" dedi.

TAM GÜN GREVDEYİZ

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi SES İşyeri Temsilcisi Aydın Erol şunları söyledi: "Hastalara yaşadığımız sorunları ve sağlık sisteminden kaynaklı onların yaşayacakları mağduriyetleri anlattık. Hastalara da eylemlerimize katılım çağrısı yaptık. Bugün iş bırakmamızın temel nedenlerinden biri artan sağlıkta şiddet vakalarına karşı etkin bir yasa çıkarılması talebimizdir."

Dev Sağlık-İş Cerrahpaşa İşyeri Temsilcisi Alibey Yılmaz "Taleplerimizi dile getirmek için iş bıraktık. Biz sağlık işçileri olarak hep görünmez emek olduk. Hiçbir haktan yararlanamadık. Ücret meselelerine ilişkin konular gündeme gelince sürekli gündem dışı kaldık" dedi.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HASTANESİNDE SAĞLIK EMEKÇİLERİ G(Ö)REVDE

Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri eylem yaptı.

"Sağlık haftasını bayram olarak kutlayabilmek için bu yıl bu hafta grev haftamızdır" diyen sağlık emekçileri taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • Şiddetsiz ve güvenli bir çalışma ortamı için yeni ve etkili “Sağlıkta Şiddet Yasası” çıkarılsın, mobbing ve baskılar son bulsun.
  • Performans, ek ödeme değil, insanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyacak temel ücret sağlansın.
  • 3600’den 7200 kadar kademeli ek gösterge uygulansın.
  • Fiili hizmet süresi (yıpranma payı) sağlık hizmetlerinde çalışan tüm emekçilere yıllık 90 gün üzerinden tam olarak uygulansın.
  • OECD ortalamasında kadrolu güvenceli personel istihdamı yapılsın. Taşeron çalışma ortadan kaldırılsın.
  • Toplumsal sağlık için güçlü ve etkin birinci basamak sağlık örgütlenmesi sağlansın. Ceza yönetmeliği kaldırılsın.
  • Özgür ve bilimsel çalışma ortamı için meslek örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin.

SADİ KONUK EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇALIŞANLARI G(Ö)REVDE

İstanbul Bakırköy Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesinde iş bırakan sağlık emekçileri hastane önünde açıklama yaptı.

"Sorunlarımızın çözümü ancak kendi mücadelemizle olacaktır" diyen sağlık emekçileri, "Haklı ve onurlu mücadelemizde; bütün hastalarımızın, toplumun desteğini bekliyor; sağlığımıza birlikte sahip çıkmaya davet ediyoruz" dedi.


PENDİK

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesinde de TTB, SES, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Türk Diş Hekimleri Birliği, Genel Sağlık-İş Sendikası ve son dönemde kurulan hekim sendikaları iş bırakarak basın açıklaması yaptı.

Genel cerrahi, psikiyatri, anestezi, üroloji, nöroloji, plastik birimlerinin çalışmadığı hastanede, acil durumlar dışında ameliyat hizmeti de verilmedi. Acil servisler dışında çoğu poliklinikte hizmet verilmeyen hastanede, hasta randevuları ertelendi.


ÜMRANİYE

Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde iş bırakan sağlıkçılar açıklama yaptı. Eyleme Emek Partisi Ümraniye İlçe Başkanı Sami Evren, ilçe yöneticileri ve üyeleri de katılarak destek verdi.


ÇAM VE SAKURA ŞEHİR HASTANESİ

Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde sağlık emekçileri hastane önünde eylem yaptı.

TTB ve Hekim Sen'in ortak yaptığı açıklamaya hekimler yoğun katılım sağladı.

 


Gaziosmanpaşa Fizik Tedavi Hastanesi ve Karayolları İlk Yardım Hastanesinde de sağlık emekçileri iş bırakarak basın açıklaması yaptı.

(İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Bağcılar'da hastane inşaatında çıkan yangın söndürüldü

SONRAKİ HABER

Kovid testi ihalesi Menzil Cemaati'nden Ferhat Danışman'ın şirketine gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...