06 Aralık 2020 06:31

Venezuela'da parlamento seçimleri için halk sandık başına gidiyor

Venezuela'da 20,7 milyon seçmen 227 sandalyeli Ulusal Meclise temsilci göndermek için oy kullanacak. Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido ve 30 siyasi hareket boykot açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Venezuela'da en son 2015'te yapılan parlamento seçimlerinin ardından Ulusal Meclis (AN) için halk, 2021-2026 yıllarında görev yapacak milletvekillerini seçmek üzere bügün sandık başına gidiyor. Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, seçimleri "hileli ve antidemokratik" ilan ederek boykot edeceklerini duyurdu.

Ulusal Seçim Konseyinin (CNE) aldığı kararla AN'de yer alacak milletvekili sayısının 167'den 277'ye çıkarıldığı ülkede, 20,7 milyon seçmen 227 sandalyeli meclise temsilci göndermek için oy kullanacak.

CNE Başkanı Alfonzo, ülke genelinde 14 bin 200 sandık merkezinin oy kullanılması için hazır olduğunu ve AN seçimlerini takip etmek üzere 17 ülkeden heyet ve gözlemcilerin ülkeye geldiğini dile getirdi. 

başta ABD olmak üzere bazı Latin Amerika ülkeleri ve Avrupa Birliği ülkeleri Maduro'nun meşruiyetini tartışmaya açtı.

Maduro, parlamento seçimlerini yapıp iktidarın mecliste çoğunluk elde etmesini sağlayarak ABD ve AB'nin, AN Başkanı'nı ülkenin meşru devlet başkanı olarak kabul etmesini sonlandırmak istiyor.

MUHALEFET PARTİLERİ SEÇİMLERİ BOYKOT EDİYOR

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, muhalefetin parlamento seçimlerini kazanması halinde devlet başkanlığı görevini bırakacağını ilan edip muhalif partileri seçimlere katılmaya davet etmesine rağmen muhalefet, Maduro'nun talebine olumsuz yanıt verdi. 

Ülkede 23 Ocak 2019'da kendini "geçici devlet başkanı" ilan eden, başta ABD olmak üzere birçok Latin Amerika ve Batı ülkesinin desteğini alan Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, seçimleri "hileli ve antidemokratik" ilan ederek boykot edeceklerini duyurdu. Guaido, "Hiçbir güvenirliği olmayan bu seçim saçmalıktan öte bir şey değildir. Bu süreç kabul edilmeyecek, bu nedenle sadece Venezuelalıların mücadelesi ulusal parlamentoda tanınacak" ifadelerini kullandı. Guaido, 7-12 Aralık arasında meydanlarda geniş katılımlı toplantılar düzenleyeceklerini belirtti.

Demokratik Hareket (Accion Democratica) ve Önce Adalet (Primero Justica) partileri de dahil 30 siyasi hareket, kendi aralarında bir anlaşma imzalayarak seçimleri boykot edeceklerini açıkladı. 

Venezuela'da Maduro'yu devirmeyi amaçlayan ve ülkedeki muhaliflere büyük destek veren Lima Grubu ve Amerika Devletleri Örgütü (OAS), açıklamasında, "Lima Grubu üyeleri olarak, Venezuela Anayasası'nı açıkça ihlal eden ve ülkede demokrasinin geri dönüşünü zorlaştıran Ulusal Seçim Konseyinin kararlarını kabul etmiyoruz ve tanımıyoruz" dedi. 

AB'YE VENEZUELA'DAKİ SEÇİMLERİ TANIMA ÇAĞRISI

Maduro hükümetine destek olmak için 30 ülkeden çok sayıda sivil toplum kuruluşundan 3 bin 500 kişi, imzaladıkları dilekçeyi Avrupa Birliği'ne (AB) teslim ederek seçim sonuçlarına saygı duyulması talebinde bulunuldu.  

Dilekçe metnine imza atanlar arasında Nobel Barış Ödülü sahibi Adolfo Peres Esquivel, eski Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, İngiliz müzisyen Roger Waters ve teolog Frei Betto'nun da olduğu belirtildi. 

Venezuela'da, Maduro yönetimi parlamento seçimleri öncesi aralarında 26 milletvekilinin de bulunduğu 110 muhalefet liderinin affedildiğini bildirmişti. Ülkede 2015 yılında yapılan parlamento seçimlerine yüzde 74,25 katılım sağlanmış ve muhalefet, oyların %65’inden fazlasını alarak 167 sandalyeli Ulusal Mecliste 112 sandalyenin sahibi olmuştu. (Bogota/AA)

ÖNCEKİ HABER

Sendika ve meslek odalarından çağrı: Salgınla mücadelede tam kapanma

SONRAKİ HABER

TESK, esnafa yönelik icra işlemlerine salgın sürecinde ara verilmesini talep etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...