08 Mart 2020 06:02

Sürmi İnce'yi öldüren askere verilen 3 yıl 4 ay ceza fazla bulundu

Mahkeme, Yüksekova'da çocuklarına yemek götüren Sürmi İnce'nin askerler tarafından öldürülmesine ilişkin davada Uzman Çavuş hakkında verilen 3 yıl 4 ay hapis cezasını fazla bularak kararı bozdu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Adnan BİLEN

İstinaf Mahkemesi, Yüksekova'da ot biçen çocuklarına yemek götüren 55 yaşındaki Sürmi İnce'nin askerler tarafından öldürülmesine ilişkin davada Uzman Çavuş Ali Dağkıran hakkında verilen 3 yıl 4 ay hapis cezasını fazla buldu, verilen kararı bozdu. Sürmi İnce'nin oğlu avukat Bünyamin İnce, "Bu karar hukuk açısından faciadır" diyerek karara tepki gösterdi.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Büyükçiftlik beldesinde, 18 Temmuz 2016'da ot biçen çocuklarına yemek götüren 55 yaşındaki Sürmi İnce'nin askerler tarafından açılan ateş sonucu öldürülmesine ilişkin Uzman Çavuş Ali Dağkıran'a "taksirle öldürme" suçundan verilen 3 yıl 4 ay hapis cezası Erzurum İstinaf Mahkemesi tarafından bozuldu. Mahkeme, asker Dağkıran'a verilen cezayı fazla bularak dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi. 

 

Mahkeme kararında, "Jandarma uzman çavuş olan sanığın olaydan kısa bir süre önce ekip arkadaşlarının olay yeri yakınındaki teröristlerle çıkan sıcak çatışma sonrası takviye ekip olarak kaçış noktasına doğru sevk edilen araçta bulunduğu, dışarıdan silah sesleri gelmesi üzerine olay yerinde bulunan ve kaçışmakta olan maktul ve yanındaki şahıslar tarafından terör saldırısına maruz kalacakları düşüncesiyle maktulün kaçtığı yöne doğru ateş edip ölümüne neden olması şeklinde gerçekleşen somut olayda, maktulde silah olduğuna veya maktulün silah benzeri bir cisimle saldırı hazırlığında olduğuna dair bir iddia ve maddi delil bulunmadığı nazara alınarak TCK'nin 24/1 (Kanunun hükmünü yerine getiren kimseye ceza verilmez) ve 27/1 (Ceza sorumluluğunu kaldıran nedenlerde sınırın kast olmaksızın aşılması halinde, fiil taksirle işlendiğinde de cezalandırılıyorsa, taksirli suç için kanunda yazılı cezanın altıda birinden üçte birine kadarı indirilerek hükmolunur) maddelerinde yer alan kanunun hükmünü yerine getirme ve ceza sorumluluğunu kaldıran nedenlerde sınırın kast olmaksızın aşılması hükümlerinin uygulanması gerektiği gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması" ifadelerine yer verildi.

"ASKERE BİR ÖDÜL DAHA"

Kararı değerlendiren Sürmi İnce'nin oğlu avukat Bünyamin İnce, "18 Temmuz 2016 yılında Yüksekova Büyükçiftlik Beldesi Karakol Komutanı Muharrem Göç emrinde 2 zırhlı araçtan 8 askeri personel inerek, 20-30 metre ötede savunmasız ve ellerinde hiçbir şey olmayan aile fertlerine ateş ediyor. Bir anne orada katlediliyor. Sürmi İnce davasında asker Ali Dağkıran'a 3 yıl 4 ay ödül verilmesi yetmiyormuş gibi, İstinaf Mahkemesi de söz konusu askere ceza verilmemesi gerektiği yönünde kararı bozuyor. İstinaf mahkemesi bizim yazdığımız istinaf dilekçesinde hiçbir hususa değinmemiş olup askere ceza vermemek üzerine dosyayı incelemeye almıştır" dedi. 

"HUKUK AÇISINDAN FACİA BİR KARARDIR"

Tüm taleplerine rağmen yerel mahkemenin, olay yeri incelemesi yapmadığını, araç ve video kayıtlarında bilirkişi raporu taleplerini reddettiğini hatırlatan Av. İnce, "Olayda sanık olması gereken karakol komutanı dahil diğer askerlerin de tanık olarak dinlemesine rağmen, İstinaf Mahkemesi olayın esası bir yana hiçbir usulü eksikliği değerlendirmemiştir. Sadece 'askere nasıl ceza vermeyiz' incelemesi yapmış ve dosyayı bu minvalde sanık lehine bozmuştur. Hukuken sadece sanık tarafından istinaf taleplerini değerlendirmesi, tarafsız olmadıklarını göstermekle beraber hukuk adına da facia bir bozma kararıdır. Bu karar, uzun süredir devam eden sistemli bir cezasızlık politikasının devamı ve sonucudur. Yaratılan bu cezasızlık politikalarıyla mücadele etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu. 

DURUŞMAYA DAVET

Av. İnce, son olarak tüm duyarlı kesimleri 14 Nisan 2020  tarihinde Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmaya davet etti. 

NE OLMUŞTU?

Sürmi İnce, 18 Temmuz 2016'da Yüksekova'nın Büyükçiftlik beldesinde ot toplamaya giden çocuklarına yemek götürdüğü sırada askerler tarafından vuruldu. Yakınları tarafından Yüksekova Devlet Hastanesi'ne kaldırılan İnce, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. İnce'nin yaşamını yitirmesinden sorumlu olan askerlerin, karakol komutanı tarafından ifadeleri alındı. Askerlerden sadece Ali Dağkıran gözaltına alındı ve daha sonra serbest bırakıldı. Ardından Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı, emri veren karakol komutanı ve emrindeki 9 askeri personel  hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar vererek, sadece suçu kabul eden Ali Dağkıran hakkında dava açtı. Daha sonra Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada Dağkıran hakkında "taksirle öldürme" suçundan 3 yıl  4 ay hapis cezası verildi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü: Kadınlar yasağa rağmen yürüdü

SONRAKİ HABER

Karikatürist Periklis Koulifetis: Mültecilik haktır, sınırları açın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa