03 Aralık 2019 00:22
Son Güncellenme Tarihi: 03 Aralık 2019 04:38

Metal işçileri: Sürece dahil olursak Türk-İş'te değişim olur

Bursa'daki Renault ve Coşkunöz işçileriyle yaklaşan Türk-İş kongresini konuştuk.

Fotoğraf: Onur Yurtsever

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Türk-İş’in 5-6-7 Aralık’ta yapacağı 23. olağan genel kurulu öncesi gazetemize konuşan Türk Metal üyesi Renault ve Coşkunöz işçileri, Türk-İş’e hükümetlerin, patronların değil işçilerin sesi olun çağrısında bulundu. İşçiler, tüm işçilere ise “Biz sürece dahil olursak değişim olur” şeklinde seslendi.

İşçilerin yaşadığı sorunların artarak devam ettiğini belirten Bir Renault işçisi, “Metal Fırtına sonrası Türk Metal ‘Artık eskisi gibi olmayacağız, işçiyle hareket edip işçinin söylediklerini dinleyeceğiz’ gibi söylemleri hep dillendirdi. Ama bugün görüyoruz ki sendika tekrar fabrika ayarlarına döndü. Neden biz sendikayı sıkıştıran noktadan izleyen bir noktaya çekildik? İşin takipçisi, en önemli parçası olduğumuzda bizim dediklerimiz dikkate alınıyordu. Aynı şey Türk-İş için de geçerli. Biz ne kadar sürecin takipçisi olursak o zaman bazı şeyler değişiyor” dedi.

“Kamu sözleşmesinde Ergün Atalay’ın söylediklerini hepimiz duyduk” diyen işçi şöyle devam etti: “Yanında da bizim Genel Başkan Pevrul Kavlak vardı, söylenen söze hiç şaşırmadı. Önceden konuşulup anlaşıldığı o kadar belli ki kimse bize, bizim haberimiz yoktu demesin, sonrasında tepki gösterme çabasına girmesin. Her şeyi bu gözler gördü, bu kulaklar duydu. Ama biz kalkıp ses etmedik, etmeyince geçiştirdiler her şeyi. Bugün kongreyle bir şeyler değişir mi derseniz bana göre değişmez. Yine patronların, hükümetin istediği kişi genel başkan olacak. İşçiyi dinlemek, işçinin sorunlarını dertlerini çözeyim düşüncesi yok hiçbirinde. Eğer bizim dediklerimizin hayata geçmesini istiyorsak Metal Fırtına’da yaptığımız gibi tekrar birliğimizi sağlayarak, patronların sesi olan sendikacılara siz bir kenara çekilin deyip işleri biz halletmemiz gerek” dedi.

‘KENDİ ÇIKARLARINA NE UYGUNSA ONU YAPIYOR’

Bir Coşkunöz işçisi de Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın “Uzasa işi karıştıracağız” sözlerini hatırlatıyor. Coşkunöz işçisi, “Açıkçası bir umudum yok bunlardan. Genel başkanımız da Türk-İş’in genel sekreteri zaten. İşçiyi sıkıştıracak her işte ortaklaşıyorlar. Bugün İşsizlik Fonu’ndaki parayı bitirdiler, gözlerini kıdem tazminatına diktiler. Ama ne sendikamızda ne de konfederasyonumuzda ciddi bir tepki yok. Göstermelik açıklamalarla bu iş olmaz. Kendi çıkarlarına ne uygunsa onu yapıyor sendikacılar. İşçinin de doğru düzgün sesi çıkmıyor. Bu da sendikacıların istediği bir durum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

2 çocuk çalışana cinsel işkence yaptığı iddia edilen kafe sahibinin davası ertelendi

SONRAKİ HABER

Grup Yorum üyesi 3 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...