27 Kasım 2019 08:09
Son Güncellenme Tarihi: 27 Kasım 2019 10:22

Birçok kentte ev baskını: Çok sayıda siyasetçi, sendikacı, hak savunucusu gözaltında

Ankara, Antep, Urfa, Diyarbakır, Batman, Ağrı  ve Adıyaman'da HDP, DBP, İHD ve SES yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi, insan hakları savunucusu ve sendikacı gözaltına alındı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ankara, Antep, Urfa, Diyarbakır, Batman, Ağrı  ve Adıyaman'da yapılan ev basınlarında DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şirin Tunç'un da aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi ve insan hakları savunucusu gözaltına alındı.

ANKARA'DA SENDİKA YÖNETİCİLERİ GÖZALTINA ALINDI

Başkentte Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) yönetici ve üyelerinin aralarında bulunduğu 11 kişi, sabah saatlerinde evlerine yapılan operayonlarla gözaltına alındı. Soruşturmada gizlilik kararı bulunmasına karşın gözaltıların üç yıl önce sokağa çıkma yasakları döneminde sağlık hizmetine erişim için gerçekleştirilen beyaz bayrak eylemleri nedeniyle yapıldığı belirtiliyor.

Gözaltına alınanlar arasında SES MYK Üyesi Fikret Çalağan ve Eski MYK Üyesi Belkıs Yurtsever, HDP PM Üyesi Bereket Kar, HDP Üyesi Mazhar Yerlikaya, Şehriban Başak, Ethem Özgan, Sabahattin Karlı, Kemal Akalın ve Ziya Cebeci'nin bulunduğu öğrenildi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasında yapılan basın toplantısında operasyonlara tepki gösterildi. Burada konuşan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, sendikalarının merkez yöneticisi Fikret Çalağan, eski merkez yöneticileri Belkıs Yurtsever, İHD Ankara Şube Başkanı Fatin Kanat'ın arasında olduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Gizlilik kararı olsa da soruşturmanın üç yıl önce sendika olarak gerçekleştirdikleri beyaz bayrak eylemleri gerekçesiyle yapıldığını belirten Erden, “O günlerde Cizre'de, Sur'da sokağa çıkma yasakları sürmekteydi. Yaralılara müdahale eden, hastaları yaşatmaya uğraşan sağlık emekçileri saldırılara uğramaktaydı. Sağlık hizmetine ulaşmaya çalışanlarla ilgili demokratik kuruluşlarla beraber sendikamız da duyarlılık çağrısında bulunmuştu. Bugün Ankara'da yapılan gözaltılar muhtemelen bu eylemler ilişkili. Bir kez daha ifade ediyoruz ki toplantı ve gösteri hakkımız valiliklerin keyfiyetine bağlı değildir. Gözaltına alınanların tümü adresi belli kişilerdi ve çağrıldıkları durumda ifade vermeye gideceklerdi” dedi.

"BU BASKILARA ALIŞMAYACAĞIZ"

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise "İktidarın bizleri alıştırmaya çalıştığı ancak emek ve demokrasi güçleri olarak alışmayacağımız bir baskı süreciyle karşı karşıyayız" dedi. 3 yıl süren OHAL sürecinde yüz bini aşkın kişinin kamudan ihraç edildiini hatırlatan Bozgeyik, yine sendika yöneticileri ve üyelerinin katıldığı eylemlerin, basın açıklamalarının üç yıl sonra da marjinalleştirilmek istendiğini söyledi.

İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da "Bir torba yapılıyor ve içine kim atılırsa örgüt soruşturması başlatılıyor. Baktığımızda 'basın açıklamaları' ve 'evden çıkan kitaplar' gibi sorularla karşılaşıyoruz. Burada soruşturma yetkisi kötüye kullanılıyor. Emek ve demokrasi mücadelesi bu yöntemlerle engellenmek isteniyor. Bu yöntem artık terk edilmelidir" dedi.

"YAŞAM HAKKINI ENGELLEYENLERLE MÜCADELE ETMEMEK SUÇTUR"

TTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, asıl toplumun yaşam ve sağlık hakkını engelleyen etmenlere karşı mücadele etmemenin suç olduğunu vurguladı. TTB Merkez Konseyi olarak sadece dayanışma duygularını dile getirmekle kalmadıklarını ve her aşamada gözaltına alınanlarla birlikte olduklarını söyleyen Yılmaz, sağlık emekçilerinin o gün yardım çığlığına kulak verdiklerini ifade etti. Yılmaz, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.

HDP Ankara İl Eş Başkanı Hüseyin Gevher de Türkiye'nin demokratikleşmeye ihtiyacı olduğunu söyledi. “Yeter artık, bu saldırılara son verilmesi gerekiyor” diyen Gevher, ortak mücadele çağrısında bulundu. (Ankara/EVRENSEL)


KOCAELİ'DE GÖZALTI SAYISI 23'E YÜKSELDİ

Kocaeli'de dün HDP’ye yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınanların sayısı 23’e yükseldi. Aralarında HDP üyesi, yöneticileri ve avukatların da bulunduğu 23 kişinin Kocaeli Emniyet Müdürlüğünde tutulduğu belirtilirken dosyaya gizlilik kararı getirildi.

Soruşturmanın "terör örgütü üyesi olmak" ve "terör örgütü adına faaliyet yürütmek" iddiasıyla başlatıldığı belirtildi.

BURSA’DA 7 GÖZALTI

Bursa’da ise sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında HDP Yenişehir İlçe Eş Başkanı Hidayet Elalmış’ın da aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların Bursa Emniyet Müdürlüğü TEM Şubeye götürüldüğü belirtildi. (MA)


ADIYAMAN'DA HDP’Lİ ESKİ VEKİL GÖZALTINA ALINDI

HDP önceki dönem Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım'ın evine de baskın düzenlendi. Evde arama yapan polis, Yıldırım’ı gözaltına aldı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Yıldırım, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. 

GAZETECİ TOPALOĞLU GÖZALTINA ALINDI

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Hacı Yusuf Topaloğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesindeki evine düzenlenen baskınla gözaltına alındı. Topaloğlu, İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. (HABER MERKEZİ)


URFA'DA 1 GÖZALTI

Urfa'nın Viranşehir ilçesi Şırnak Mahallesi’nde yapılan ev baskınlarında ise İrfan Erdem gözaltına alındı. Sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle "terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla hakkında soruşturma açıldığı öğrenilen Erdem, Urfa İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. (HABER MERKEZİ)


DBP EŞ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÖZALTINA ALINDI

Diyarbakır ve Batman’da bu sabah saatlerinde polislerce düzenlenen ev baskınlarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şirin Tunç ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kayapınar Belediyesi Meclis Üyesi Songül Dağ Kapancı gözaltına alındı. Gözaltı sayısının artabileceği bildirildi. Gözaltına alınanlar, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. 

Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube Eş Başkanı Hatice Efe ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Bağlar ilçe yöneticisi Tahir Gül, evlerine düzenlenen baskın sonucu gözaltına alındı.

BATMAN'DA EN AZ 25 GÖZALTI

Batman merkez ve ilçelerinde bu sabah yapılan ev baskınlarında en az 25 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınanlar arasında HDP'nin 24 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı olan Şükrü Baytar'ın yanı sıra Barış Annesi Nurhan Seçkin ve DTK delegeleri de bulunuyor.

Gözaltına alınanlardan bazılarının isimleri şöyle: “Mahfuz Akgül, Elif Koyuncu, Şükrü Baytar, Adil Erin, Mehmet Salih Turmuş, Mustafa Erol, Seyithan Tatar, Nurhan Seçkin, Murat Tekin, Fatma Kapalıgöz, Yaşar Kırca, İlyas Tiryaki, Halime Çetinkaya, Ezel Aydın, Derya Arslan, Seyfettin Demirkılıç, Cengiz Fırat, Güler Turhan, Zozan Adlı ve Rozerin Koyuncu.”

GERCÜŞ’TE EV BASKINI

Batman'ın Gercüş ilçesinde ise Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Gercüş temsilcilerinden Mehmet Yıldırım gözaltına alınarak Batman Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü kaydedildi. (HABER MERKEZİ)


AĞRI'DA 3 GÖZALTI

Ağrı merkez ve Doğubayazıt ilçesinde sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) il yöneticisi Kazım Aslan, HDP Doğubayazıt ilçe yöneticileri Faruk Sevkan ve Okan Sekirden gözaltına alındı. 

3 siyasetçiden Aslan Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü'ne ve Sekan ve Sekirden Doğubayazıt İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Tarım Orkam-Sen Ağrı Şubesi Başkanı Hanifi Demir de Ağrı'da gözaltına alındı. Gözaltı sayısının artabileceği belirtildi. 

Bir önceki gün de Taşlıçay’da yapılan ev baskınlarında 6 kişi gözaltına alınmış, HDP eski ilçe eşbaşkanı Erdal Aslan tutuklanmıştı. 

İHD: GÖZALTILAR SERBEST BIRAKILSIN

Gözatılara ilişkin açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) İHD Ankara Şube Başkanı Fatih Kanat ve diğer gözaltıların serbest bırakılması çağrısı yaptı.

"Soruşturmanın gizliliği ileri sürülerek gözaltına gerekçe yapılan olayla ilgili bilgi verilmemiş, sadece savcılık soruşturma numarası ve soruşturmanın yasa dışı örgüt üyeliği kapsamında olduğu belirtilmiştir" denilen açıklamada Gözaltıların 12 Şubat 2016 günü Ankara Sakarya Caddesinde gerçekleştirilen ve kamuoyunda Beyaz Bayrak olarak bilinen basın açıklaması ile ilgili olduğunun görüldüğü ifade edildi.

Açıklamada şöyle denildi: “O tarihte başta Cizre olmak üzere çok sayıda ilçede sokağa çıkma yasakları devam etmekte ve çok sayıda sivil yaşamları tehlikede olduğu için yardım çağrıları yapmakta idi. Bu açıklamaya katılan kişiler ise sivillerin yardım çığlığının duyulması için duyarlılık çağrısı yapmışlardır. Bu basın açıklaması bahane edilerek bugüne kadar 100’ün üzerinde insan ile ilgili farklı tarihlerde farklı soruşturma numaraları verilerek benzer soruşturmalar yürütüldü. Fatin Kanat, çağrıldığında ifadeye gidecek bir kişidir. Bu şekilde gözaltına alınması kabul edilemez. Siyasi iktidarı BM İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesine uymaya davet ediyor Fatin Kanat ve diğer gözaltıların bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.” 

ANTEP'TE GÖZALTINA ALINAN HDP'LİLER SEÇİM ÇALIŞMALARIYLA SUÇLANDI

Antep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 14 Kasım’da başlatılan soruşturma kapsamında aralarında HDP ve DBP il örgütü yöneticilerinin de bulunduğu 57 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti. Adliye çıkarılanlardan HDP İl Eş Başkanı Müslüm Kılıç ve DBP İl Eş Başkanı Abdullah İnce’nin de aralarında bulunduğu 25 kişi tutuklandı. 

Avukatlar, 6 aylık fiziki ve teknik takibe rağmen dosyada delil bulunmadığını ve polisin gözaltında delil çalıştığını söyledi. Avukatlardan Bülent Duran soruşturmada kısıtlılık kararı bulunmasından dolayı ifade işlemleri sırasında dosyayı görebildiklerini, soruşturma dosyasında delil bulunmamasına rağmen müvekkillerinin gözaltında "Etkin pişmanlıktan yararlanma” baskısına maruz kaldıklarını aktardı. 

SEÇİM ÇALIŞMALARI SUÇLAMA KONUSU OLDU

Müvekkili olan HDP İl Eş Başkanı Müslüm Kılıç’ın 31 Mart yerel seçimleriyle birlikte “PKK’nin yerel seçimlere dönük siyasi çalışma yapacağı” iddiaları üzerine gözaltına alındığını dile getiren Duran, “6 ay boyunca 57 kişi hem fiziki hem de teknik takibe tabi tutuluyor. Müvekkilim Müslüm Kılıç HDP İl Eş Başkanı olmasından dolayı HDP’nin yerel seçim çalışmalarını yürütmüştür. Yürüttüğü siyasi çalışmalarda şüpheli çalışmalar olarak değerlendirilmiştir. Dosya bütünüyle ceza hukuk usulüne aykırıdır. Herhangi bir şüpheli durum yokken, kuvvetli suç şüphesine dair emarelerle birlikte 6 ay boyunca delil elde etmeye yönelik izleme ve takip yürütülmüş. 6 ayın sonunda operasyon kararı verilmiş. Herhangi bir şüpheli durum olmamakla birlikte yerel seçimlerde HDP’nin yapmış olduğu siyasi faaliyetler suç unsuru olarak kabul edilip, soruşturma konusu edilmiştir” dedi. 

Dosyada Kılıç’la ilgili hiçbir yasadışı eylemin söz konusu olmadığına işaret eden Duran, “Müvekkilime yürüttüğü siyasi çalışmalar suçlama olarak yöneltilmiştir. Kanunun açıkça suç saymadığı bir eylemden dolayı hiç kimse yargılanamaz, soruşturulamaz ve mahkum edilemez” diye belirtti.

"HDP İL BİNASINA GİRDİĞİNİZ TESPİT EDİLMİŞTİR!"

Duran, gözaltına alınanların siyasi faaliyetleriyle suçlandığını ve emniyetin yaptığı yer tespitlerinin seçim çalışmalarının yürütüldüğü yerler olduğuna dikkat çekti. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “Kişilerin hukuki anlamdaki örgütlenme hakkını bir başka illegal örgütle ilişkilendirip suç olarak ileri sürüp mahkum edemezsiniz” kararını hatırlatan Duran, “Dosyada, 57 kişinin HDP’de yürüttükleri seçim çalışmaları olduğunu gördük. HDP İlçe Eş Başkanına ‘Sizin HDP il binasına girdiğiniz tespit edilmiştir’ denildi. Bu suça konu bir durum mudur? HDP İl Eş Başkanına ‘HDP’de toplantı yaptınız’ deniliyor. Eş Başkan HDP’de toplantı yapamaz mı? Onların siyaset yapmaları suç mudur?​” diye sordu. 

Soruşturmanın hukuka aykırı olduğunu ifade eden Duran, tutuklamalara karşı itirazda bulunduklarını aktardı. 

"OPERASYON HUKUKİ DEĞİL SİYASİ"

Avukat Sinan Taştekin de “Sorulan sorular çok garip sorulardı. HDP yöneticisi bir müvekkilime ‘HDP’ye neden gidiyorsunuz?​’ ‘Neden oradan çıkış yapıyorsunuz?​’ soruları yöneltildi. DBP Antep İl Eş Başkanı Abdullah İnce’ye ‘DBP’ye giriş çıkışınız tespit edildi’ gibi soruları yöneltildi. İnce’ye ayrıca ‘Mehmet Arslan’ı (DBP Eş Genel Başkanı) tanıyor musunuz?​’ sorusu da soruldu. Biz bu sorgu ve ifadelerden sonra avukat arkadaşlarla operasyonun hukuki değil siyasi olduğu kanaatine vardık. Operasyon direkt olarak HDP ve DBP’ye yönelik gerçekleştirilmiştir” ifadelerini kullandı.

"GÖZALTINDA DELİL ÜRETMEYE ÇALIŞTILAR"

6 ay süren teknik ve fiziki takibe rağmen dosyada delil bulunmadığını, gözaltına “mülakat” adı altında yapılan sohbetlerde delil üretilmeye çalışıldığını söyleyen Taştekin, “Hukuksal olarak bakıldığında, büyük olasılıkla gözaltına alınan kişilerin yüzde 90’ı beraat edecektir. Çünkü dosyada hukuksal anlamda tartışabileceğimiz hiçbir delil yok. Bu yüzden gözaltı süresi uzadı ve ön görüşme adı altında delil yaratmaya çalıştılar. Bu durum düzenlenen operasyonun fiyaskoyla sonuçlandığını gösteriyor” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TGC Sedat Simavi Ödülleri'nin sahipleri açıklandı

SONRAKİ HABER

Yayın durdurma kararı alınan TYT Türk'te 80 basın emekçisinin işine son verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...