18 Kasım 2019 19:22

Stockholm'de parlamento önünde iklim için açlık grevi başlatıldı

Stockholm'de yaşam alanı savunucuları, parlamento binası önünde iklim krizine karşı önlem alınması talebiyle açlık grevine başladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç'in başkenti Stockholm'de on civarında yaşam alanı savunucusu, parlamento binası önünde politikacıların iklim krizine karşı önlem almaları talebiyle açlık grevine başladı.

Parlemento binasının yanındaki merdivenlerde oturarak çevrenin korunmasını talep eden pankrat ve dövizler taşıyan yaşam alanı savunucuları, açlık grevini 5 gün sürdürecek.

İsveç medyasına gönderilen yazılı açıklamada, yaşam alanı savunucuları, hükümetin iklim değişiklerin yol açtığı tehditler ve canlıların toplu ölümlerinin kriz olarak kabul edilmesini talep ediyor ve Paris Anlaşmasının gereklerinin yerine getirilmesini istiyor.

Extinction Rebellion adlı çevreci grup tarafından başlatılan eylemin yeni katılımlarla daha da kitleselleşmesi bekleniyor.

Açlık grevine katılan yaşam alanı savunucuları eylemle iligili Evrensel'e konuştu.

"AMACIMIZ POLİTİKACILARI ÖNLEM ALMAYA ZORLAMAK"

Kristian Nilsson, dünyanın bir iklim krizi yaşadığını, bundan hayvan türleri ve bitkilerin zarar gördüğünü söyledi.

İklim sorunun önemini kamuoyunun gündemine getirmek ve politikacıları önlem almaya zorlamak için açlık grevine gitmek zorunda kaldıklarını belirten Nilsson, “Gıdalar yaşamımızı sürdürmemiz için belirleyici bir öneme sahip. Ama iklim değişiminin insanların açlıktan ölmelerine yol açtığını görüyoruz. Eğer radikal önlemler alınmazsa bu daha büyük felaketlere ve daha çok sayıda insanın açlıktan ölmesine neden olabilir” dedi.

"HÜKÜMET PARİS ANLAŞMASININ GEREKLERİNİ YERİNE GETİRMELİ"

İsveç Hükümeti’ni Paris Anlaşmasını imzalamasına rağmen gereklerini yerine getirmediği için eleştiren Nilsson, “Paris Anlaşmasında belirtilenlerle hükümetin yaptıkları arasında büyük farklılıklar var. İklim krizinin engellenebilmesi için farklılığın ortadan kaldırılması ve sözleşmeye uyulması zorunlu” diye konuştu.

Açlık grevine katılanlardan Lee Lundgren, Greta Thunberg’nin başlattığı Friday For Future hareketinin iklim sorunun İsveç ve dünya kamuoyunun gündemine getirmesinde önemli bir işlev gördüğünü ve değişik yaş ve meslek gruplarından insanların doğanın korunmasına olan ilgisini artırdığını söyledi.

"FRİDAYS FOR FUTURE'DEN İLHAM ALARAK KONFERANS GERÇEKLEŞTİRDİK"

Hareketin iklim değişimine karşı radikal önlemler alınması gerektiğini gösterdiğini söyleyen Lundgren, “Friday For Future hareketinden ilham alarak bu yılın eylül ayında bir konferans gerçekleştirdik. Orada Greta ve hareketinin yaptığı etkiyi değerlendirdik. Kitlesel eylemler yapılmasına karşın politikacıların ve hükümetlerin hızlı ve yeterli derecede önlem almadıkları sonucuna vardık” dedi.

Lundgren konuşmasının devamında şunları kaydetti:

"Biz bir demokraside yaşıyoruz. Görüş ve düşüncelerimizi söyleme hakkımız var. Politikacılardan söylemlerimizi dinlemelerini ve taleplerimizi yerine getirmelerini istiyoruz. Ben İsveç halkının çoğunluğunun bizim gibi iklim krizine karşı önlem alınmasından yana olduğunu düşünüyorum. İnsanca yaşayabileceğimiz bir yeryüzü istiyoruz. Ama biz baskı yapmadıkça politikacılar harekete geçmez ve önlem almaz. İşte ben bunu sağlayabilmek için burada açlık grevi yapıyorum.”

"İKLİM KRİZİ DERİNLEŞTİKÇE RADİKAL EYLEMLERE BAŞVURACAĞIZ"

Emil Vagland eylemi örgütleyen Extinction Rebellion grubunun koordinatörü. Görevi açlık grevcilerine pskikolojik ve pratik olarak destek vermek ve kendisini kötü hisseden eylemcilere yardım etmek.

Bir biçimde insanların kendilerine zarar vermelerine yol açtığı için açlık grevlerinin sağlıklı yaşam ilkeleriyle çeliştiği şeklinde yorumlanabileceğini söyleyen Vagland, “Ama burada bugün açlık grevi yapan insanların iklimin geleceğinden duydukları kaygının ne kadar güçlü olduğunu görüyorum. Bu nedenle onlara yardım etmek için buradayım.” dedi. Vaglund, “Ama bunlardan hiç bir etkili olmadı. İklim krizi derinleştikçe daha radikal eylemlere başvuracağımız beklenmeli” dedi.

TALEPLER

Açlık grevine başlayan yaşam alanı savunucuları taleplerini şöyle sıraladı:

  • Hükümet iklim için ve yeryüzündeki çeşitliliklerin korunması için acil durum ilan ederek diğer aktörlerle ilişkiye geçmeli.
  • Çeşitliliği korumak ve İsveç’in sera gazı salınımını 2025’te sıfıra düşürmek için derhal harekete geçmeli.
  • iklim adaleti ve ekolojik sürdürülebilir için bir vatandaş konseyi oluşturmalı.

7 ÜLKEDE AÇLIK GREVLERİ

Extinction Rebellion, medyaya yaptığı yazılı açıklamada çevre aktivistlerin İsveç'in yanı sıra İtalya, Kanada, Kongo-Kinshasa, İngiltere, Almanya ve ABD'de çevre aktivistlerinin açlık grevlerine başlatıkları duyurdu.

Stockholm'de meclis önünde açlık grevi

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de Baronun trans hakları yürüyüşüne polis engeli

SONRAKİ HABER

"Hayat için sanat" sergisi açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa