20 Eylül 2019 07:42
Son Güncellenme Tarihi: 21 Eylül 2019 07:37

İl il küresel iklim eylemleri: İklimi değil sistemi değiştir

Friday For Future (Gelecek için Cumalar) ve Sıfır Gelecek platformunun çağrısıyla Türkiye'nin pek çok ilinde düzenlenen eylemlerde karar alıcılar, iklim krizi için harekete geçmeye çağrıldı.

Ankara'daki iklim eylemi | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fridays For Future (Gelecek için Cumalar) hareketinin iklim krizine dikkat çekmek ve somut adımlar atılmasını sağlamak amacıyla dünya çapında yaptığı eylem çağırısı Türkiye'de de karşılık buldu. Türkiye'nin pek çok ilinde düzenlenen eylemlerde karar alıcılar, iklim krizinin aciliyetine karşı bir an önce harekete geçmeye çağrıldı. Türkiye’de iklim eylemleri çerçevesinde düzenlenen eylemler şöyle:


İSTANBUL: İKLİM İÇİN BİRLEŞ

İstanbul Kadıköy Meydanı’nda düzenlenen eylemde "Ya sıfır karbon gelecek, ya da sıfır gelecek", "Ne istiyoruz, iklim adaleti", "İklim acil durumu hemen şimdi" dövizlerini taşıdı. Eylemde yaşam alanı savunucuları "İklimi değil sistemi değiştir" sloganı atarken "İklim için birleş" ve "Bilimin ardında birleş" pankartları açtı.

Ortaokul ve lise öğrencilerinin yoğun katılım sağladığı eylemi hem ulusal hem de uluslararası basın takip etti. HDP Milletvekili Ahmet Şık, CHP milletvekilleri Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu, HDK Eş Sözcüsü Sedat Senoğlu ve Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel de basın açıklamasına destek verdi.

Fridays for Future adına konuşan Atlas Sarrafoğlu, üçüncüsünü düzenledikleri küresel iklim grevine artık yetişkinlerin de katıldığını vurgulayarak "Artık hem büyükler hem küçükler iklim grevlerine başlıyoruz" dedi. Türkiye'de 15 Mart'ta düzenlenen ilk iklim grevinde yetişkinlerin yalnız izleyici olarak bulunduğunu söyleyen Sarrafoğlu, "Şimdi bu grevin bir parçasısınız, ona göre hareket etmelisiniz. Artık kavga etmeyi bitirmelisiniz. Artık birbirinizi suçlamamalısınız. Artık bir araya gelmelisiniz. Ve en önemlisi artık biz çocukları dinlemelisiniz. Kurtaracak bir gezegenimiz var" diye konuştu.

Okula gitmemek için grev yapmadıklarını hatırlatan Sarrafoğlu, "Bunu okula gitmemek için yapsaydık pazartesi sendromu yaşamamak için pazartesi yapardık. Hepiniz öğrenci olmuşsunuzdur. Biliyorsunuzdur ki okula gitmek için en iyi gün cumadır fakat en kötüsü ise pazartesidir" dedi.

"Gezegenimiz yanıyor, birçok şehir sular altında kalıyor, buzullar yok oluyor, kuzey kutbundaki ormanlar alev alev" diyen Sarrafoğlu, insanların iklim değişikliği sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kaldığını ve yaşam şansının gittikçe azaldığını vurguladı.

TALEPLER

Açıklamada dile getirilen talepler şöyle:

2035 yılına kadar yapılması gerekenler:

  • Gaz emisyonlarının 2035 yılına kadar sıfırlanması.
  • Kömür kullanımının 2030 yılına kadar sonlandırılması.
  • 2035 yılına kadar yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçilmesi.

2019’un sonuna kadar yapılması gerekenler:

  • Fosil enerji kaynaklarına yapılan sübvansiyonların kesilmesi.
  • Her dört termik santralden birinin kapatılması.
  • Dünyada küresel ısınmaya yol açan bütün gazlar için kömür gazı vergisinin hayata geçirilmesi.

Basın açıklamasının ardından öğrenciler ve yaşam savunucuları İklim Festivali için Yoğurtçu Parkı'na yürüdü. (İstanbul/EVRENSEL)


ANKARA: YOK OLUŞUMUZA BİR YIL DAHA YAKLAŞTIK

İklim krizine karşı mücadele edilmesi ve acil önlem alınması için yapılan küresel eyleme Ankara'dan da destek verildi. Fridays For Future Ankara'nın çağrısıyla Kuğulu Park'ta yapılan eyleme çok sayıda öğrenci okulu boykot ederek katıldı. Ekoloji örgütleri, Tez-Koop-İş, Ankara Tabip Odası ve CHP Ankara İl Örgütü de eyleme destek verdi. Öğrenciler renkli boyalarla hep birlikte “İklim için birleşelim” yazılı pankart boyadı. Eylem boyunca polis sık sık bir an önce bitirilmesi için uyarıda bulundu.

Burada yapılan basın açıklamasında konuşma yapan Bilge Yerli, küresel yokoluşa ve iklim krizine dikkat çekmek için toplandıklarını söyledi. Acil ve gerekli önlemlerin alınması için okul grevinde olduklarını belirten Yerli, “Bugün küresel iklim grevi çağrısına yanıt vermiş milyonlarca genç gibi elimizden alınan bir geleceği vadetmek için buradayız. Biz güzel günlerin asılsız vaadlerini değil, elle tutulabilir bir değişiklik görmek istiyoruz. Taleplerimiz Paris İklim Anlaşması'nın imzalanması ve yürürlüğe girmesi, iklim krizinin nedeni olan petrol, kömür, doğal gaz kullanımından vazgeçilmesi. Her umutlandığımız yıl yok oluşumuza bir yıl daha yaklaştık. Bu yüzden gençler olarak size politikacıların kaçındığı gerçeği söylemeye geldik. Dünyamızın geri dönülemez bir yokuluşa girmesine 10 yıl kaldı. Ekosistemlerin çökmesine, canlı türlerin görülmemiş bir hızla yok olmasına 10 yıl kaldı” dedi.

Açıklamada Tez Koop-İş Sendikası da 5-6 Ekim “İklim Değişikliğin Çalışma Yaşamına Etkisi” konulu çalıştaya çağrıda bulundu.

(Ankara/EVRENSEL)


İZMİR: İKLİM KRİZİNE KARŞI MÜCADELEYE

"Sıfır Gelecek" platformunun çağrısıyla Alsancak'ta İskele önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, dernekler, demokratik kitle örgütleri, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de destek verdi.

Basın açıklamasını Deniz Küçükler ve Burcu Narmanoğlu okudu. Açıklamada, tüm dünyada iklim krizi derinleşirken halkın gerçeğin söylenmesi talebine karar alıcıların sessiz kalmaması gerektiğine dikkat çekildi. Narmanoğlu, “Bağlı oldukları meclis ve konseylerde iklim krizini gerçekte olduğu gibi, yani bir varoluş acil durumu olarak ele almalı ve 'iklim için acil durum' ilan etmeli” dedi.

“Mesele sınırlar ötesi, mesele nesiller ötesi, mesele türler ötesi, mesele kültürler ötesi, mesele neredeyse tüm hakları bertaraf edecek düzeyde adalet meseli, mesele varoluş meselesi…  Bu nedenlerle karşı karşıya olduğumuz bu varoluş krizi karşısında; aslında yıllardır Bergama’da, Hasankeyf’de, Yırca’da, Efem Çukuru’nda, Munzur’da, Soma’da, Kaz Dağları’nda, Kirazlı’da, Cerattepe’de, Kuzey Ormanları’nda ve pek çok yerde pek çok defa inatla sürdürülen mücadeleleri ortaklaştırıp, yerelden evrensele doğru büyütmek için herkesi ama herkesi iklim krizi karşısında birlikte hareket etmeye çağırıyoruz” diye devam eden açıklama İzmir Kültürparkı'na yapılan yürüyüş ile sonlandı.

Daha sonra burada müzik dinletisi gerçekleşti. (İzmir/EVRENSEL)


MERSİN: İKLİM KRİZİNİN BEDELİNİ YOKSULLAR ÖDÜYOR

Mersin’de Nükleer Karşıtı Platformun (NKP) çağrısıyla Özgür Çocuk Parkı’nda yapılan basın açıklaması "İklimi değil, sistemi değiştir", "Nükleere inat yaşasın hayat" sloganlarıyla başladı. Açıklamada "Kapitalizmin fıtratında sömürü, talan ve tahribat vardır", "Zenginler lüks içinde yaşasın diye dünya çölleşiyor" ve "İklim krizi: Yoksullara kriz, şirketlere fırsat" dövizleri taşındı.

Açıklamada iklim krizini yoksulların çıkartmamasına rağmen en ağır bedelleri onların ödediğini söyleyen NKP, "BM tahminlerine göre iklim değişikliği bu yüzyılda bir milyar kişinin iklim mültecisi olmasına sebep oluyor. Ayrıca iklim krizi yüzünden göç etmek zorunda kalanların %80’ini kadınlar oluşturuyor. Dünya Meteoroloji Örgütü 2018’de iklim krizi nedeniyle aşırı hava koşullarının sebep olduğu doğal afetlerin 62 milyon kişiyi etkilediğini açıkladı. İklim krizi bu kadar derinleşmişken bankalar hâlâ fosil yakıt şirketlerine para aktarmaya ve bu yok oluşta birbirlerini zenginleştirmeye devam ediyor" dedi.

"Ülkenin doğasını savunan gençler, emekçiler, kadınlar olarak bizler Cerattepe’de, Edirne’de, Çorum’da, Yırca’da, Kaz Dağları’nda, Salihli’de, Hasankeyf’te, Munzur’da ve Akkuyu’da bu yok oluşa karşı varolma mücadelesini vermeye devam edeceğiz" diyerek açıklamayı bitiren NKP, doğayı ve yaşamı savunan herkese mücadele çağrısında bulundu. (Mersin/EVRENSEL)


BURSA'DA "İKLİM FESTİVALİ" DÜZENLENDİ

Bursa'da Nilüfer Belediyesi Kent Konseyi Çocuk Meclisi başta olmak üzere birçok kurumun ortak düzenlediği Nilüfer İklim Festivali bugün Konak Kültür Evi'nde gerçekleşti. Etkinlikte geri dönüşüm ve yenilenebilir enerji, resim ve baskı, tohum topları, rozet, kompost ve fide dikimi gibi atölyeler kuruldu. Atölye çalışmalarıyla başlayan etkinlik konserler ve “iklim krizi” forumuyla devam etti. Forumdan önce konuşma yapan Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Sevim Ada Arslan, "Nilüferli çocuklar olarak bütün dünya ile aynı anda iklim adaleti için buluşuyoruz, yürüyoruz , konuşuyoruz" dedi.

(Bursa/EVRENSEL)


ANTALYA'DA İKLİM KRİZİNE DİKKAT ÇEKMEK İÇİN SAHİLE RÜZGAR GÜLÜ BIRAKTILAR

Antalya'da da bazı çocuklar okula gitmeyerek eyleme destek verdi. İklim krizine karşı somut adımlar atılmasını isteyen öğrenciler, dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili'nde rüzgar gülleri yaparak küresel ısınmanın tehlikelerine işaret etti.

Yaklaşık 30 öğrenci, öğretmenleriyle birlikte biyomühendis Hüseyin Çağlar İnce'nin doğa dersi kapsamında etkinliğine katıldı. Rüzgar gülleri yapan öğrenciler, küresel ısınma nedeniyle önümüzdeki yıllarda kaybedilme riski taşıyan Konyaaltı Sahili'ne ve iklim krizine dikkat çekti. Etkinliğe katılan öğrenciler, fabrikalardan çıkan zehirli gazların sera etkisi yaparak her geçen gün dünyayı daha çok kirlettiğini, dünyanın daha çok ısınarak küresel ısınmaya sebep olduğunu vurguladı.

Öğrencilerden Asya Dora Karataş, "Lütfen fabrika bacalarına filtreler takın, daha dikkatli olun" dedi. Denizlerde yükselme olduğunu belirten Osman Tanay Can, "Konyaaltı ve Türkiye'de başka yerler su altında kalabilir. Ormanlarımızı yok etmeyin, ormanlarımızı kesersek afetler başımıza gelebilir" diye konuştu. Fabrikaların zehirli gazlarının ozon tabakasına zarar verdiğini söyleyen Deniz Ekici de “Ozon tabakası zarar gördüğü için güneşin zararlı ışınları Kuzey Kutbu'ndaki hayvanların evini yok ediyor" ifadelerini kullandı.

Tüm dünyada küresel ısınma ve iklim değişikliğinin önemli bir konu haline geldiğini belirten biyomühendis Hüseyin Çağlar İnce, “Gerçekten de çağımızdaki en büyük sorun aslında. Bütün siyasi olayların, savaşların bile üstünde bir konu olduğuna inanıyoruz. Bugünkü verilere göre dünyada bütün önlem alınsa dahi sıcaklık artışını çekebileceğimiz minimum nokta 2 derece. Önümüzdeki 20-30 yıllık süreçte bunun 4 derece artmasından korkuluyor. Minimum bütün önlemler alındığı ve 2 derece olduğunda dahi şu anda bulunduğumuz Konyaaltı Plajı'nı kaybediyoruz" diye konuştu.

Yenilenebilir enerjiye dikkat çekmek için çocukların öğretmenleriyle rüzgar gülleri hazırladığını belirten İnce, “Derslerde de bu sorunları anlatırken çok sıkıntı çekiyoruz. Olabildiğince pozitif yaklaşmaya çalışıyoruz, ama gelecekte bekledikleri tehlikelerden dolayı tedirgin oluyorlar" dedi.

Okul öğretmenlerinden Behice Başak Öz de “Özellikle parlak renkleri seçerek farkındalığı daha da artırmak istedik" şeklinde konuştu. (Antalya/DHA)


AYVALIK: HAREKETE GEÇMEZSEK YOK OLUŞ KAÇINILMAZ

C.Saffet Yılmaz

Ayvalık'ta yaklaşık 500 kişinin bir araya geldiği "İklim için okul grevi"nde yat limanı önünde toplanan kalabalık, Cumhuriyet Meydanı’na dek sloganlarla yürüdü. Burada İklim Ektivisti Ege Edman ve çevre örgütleri temsilcilerinin yaptıkları konuşmalarda hava, su ve toprağın tüm insanlığın ortak malı olduğuna vurgu yapılırken fosil yakıt kullanımı ve karbon emisyonu sonucu yakın bir gelecekte yaşanabilir bir çevre ve dünya kalmayacağına dikkat çekildi.

Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan konuşmalarda herkesin iklim için bir ses vermesi gerektiğine değinilirken iklimi değiştirmenin ancak mevcut kapitalist sistemin değişmesi ile olası olduğuna vurgu yapıldı. Etkinliğe katılan kitle de sık sık "Havama, suyuma dokunma", "İklimi değil sistemi değiştir" sloganları ile konuşmacılara destek verdi. İklim aktivisti Ege Edman, konuşmasında kömür ve petrol türevi yakıtların atmosfere saldığı karbondioksit gazının yer kürenin her gün biraz daha ısınmasına neden olduğuna dikkat çekerek "Günlük yaşamımızda bilinçsizce kullandığımız plastik poşetler, pet kaplar dünyamızı felakete sürüklemektedir. Bilim bize diyor ki bu küresel ısınma gün geçtikçe yaşanan felaketleri artıracak ve biz acilen harekete geçmezsek dünyamızın yok oluşu kaçınılmaz olacak. Aslında bu konuları konuşması gereken biz çocuklar değiliz, siz yetişkinler ve yönetenler, lütfen bilimi arkanıza alın ve harekete geçin” ifadelerini kullandı.

Eyleme Ayvalık Çevre Platformu (AYÇEP), Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP), Artur Çevre Platformu (ARÇEP), Kaz Dağları Koruma Derneği de (KAZDER) destek verdi. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin de bir konuşma yaparak iklim değişimlerinin ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çekti, herkesin buna karşı acilen harekete geçmesi için çağrı yaptı.


ALMANYA'DAKİ ÇOCUKLARIN VE GENÇLERİN DENEYİMLERİ KOCAELİ'DEKİLERLE PAYLAŞILDI

Kocaeli Emek Gençliği'nin çağrısıyla bir araya gelen gençler, 3G bağlantısı kurarak Hamburg DİDF-Jugend Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Kaya ile konuştu.

Türkiye sanayisinin büyük bir bölümünü içinde barındıran, fabrika atıkları ve çevre kirliliği ile her geçen gün daha da yaşanılmaz hale gelen Kocaeli'de, Emek Gençliği "Geleceğimiz için doğa talanına ve küresel ısınmaya susma" sloganıyla etkinlik düzenledi. Etkinlik sırasında 3G bağlantısı yoluyla Hamburg DİDF-Jugend Yönetim kurulu Üyesi Sedat Kaya ile 20 Eylül iklim grevini ve Avrupa gençliğinin çevre sorunları karşısındaki örgütlenmesini ele alındığı bir söyleşi gerçekleştirildi.

"AMACIMIZI İYİ BİR ŞEKİLDE ANLATMAK İSTİYORUZ"

Sürecin nasıl başladığını anlatan Sedat Kaya, Almanya’da öğrencilerin nasıl bir süreç izlediklerini ve bu süreci nasıl ördüklerini anlattı. 14-15 yaşındaki öğrencilerin hiçbir deneyimi olmadığı halde kendi aralarında çok sağlam bir şekilde örgütlendiklerini ve taleplerinin neler olduğunu açıkladı. Yaşanılan olaylar karşısında hükümetin çok geriden hareket ederek genç öğrencilerin mücadelelerini destekler pozisyonda olmadığını, Almanya’nın büyük sermaye gruplarının bu taleplerin gerçekleştirilemeyecek olduğunu ve bunun sonucunda birçok insanın işsiz kalacağı gibi bir tespit ortaya atarak aslında işçi sınıfını bu mücadelenin karşısında durmayı doğru yönlendirmek istediklerini belirtti. Almanya gençliğinin bu hareketiyle ülke gündemine oturduğunu söyleyen Kaya, "Gençler hareketin hiçbir noktasının atlanılmaması istiyor. Amacımızı daha iyi bir şekilde anlatabilmek için eğitimler düzenliyor ve bize karşı basın üzerinden gelen saldırılarla iyi bir mücadele sürdürüyoruz" dedi.

Etkinlik, soru cevap kısmının ardından sona ererken etkinliğe katılım sağlayan liseli ve üniversiteli gençler bu mücadeleyi hem Kocaeli hem de Türkiye’de daha etkin kılmak için kararlar aldı. (Kocaeli/EVRENSEL)


ETKİNLİKLER 20 EYLÜL’DEN SONRA DA DEVAM EDECEK

20 - 27 Eylül küresel iklim eylemleri haftasına Adana Çevre Platformu 21 Eylül Cumartesi 17.00’da Adana Atatürk Parkı’nda “Yeryüzü, atmosfer, denizler şirketlerin çöplüğü değildir!” diyerek destek verecek. 23 Eylül Pazartesi ise Muğla Çevre Platformu Yatağan Turgut Köyü’nde kömür maden sahası sınırında kömür yataklarının genişlemesinden dolayı tehlike altında bulunan zeytinliklerde iklim krizine ve Muğla’daki kömür madenciliğine dikkat çeken bir basın açıklaması gerçekleştirecek.

GRETA THUNBERG BAŞLATTI

İklim eylemleri, 16 yaşındaki İsveçli Öğrenci Greta Thunberg’in geçen yıl İsveç Parlamentosu önünde her cuma gerçekleştirdiği okula gitmeme eylemleriyle birlikte başladı. Kısa sürede kitleselleşen eylemler pek çok ülkeye yayıldı. Bugüne kadar 15 Mart ve 24 Mayıs’ta gerçekleştirilen küresel iklim eylemlerine dünyanın dört bir yanından çocuklar ve öğrenciler katıldı. Türkiye de iklim eylemlerinin gerçekleştiği ülkelerden biri.

ÖNCEKİ HABER

Tanrıkulu, Cumhurbaşkanının örtülü ödeneğini sordu

SONRAKİ HABER

Almanya’da sendikalar ve belediyeler iklim eylemine katılım çağrısı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...