14 Kasım 2019 10:14

CHP Milletvekili Kılıç: Rabia Naz'ın ölümünde hiçbir iddia, bilgi gizli kalmayacak

Rabia Naz Vatan ve diğer şüpheli çocuk ölümlerini araştırmak amacıyla TBMM'de kurulan komisyon incelemelerini tamamladı. CHP Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, "Hiçbir bilgi gizli kalmayacak" dedi.

Rabia Naz'ın ailesi | Fotoğraf: DHA

Paylaş

11 yaşındaki Rabia Naz Vatan ve diğer şüpheli çocuk ölümlerini araştırmak için TBMM'de kurulan komisyon, Giresun'un Eynesil ilçesindeki incelemesini tamamladı. Komisyon üyelerinden CHP Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, "Olayla ilgili hiçbir iddia, bilgi gizli kalmayacak. Bizim bütün amacımız olayın üzerindeki sis perdesinin kalkması ve adaletin yerini bulmasıdır" dedi.

DHA'da yer alan bilgiye göre, Rabia Naz Vatan başta olmak üzere şüpheli çocuk ölümlerinin araştırılması ve bu konuda alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, Giresun'un Eynesil ilçesindeki incelemesini tamamladı. Komsiyon üyesi CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 13 Nisan 2018'de, Gümüşçay Mahallesi'ndeki evlerinin önünde yaralı bulunan ve ambulansla kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan'ın şüpheli ölümüne ilişkin ilçede yaptıkları incelemelerle ilgili açıklamada bulundu.

"BEBEKLERİNE 'RABİA NAZ' ADINI KOYMUŞLAR"

Kılıç, Eynesil'de Rabia'nın ailesini ziyaret ettiklerini, baba Şaban ve anne Atika Vatan ile yaklaşık 3 saat süren görüşme gerçekleştirdiklerini bildirdi. Rabia'nın anne ve babasının, kızlarını kaybetmenin verdiği acıyı ve üzüntüyü hâlâ hissettiğini kaydeden Kılıç, "Rabia Naz çok neşeli, sosyal ve çevresi tarafından sevilen bir kızmış. Anne Atika'nın bir bebek dünyaya getirdiğini gördük. Rabia, 'bir kız kardeşim olsun adını da benim adımı koyalım' diyormuş. 'Büyük Rabia Naz, küçük Rabia Naz oluruz' diye son dönemlerde bir kardeş istiyormuş, bunun için de 40 gün önce doğan bebeklerinin adını 'Rabia Naz' koymuşlar" dedi.

"RABİA NAZ'IN BULUNDUĞU YERİ İNCELEDİK"

Komisyon olarak Rabia Naz'ın hayatını kaybettiği gün geçtiği yolda yürüyerek inceleme yaptıklarını da kaydeden Kılıç, "O yol üzerinde yürürken, baba kızının ölümüyle ilgili şüphelendiği durumları, acısını yüreğine gömerek bize tek tek anlattı. Rabia Naz Vatan'ın ölü bulunduğu evinin önündeki sokakta da incelemelerde bulunduk. Baba, kızının cansız bedeninin yattığı yeri gösterdi, bizlere olay günü kızını nasıl bulduğunu canlandırma yöntemi ile anlattı. O anlar tarifi imkansız anlardı, etkilenmemek elde değildi. Baba anlatırken sanki o onları tekrar tekrar yaşıyor gibiydi. Kimine göre intihar, kimine göre dengesini kaybedip düşme, kimine göre trafik kazası, kimine göre de cinayet olan şüpheli ölüm olayının gerçekleştiği yeri inceledik, gözlerimizle gördük. Acılı anne ve babanın ardından, olayla ilgili bazı görgü tanıkları, kamu personelleri ve vatandaşları heyet huzurumuza davet ederek dinledik, bilgilerine başvurduk" ifadelerini kullandı.

"AİLELERİN SESİ OLACAĞIZ"

Kılıç, Rabia Naz Vatan'ın şüpheli ölümüne dair açılan soruşturma dosyası üzerindeki gizlilik kararının kalktığını, bunun olayın üzerinde şüphe bırakılmayacak şekilde aydınlatılması için güzel bir gelişme olduğunu kaydetti. Kılıç, "Çünkü, olayla ilgili hiçbir iddia, bilgi gizli kalmayacak, bütün bulunacak bilgiler olayın açıklığa kavuşmasına fayda sağlayacaktır. Bizim bütün amacımız olayın üzerindeki sis perdesinin kalkması ve adaletin yerini bulmasıdır. Sadece Rabia Naz Vatan'ın değil, diğer bütün şüpheli çocuk ölüm vakalarının da açıklığa kavuşturulması için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Meclis Araştırma Komisyonu olarak, bu şüpheli çocuk ölümlerinde ihmali ya da kusuru olanlar varsa onların tespit edilerek yargılanması en büyük amacımızdır. Ama biz bütün bu konularda araştırmalarımızı yaparken kendimizi yargının yerine koymayacağız. Sadece olaylarla ilgili tespitlerimizi belirleyerek gerçekleri ortaya koymak istiyoruz. Kesinlikle hakim ya da savcı olmayacağız, sadece çocuklarını şüpheli kaza ya da olaylarda kaybetmiş acılı ailelerin sesi olacağız, onların seslerini kamuoyuna duyurmaya çalışacağız" diye konuştu.

Sevda Erdan Kılıç'ın bu açıklamalarının üzerinden çok geçmeden Meclis Araştırma Komisyonunun incelemelerini takip eden Gazeteci Canan Coşkun ve Belgeselci Kazım Kızıl, Giresun'da gözaltına alındı. Ertesi Gün Şaban Vatan, ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü ve eşi Atika Vatan evde yalnızken polisler evi basarak arama yaptı.

SEZGİN TANRIKULU, CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY'A SORUŞTURMAYI SORDU

CHP İstanbul Milletveklili Sezgin Tanrıkulu, Rabia Naz Vatan’ın ölümüne dair yürütülen soruşturmaya ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Soruşturmayı takip eden gazetecilerin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama isteyen Tanrıkulu, “Rabia Naz Vatan’ın ölümüne ilişkin devam eden soruşturmada tanık ifadelerinin değiştiği iddiaları doğru mudur? Tanık ifadelerinin değiştiği iddiaları doğruysa, tanık kimdir ve ifade değiştirme gerekçesi nedir?” diye sordu.

Rabia Naz Vatan’ın paylaşılan otopsi görüntülerinde vücudunun çeşitli yerlerinde kırık ve kanamalı yaralar olmasına rağmen savcı tarafından "evin çatısından atlayarak intihar ettiği ve düştüğü yerden kırıklar ve kanamalı yaraları ile birlikte kendi çabaları ile sırt üstü sürüklenerek evinin önüne kadar geldiği" kanısına nasıl varıldığının açıklanmasını isteyen Tanrıkulu, Fuat Oktay'a şu soruları yöneltti:

  • Şayet Rabia Naz Vatan, intihar nedeniyle yaşamını yitirmişse sürüklenerek evinin önüne geldiği iddia edilen bölge boyunca ailesi ve çevre sakinleri tarafından kan izine rastlanmadığı beyanının verilmesine karşı ne tür işlem yapılmıştır?
  • Söz konusu soruşturmada yeni bulgular ortaya çıktıkça soruşturmanın açıldığı tarihten Kasım 2019 tarihi itibariyle yeni bulgular neticesinde ne tür işlemler yapılmıştır?
  • Rabia Naz Vatan’ın ölümüne ilişkin TBMM’de 23 Ekim 2019 tarihinde göreve başlayan Araştırma Komisyonu 14 Kasım 2019 tarihi itibariyle ne tür çalışmalar yapmıştır?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

JES’e karşı direnen Değirmendereliler yol kapattı

SONRAKİ HABER

HDP kayyum uygulamalarını Diyarbakır ve Dersim'de protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...