14 Kasım 2019 04:58
Son Güncellenme Tarihi: 14 Kasım 2019 19:33

Gözaltındaki Şaban Vatan ve gazeteciler adli kontrolle serbest bırakıldı

Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan, gazeteci Canan Coşkun, belgeselci Kazım Kızıl ve KHK Muhabiri Tuba Demir adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

Rabia Naz'ın babası Şaban Vatan | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Rabia Naz Vatan'ın şüpheli ölümünü aydınlatmak için mücadele veren baba Şaban Vatan ile Gazeteci Canan Coşkun, Belgesel Yönetmeni Kazım Kızıl ve KHK TV muhabiri Tuba Demir adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı. 

GÖZALTINA ALINMIŞLARDI, ADLİ KONTROLLE SERBEST BIRAKILDILAR

Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümünü araştırmak için kurulan TBMM komisyonunun çalışmalarını takip eden gazeteci Canan Coşkun ve belgeselci Kazım Kızıl dün akşam saatlerinden bu yana gözaltında tutuluyordu. Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan da, sabah saatlerinde ifadesi alınacağı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. KHK Muhabiri Tuba Demir de gözaltına alınan isimler arasındaydı.

Şaban Vatan hakkında soruşturmanın tanığı Mürsel Küçükal'ın evine yaklaşmama kararı verilirken, 3 kişi hakkında ise yurt dışı çıkış yasağı konuldu. 

ŞABAN VATAN: ADALET İÇİN MÜCADELE ETTİM, EDECEĞİM

Adliye çıkışı açıklamalarda bulunan Şaban Vatan, "Mürsel Küçükal'ın cumartesi akşamı ifade değiştirdiğini öğrendim. Bunun üzerine Giresun Emniyet Müdürlüğüne giderek bilgi almaya gayret gösterdim. Mürsel Küçükal ile asla muhatap olmak istemedim. Onu birileri evimin oraya getirmişti. O esnada bende kızımın mezarlığından gelmiştim. Ben sadece ricada bulundum, 'O ifade durumunu anlatır mısın' dedim. Bu anın kamera kayıtları da var. Ben hiçbir zaman yargıya zarar getirecek durumların içerisine bulunmadan kızımın adaletinin hakkaniyetinin sağlanması için mücadele ettim ve edeceğim" dedi.

SOYLU'DAN "YARGI FELÇ EDİLMEK İSTENİYOR" AÇIKLAMASI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Rabia Naz kızımız üzerinden yargı, emniyet, tüm kurumlar birileri tarafından felç edilmek isteniyor. Bugüne kadar babanın iddialarını kanıtlayacak en ufak bulguya rastlamadık. Bu meseleyi kapatabilecek Türkiye'de bir güç yok. Böyle bir vicdan da yok. Bu konu sosyal medyanın malzemesi değil adaletin işidir" paylaşımında bulundu.

Soylu, şu ifadelere yer verdi: "Son olay, araştırılması, irdelenmesi gereken başka bir boyuta taşındı. Kimsenin kendisini hakim, savcı yerine koyup başkasının kişilik haklarını ihlal etmeye, zorla alıkoymaya, ifadesini değiştirmesi için tehdit etmeye ve işkence yapmaya hakkı yoktur. Hukuk doğrusunu yapmaktadır."

ŞABAN VATAN'IN EŞİ EVLERİNİN BASILDIĞINI DUYURDU

Baba Şaban Vatan'ın gözaltına alınmasına tepki gösteren eşi Atika Vatan’ın da gün içerisinde evi polis tarafından basılmıştı.  

Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan, sabah saatlerinde ifadesi alınmak üzere polisler tarafından götürüldüğünü duyurdu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Şaban Vatan, "Polisler beni almaya geldi eve. İfadem alınacakmış" dedi.

RABİA NAZ'IN ANNESİ EVLERİNİN BASILDIĞINI DUYURDU

Şaban Vatan gözaltındayken Gazeteci Metin Cihan, Vatan ailesinin evinin basıldığını duyurdu. Metin Cihan'ın paylaşıma göre, anne Atika Vatan, Şaban Vatan'ın gözaltına alınmasına ve kızları Rabia Naz'ın ölümüyle ilgili gelişmelere tepki gösterdi. Atika Vatan, gönderdiği videoda şunları söyledi: "Eşim bir adım ileri gidip bir şeyleri ortaya çıkardığı zaman direkt susturmaya çalışıyorlar. Kucağımda 40 günlük bebeğimle eşimin adaletini burdan sağlamaya çalışıyorum. Sesimi herkese duyurmaya çalışıyorum. Benim devletim nerede?"

Atika Vatan, Metin Cihan aracılığı ile videodan hemen sonra evlerinin basıldığını duyurdu.

Atika Vatan, gazeteci Metin Cihan'a gönderdiği ses kayıtları ile ev baskınını anlattı. Vatan şunları söyledi:

"Size görüntüyü attığımın hemen ardından bir sürü polis evimi bastı. Arama yaptılar, sanki ben kanun kaçağıymışım, sanki ben teröristmişim, sanki ben katilmişim gibi evimde delil aradılar. Yani benim kızım için bu kadar arama yapılmadı. Şoktan ne söyleyeceğimi biliyorum, ne yazacağımı biliyorum, ne yapacağımı biliyorum yani. Hiçbir şey bilmiyorum, evim darmadağan şu an. Kucağımda bebekle kalakaldım böyle."

"Neden arama yapılıyor?" diye sorduğunda kendisine arama emrini okuttuklarını söyleyen Atika Vatan, evde yıllar öncesinden kalma bir telefon ve tablet bulduklarını, onları aldıklarını anlattı. Arama sırasında yanında arkadaşının olduğunu anlatan Atika Vatan, kendisinin ve arkadaşının telefonlarına da el konulduğunu söyledi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Giresun Valiliği yaptığı açıklamada Şaban Vatan, Canan Coşkun ve Kazım Kızıl'ın baskı, tehdit, darp yoluyla Mürsel Küçükal'a ifade değiştirme baskısı yaptığını iddia etti.

Valilk tarafından yapılan yazılı açıklama şu ifadeler yer aldı:

"Komisyonun faaliyetlerini tamamlayıp ilimizden ayrılmasından sonra baba Şaban Vatan tarafından tanık Mürsel Küçükal’a yönelik gerek sosyal medya üzerinden, gerekse aleni olarak tehdit ve hakaretlerde bulunduğu tespit edilmiştir. 13.11.2019 günü Eynesil İlçe Emniyet Müdürlüğü 155 Polis İmdat hattını arayan E.K. 'Ören yolu Dedeli Küme Evleri üst kısmında bir inilti ve bağırma seslerini' ihbar etmesi üzerine polis ekipleri olay yerine intikal etmiş, yapılan inceleme ve araştırmalar sonucunda Şaban Vatan’ın Rabia Naz olayı ile ilgili ifade veren Mürsel Küçükal isimli şahsı atölyeye kapattığını, atölyeden bağırma sesleri geldiğini bildirilmesi üzerine görevli ekip Küçükal’ın ikametine gitti. Şahısla yapılan görüşmede; 'tanımadığı ince uzun boylu bayan bir şahsın yanına gelerek Şaban Vatan’ın ikametinin orada Meclis Komisyonunun kendisini beklediğini söyleyerek, Rabia Naz hadisesinin vuku bulduğu yere eşi ile beraber getirdiğini, burada tanımadığı 3 şahsın evin yanında yol üzerinde beklediğini gördüğünü, burada şahısların kendisine Rabia Naz’ın nasıl süründüğünü zorla göstermesini istediklerini, kendisinin korkudan yere yatarak defalarca süründürüldüğünü, akabinde Şaban Vatan ve yanında bulananların (kendisini meclis araştırma komisyonu üyesi milletvekilinin yardımcısı olarak tanıtan C.C., yanında bulunan K.K. ve T.D.) kendisini pimapen atölyesine soktuklarını tehdit ve gözdağında bulunduklarını beyan etmiştir. Konu ile ilgili Nöbetçi Cumhuriyet Savcısına bilgi verilmiş ve adli tahkikat başlamıştır."

Açıklamanın devamında şunlar öne sürüldü: "C.C. isimli şahıs konu ile ilgili olarak olayın tanığı Mürsel Küçükal’ı TBMM Meclis Araştırma Komisyonundaki bir üye milletvekilinin yardımcısı olduğunu ve komisyon üyelerinin olay yerinde kendisini beklediğini söyleyerek kandırmak suretiyle, kendilerine Meclis Araştırma Komisyonu süsü vererek olay yerinde baskı ve tehditte bulunarak şahsı süründüren, hürriyeti tahdit, darp ve tanık ifadesini değiştirmeye zorlamaları dolayısıyla şüpheli K. K., T. D., C. C. ve Şaban vatan gözaltına alınmış, ikamet adresleri ve araçlarında aramalar yapılarak dijital materyaller incelenmek üzere muhafaza altına alınmıştır."

Şaban Vatan dün soruşturma kapsamında kendisinden istenen DNA örneğini vermişti. DNA örneği incelenmek üzere Trabzon Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Trump-Erdoğan basın toplantısı: Türkiye'nin S400 alımı bizim için zorluklar çıkarıyor

SONRAKİ HABER

Joe Biden: Trump, Erdoğan'a Kürtleri etnik olarak temizlemesi için yeşil ışık yaktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...