13 Kasım 2019 18:11
Son Güncellenme Tarihi: 14 Kasım 2019 08:15

Gazeteci Canan Coşkun ve Belgeselci Kazım Kızıl, Giresun'da gözaltına alındı

Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümünü araştırmak için kurulan komisyonun çalışmalarını takip eden Gazeteci Canan Coşkun ve Belgeselci Kazım Kızıl Giresun'da gözaltına alındı.

Belgeselci Kazım Kızıl (solda), Gazeteci Canan Coşkun (sağda) | Fotoğraf: MA, Twitter

Paylaş

Gazeteci Canan Coşkun ve Belgeselci Kazım Kızıl, 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümünü araştırmak için TBMM'de kurulan komisyonun çalışmalarını takip etmek üzere gittikleri Giresun Eynesil'de gözaltına alındı. Gazeteci Canan Coşkun ve Belgesel Yönetmeni Kazım Kızıl’ın ifadeleri alınıyor.

Gazeteci Burcu Karakaş, 13 Kasım'da akşam saatlerinde Coşkun ve Kızıl'ın gözaltına alındığını sosyal medya hesabı Twitter'dan duyurdu. Karakaş daha sonra yaptığı paylaşımda da iki gazetecinin geceyi gözaltında geçireceğini ve yarın savcılığa çıkarılacaklarını yazdı. 

T24'ten Elif Akgül'ün aktardığına göre, Gazeteci Canan Coşkun'un ifadesi alındı. Coşkun verdiği ifadede, komisyonda görevli olan CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ile ortak bir çalışma için orada bulunduğunu, dosya hakkında Süllü’ye danışmanlık yaptığını belirterek, dosyada ifadesini değiştiren Tanık Mürsel Küçükal ile görüşmek için evine gittiğini, CHP Milletvekili Süllü ile birlikte çalıştığını ve ifadesiyle ilgili bir soru sormak istediğini aktardı.

İfadesinde Küçükal’ın kendisini eve davet ettiğini belirten Coşkun, olayın nasıl olduğunu sorduğunda Küçükal’ın yere yatarak Rabia Naz’ı nasıl bulduğunu anlattığını söyledi. O sırada Küçükal’ı eşinin geldiğini belirten Coşkun, Mürsel Küçükal’ın birden dışarı çıkıp "Gelin size orada göstereyim" dediğini aktardı. Mürsel Küçükal’ın eşinin "Beni bekleyin" demesine rağmen Küçükal’ın beklemediğini bunun üzerine Mürsel Küçükal’ın peşinden evden çıktığını belirten Coşkun, Küçükal çok hızlı yürüdüğü için peşinden koştuğunu ifade etti.

Olay yerine varan Küçükal’ın aynı evdeki gibi yerde sürünerek olayı aktardığını belirten Coşkun, Küçükal’ın buradan Rabia Naz’ın ilk sesini duyduğu çeşmenin oraya gittiklerini, dönüş yolunda Küçükal’ın eşinin de yanlarına geldiğini söyledi.

Bu sırada çekim yapan Kazım Kızıl ve Şaban Vatan ile karşılaştıklarını, Vatan’ın "Sen ifadeni neden değiştirdin" diye sorduğunu, bunun ardından Vatan ile Küçükal’ın birbirleriyle konuşmaya başladıklarını, kendisinin bu noktadan sonra soru sormadığını vurguladı. Coşkun bu süre boyunca ses kaydı almaya devam ettiğini, kayıt dinlendiğinde konunun daha iyi anlaşılacağını söyledi.

Kazım Kızıl ve baba Şaban Vatan’ın da ifadeleri alınacak.

TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI: BİR AN ÖNCE SERBEST BIRAKILSINLAR

TGS, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Rabia Naz Vatan'ın şüpheli ölümünü araştıran gazeteci Canan Coşkun ve belgeselci Kazım Kızıl Giresun'da gözaltına alındı. Bir an önce serbest bırakılmalarını istiyoruz" dedi.

KERESTECİOĞLU: DERHAL SERBEST BIRAKILMALILAR

Evrensel'e konuşan HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Coşkun ve Kızıl'ın gözaltına alınmalarının gerekçesini bilmediklerini ifade ederek şu değerlendirmelerde bulundu: "Hakikatin ortaya çıkmasını engelleyen şeyler bunlar ve bu konu üzerinde tamamen şaibe yaratacak, daha fazla insanların şüphe duymasına neden olacak, bir karatma yapıldığı şüphesini daha da artıracak şeyler. Gazeteci işini yapar, araştırır, sorgular, işi budur zaten. O arkadaşlar da komisyon çalışmaları sırasında biz ziyaretteyken bizimle beraberdiler. Bunun kabul edilebilir bir şey olmadığını düşünüyorum, derhal serbest bırakılmalılar."

"FİZİK İHTİSASINA SAHİP KİŞİLERİN İNCELEME YAPMASI GEREKİR"

Rabia Naz'ın ölümüne dair oluşturulan Araştırma Komisyonunun Eynesil'de yürüttüğü çalışmalarına dair de bilgi veren Kerestecioğlu, "17 kişiyle görüşme yaptık, aile ile görüştük, yerinde inceleme yaptık. Şu anda bu konuda net bilgiye sahip değiliz. Ancak üç iddia var. Birisi ailenin iddia ettiği bir araç çarpması ve ondan sonra bunun karartılması için getirilip Rabia Naz'ın binanın önüne koyulduğu iddiası. İkincisi ön tarafa doğru atladığı ve iyi koşarak zıplayarak yapması lazım ki alttaki sundurmayı aşması için. Üçüncüsü de yan tarafa bahçeye düştüğü ve oradan sürürenek o binanın önüne geldiği yönünde iddia. Bu üç iddia arasındayız ve bununla ilgili özellikle fizik ihtisasına sahip kişilerin inceleme yapması gerektiğini düşünüyorum. Adli mimarlık konusunda uzman olan kişilerin inceleme yapması gerektiğini düşüyorum. Tıpkı Tahir Elçi cinayetindeki gibi. Biz samimiyetle elimizden geleni yapmaya çalışacağız" dedi.

"İNSANLAR ADALETE GÜVENİ YİTİRMİŞ DURUMDA"

Kerestecioğlu, "Bir olayın daha şeffat ve daha net bir şekilde araştırılması için illa bir babanın ya da bir kamuoyunun, gazetecilerin ortaya çıkması gerekmiyor. İnsanlar adalete olan bütün güvenlerini kaybetmiş durumdalar. Bu ister Rabia Naz'ın ölümü olsun ister Nadira Kadirova'nın ölümü olsun şunu görüyoruz ki en vahim olanı bu; olay ne olursa olsun gerçekten aslında siyasi güç ve erk kullanılarak yargı üstünde etki edildiğine soruşturmalar üzerinde etki edildiğine inanıyor kamuoyu. Dolayısıyla bir güven duymuyor. Bu güvenin Türkiye'de acilen sağlanması gerekiyor" diyerek sözlerini sonlandırdı. 

RSF: GAZETECİLERE YÖNELİK USANDIRAN TACİZE SON

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da "#RabiaNaz Vatan’ın şüpheli ölümünü araştıran TBMM Komisyonu’na Giresun Eynesil’de eşlik ederken gözaltına alınan meslektaşlarımız @canancoskun & belgeselci @kazimkizil ın serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Gazetecilere yönelik usandıran tacize son!" dedi.

 (İstanbul/EVRENSEL)

{{390717}} 

ÖNCEKİ HABER

Finlandiya’da grevdeki postacılar gösteri yaptı

SONRAKİ HABER

Urfa'da, tugay komutanlığında patlama: 16 asker ve 1 sivil yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...