ODTÜ’de derslere boykot, "rektöre veda"

ODTÜ'de Onur Yürüyüşüne saldırı sonrası boykot çağrısı yapan öğrenciler “Rektöre Veda Töreni” sloganıyla Rektörlük binası önünde toplandı.

13 Mayıs 2019 09:56
Son Güncellenme Tarihi: 13 Mayıs 2019 20:20
Paylaş

ODTÜ'de yapılmak istenen 9. Onur Yürüyüşüne yönelik polis saldırısının ardından öğrenciler, “Rektöre Veda Töreni” sloganıyla Rektörlük binası önünde toplandı. Öğrenci topluluklarına yasaklar ve polis şiddetiyle sıkça gündeme gelen ODTÜ'de öğrenciler, yarın dersleri boykot etme çağrısı yaptı. Rektörlüğün kapısına dayanan öğrenciler, demokratik üniversite talebinde bulundu.

ODTÜ'de uzun süredir birçok öğrenci etkinliğinin yasaklanması ve polisin birçok kez kampüse sokulmasına karşı öğrencilerin tepkisi büyüdü. Geçtiğimiz günlerde Onur Yürüyüşüne yapılan polis saldırısının ardından ODTÜ Mezunları Derneğinde bir araya gelerek forum düzenleyen öğrenciler dersleri boykot etme kararı almıştı.

Arkadaşlarını yarın gerçekleşecek boykota davet eden öğrencilerin, polisin okula girmemesi, ODTÜ’nün gelenekselleşen Onur Yürüyüşü, Devrim Yürüyüşü gibi değerlerine sahip çıkılması ve ODTÜ yönetiminin istifa etmesi gibi talepleri bulunuyor.

ODTÜ REKTÖRLÜĞÜ: ORANTISIZ GÜÇ KULLANILDI

Öğrencilerin boykot çağrıları sürerken ODTÜ Rektörlüğünden de açıklama geldi. Rektörlük açıklamasında polis saldırısı ile ilgili, "Burada beklenen, öğrenci ve mensuplarımızın can güvenliğinin korunması ve zarar görmesinin önlenmesi iken orantısız güç kullanıldığı görülmüştür. Ortaya çıkan bu şiddet görüntülerini kabul etmemiz mümkün değildir, yaşananlar hepimizi derinden üzmüştür" denildi

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Cuma günü planlanan yürüyüş kapsamında ise güvenlik kuvvetlerinin olası müdahalesinin öğrencilerimize ve mensuplarımıza zarar vermemesi için Rektörlüğümüz ile kendi güvenlik personelimiz ve öğretim elemanlarımız yoğun çaba sarf etmiş ve ilgili emniyet güçlerine gerekli uyarılar yapılmıştır. Burada beklenen, öğrenci ve mensuplarımızın can güvenliğinin korunması ve zarar görmesinin önlenmesi iken orantısız güç kullanıldığı görülmüştür. Ortaya çıkan bu şiddet görüntülerini kabul etmemiz mümkün değildir, yaşananlar hepimizi derinden üzmüştür."

"Üniversitemizde bir daha bu tür tabloların oluşmaması, temel hak ve özgürlüklerin, huzurlu bir eğitim-araştırma ortamının korunması için tüm akademik ve idari birimlerimizle, öğrencilerimizle her türlü işbirliği ve iletişim kanallarının güçlendirilmesinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bundan sonraki süreçlerde bu mekanizmaları birlikte geliştirerek ve güçlendirerek Üniversitemizi daha iyiye götürmek için tüm mensuplarımızı ve öğrencilerimizi yönetim ile birlikte her türlü çabayı sarf etmeye davet ediyoruz."

FAKÜLTELERDE BOYKOT GRUPLARI

Öğrenciler, fakültelerinde yüzlerce öğrencinin yer aldığı boykot grupları kurarak fakültelerine özel bildiriler ve el ilanları dağıttı. Fizik Bölümü öğrencileri “etki-tepki” temalı boykot çağrısında bulunarak “ODTÜ, iktidar kuklası Verşan Kök ve şürekasının çiftliği değildir. Öğrencisiyle, akademisyeniyle, emekçisiyle ODTÜ bizimdir” derken, Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencileri ise “Polis şiddeti altında yaşamak istemiyorsak aynı güçle boykotu örgütlemeliyiz” dedi.  Ayrıca Eğitim Fakültesi öğrencileri de “Biz eğitimciler olarak polis, şiddet ve nefretin olduğu bir okulda sınıflarımızda yapılacak derslerin anlamını yitirdiğini düşünüyoruz” diyerek güçlü bir boykot çağrısında bulundu. Beşeri Bilimler öğrencileri “İnsanı, toplumu, düşünceyi inceledik, şimdi zaman harekete geçme zamanı” diyerek tüm Beşeri Bilimler mensuplarına çağrı yaptı. İktisadi ve İdari Bilimler öğrencileri ise “İİBF öğrencileri olarak bizler, rektörü olduğu okulun öğrencisine, öğretim üyelerine gerektiğinde gözünü kırpmadan şiddetle müdahale eden, bizleri olabildiğince dar alanlara sıkıştıran, kampüsümüzü savaş alanına çevirten bir rektörün meşruiyetini tanımayacağız” dedi.

ŞENLİK MÜCADELESİNİNİN GÜCÜYLE

Rektörlük önünde bir araya gelen öğrenciler, “Güle güle Verşan” tezahüratlarında bulundu. “Eşit, parasız, demokratik üniversite”, “Verşan istifa” sloganlarının atıldığı eylemde, öğrenciler adına açıklamayı okuyan Oğuzhan Üzel, ODTÜ Rektörlüğünün geçerli olmayan bir yasağı gerekçe göstererek kolluk güçlerinin ODTÜ’ye saldırmasına zemin hazırladığını ifade etti. Yönetimin farklılıklara tahammül etmeyen tutumunun sonucu saldırının gerçekleştiğini belirten Üzel, kampüsün güvenliğini sağlamakla yükümlü olan yönetimin, öğrencileri ve akademisyenleri yoğun bir baskıyla karşı karşıya bıraktığını dile getirdi. Şenlik sürecindeki kararlı duruşlarından aldıkları güç ve deneyimle mücadeleye devam edeceklerini ifade eden Üzel, birlikteliklerini artırarak saldırıların karşısında durabileceklerini söyledi. Üzel, tüm öğrencileri yarın gerçekleşecek olan boykota çağırdı.

TOPLANTI ERKENE ÇEKİLDİ

Öğrencilerin dersleri boykot edeceği salı günü olağanüstü toplanacak olan üniversite senatosu, rektörlük binası önündeki kitlesel eylem üzerine bir gün erkene çekildi.

Öğrenciler senato toplantısı sürerken boykotu örgütlemek icin fakültelerine döndü. (Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

“Solcu” bayramından hak bayramına…

SONRAKİ HABER

Majestelerinin muhalefeti: Popülizm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...