24 Nisan 2019 12:23
Son Güncellenme Tarihi: 25 Nisan 2019 15:54

Van Gevaş'ta köylülere işkence edilmesi davasında polise beraat

Van’ın Gevaş ilçesinde gözaltına alınarak işkence edilen köylülerin teşhisiyle hakkında dava açılan O.Ş. adlı polis beraat etti.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Van’ın Gevaş ilçesinde gözaltına alınıp işkenceye maruz kalan köylülerin teşhisi sonucu hakkında dava açılan O.Ş. adlı polis beraat etti. Mahkeme, karara gerekçe olarak kamera kayıtlarındaki ortam aydınlatmasının düşük olduğu ve bu nedenle yüzlerin tam seçilememiş olmasını gösterdi. Karara ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, "Mahkemeler neden polisleri koruyor? Yurttaşlar Anayasa ve kanunlar önünde neden eşit değil?" diye sordu.

Van’da Gevaş İlçe Emniyet Müdürlüğüne düzenlenen roketatarlı saldırı sonrası 9 Haziran 2017 tarihinde dört kişi gözaltına alınmıştı. Mantar toplamaktan dönerken gözaltına alınan dört yurttaşın ağır işkenceye uğradıklarına dair fotoğraflar sosyal medyadan servis edilmişti.

İşkence edilen köylüler serbest bırakılmış ancak haklarında “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlarından dava açılmıştı. Dava sonucu köylüler beraat ederken köylülerin teşhis etmesi sonucu hakkında dava açılan O.Ş. isimli polis için karar verildi. Mezopotamya Ajansından Adnan Bilen’in haberine göre Gevaş Asliye Ceza Mahkemesinde yaklaşık iki yıl süren yargılamada ifade veren O.Ş, işkenceyi reddederek “Beni nasıl teşhis ettiklerini de anlamadım. Yapılan teşhisin de sağlıklı olduğunu düşünmüyorum” dedi.

"KARAKOLDA DA DARBEDİLDİK"

O.Ş’den şikayetçi olan köylülerden Abdulselam Aslan “Biz mantar toplamaya gittiğimizde örgüt üyeleri tarafından rehin alındık. Bırakıldıktan sonra biz aracımızla Gevaş Emniyet Müdürlüğüne gitmek için yola çıktık. Emniyet Müdürlüğüne gelmeden polisler tarafından durdurularak darbedildik. Daha sonrasında götürüldüğümüz karakolda da polisler tarafından darbedildik. Şikayetçi olduğum tek kişi O.Ş. değildir. Başka polis memurları da vardı. Ben onların hepsinden şikayetçiyim. O geceki polis tutanağında hepsinin ismi ve imzası bulunuyor. Onlar hakkında da dava açılmasını istiyorum” dedi.

O.Ş, işkenceye dair video ve ses kayıtlarına rağmen “Şüpheden sanık yararlanır” ilkesi temel alınarak beraat etti.

Mahkeme karara, MOBESE kameralarının kayıt kalitesinin düşük olmasını, ortam aydınlatmasının yetersiz olmasından dolayı kişilerin yüzlerinin net olarak seçilememesini gerekçe olarak gösterdi.

İşkence gören köylülerin avukatı Erzurum İstinaf Mahkemesine itirazda bulunacak.

BEŞTAŞ KARARI ADALET BAKANI GÜL'E SORDU: MAHKEMELER NEDEN POLİSLERİ KORUYOR?

HDP Siirt milletvekili Meral Danış Beştaş, karara ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergede "İşkence iddialarına ilişkin olarak başsavcılıkça ifadelerine başvurulan köylüler, maruz kaldıkları işkenceyi anlatıp kendilerine gösterilen fotoğraflardan yedi polisi teşhis etmiş ise de sadece O.Ş. adlı polis hakkında ‘Basit yaralama, zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması’ suçlarından dava açılmıştır. Gevaş Asliye Ceza Mahkemesinde yaklaşık iki yıl süren yargılamada gerekçe olarak kamera kayıtlarındaki ortam aydınlatmasının düşük olduğu ve bu nedenle yüzlerin tam seçilememiş olmasını göstererek polis hakkında beraat kararı vermiştir” denildi.

Beştaş, Bakan Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları sordu:

  • "Söz konusu işkence iddiaları ve bu iddialara ilişkin açılan davadan Bakanlık olarak bilginiz var mı?
  • Köylülerin polisler tarafından ağır şekilde işkenceye maruz bırakılması ve bunun tüm delillerle sabit olmasına rağmen sadece tek bir polis hakkında dava açılması ve akabinde de polisin kameraya yansıyan görüntülerin “aydınlık olmaması” gerekçesiyle tahliye edilmesi hukuka ve hakkaniyete uyun mudur?
  • Mahkeme, bilirkişi raporunda da işkencenin açıkça tespit edilmesine rağmen, neden yurttaşa işkence eden polisi beraat ettirmiştir?
  • Kamera kayıtlarının aydınlık bir ortamda alınmamış olması beraat için gerekçe midir?
  • Mahkemeler neden polisleri koruyor?
  • Mahkemelerin her daim polis lehine karar vermesi neyin izahıdır?
  • Kamera ve ses kayıtları ile fotoğraflarda darp edildikleri açıkça belli olan ve tek suçu dağda mantar toplamak olan köylüler için neden adalet söz konusu olamıyor?
  • Bu karar ile yurttaşlar hukukun koruması dışına itilmiş olmuyor mu?
  • CHP Genel Başkanına yumruklu saldırıda bulunan şahsın dün tahliye edilmesi de nazara alındığında mahkeme kararları neden şiddeti koruma eğilimindedir?
  • Mahkeme kararlarının şiddetten ve işkenceden yana tarafsız ve bağımsız karar veremiyor olması ülke halklarının güvende olmadığı anlamına gelmekte olup, insanların kendilerini hukuksal olarak güvende hissedecekleri bir hukuk sisteminin inşasını ne zaman sağlayacaksınız?
  • Yurttaşlar anayasa ve kanunlar önünde neden eşit değil?
  • Bakanlık olarak kanun yararına bozma talebiniz olacak mı?
  • Bakanlık birimleri neden davaya müdahil olmamıştır? Bundan sonraki aşamada müdahil olunacak mıdır?
  • Van’da işkenceye maruz kalanlar hakkında verilen bu karar, ülkede şiddetin ve bilhassa kolluk şiddetinin meşrulaşmasına zemin hazırlamıyor mu?
  • Bu kararla birlikte 'işkenceye tam tolerans' dönemine mi geçildi?"

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Alaşehir Belediyesini kazanan CHP'li başkan, borçlarını afişle duyurdu

SONRAKİ HABER

CHP’den Sarıgün tepkisi: Yumruk attıranlar serbest bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...