29 Ocak 2019 20:02
Son Güncellenme Tarihi: 30 Ocak 2019 15:19

Anlaşmasız Brexit’in engellenmesi için verilen teklif kabul edildi

İngiltere parlamentosu anlaşmasız Brexit’in engellenmesi için verilen teklifi kabul etti.

Görsel: Pixabay

Paylaş

İngiltere parlamentosu anlaşmasız Brexit’in engellenmesi için verilen teklifi kabul etti.

İşçi Partisi Milletvekili Caroline Spelman'ın parlamentoya sunduğu ve anlaşmasız Brexit'ten kaçınılmasını öngören teklif için oylama yapıldı. 310'a karşı 318 oyla teklif kabul edildi.

Teklif ile bugün parlamentoda görüşülen önergeye ''Parlamento İngiltere'nin AB'den ayrılık anlaşması ve gelecekteki ilişkilere dair bir çerçeve olmaksızın ayrılmasını reddeder'' ifadesi ilave ediliyor.

Teklif İngiliz parlamentosunun şubat sonuna kadar herhangi bir Brexit anlaşmasına onay vermemesi halinde hükümetin AB'den Brexit tarihini ertelemeyi talep etmesini öngörüyor.

Öte yandan Parlamento, Kuzey İrlanda sınırına ilişkin "tedbir maddesi" yerine "alternatif bir düzenleme" getirilmesini içeren teklifi de kabul etti.

Başbakanlık, Theresa May'in 13 Şubat'a kadar değiştirilmiş bir anlaşmayı parlamentoya sunacağını, bunun da reddedilmesi durumunda ertesi gün yine hakkında değişiklik teklifleri verilebilecek bir önerge vereceğini açıkladı.

İngiltere 23 Haziran 2016'da yapılan referandumda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile AB'den ayrılma kararı almıştı. Normal sürecin işlemesi durumunda ülke 29 Mart'ta anlaşmayla veya anlaşmasız olarak AB’den ayrılmış olacak.

MAY: ANLAŞMASIZ AYRILIĞA KARŞI ÇIKMAK ONU DURDURMAK İÇİN YETERLİ DEĞİL

İngiltere Başbakanı Theresa May, destek verdiği Brexit önergesinin parlamentoda kabul edilmesinin ardından milletvekillerine hitap etti. May, ''Bu gece parlamentonun çoğunluğu, tedbir maddesinin değiştirildiği bir Brexit anlaşmasına destek vereceğini söyledi'' dedi.

May, ''Şimdi görülüyor ki parlamentoda AB'den bir anlaşmayla ayrılmaya destek verecek dikkate değer ve sürdürülebilir bir çoğunluk var'' değerlendirmesinde bulundu.

Parlamentonun bugün onayladığı diğer bir teklifle ülkenin AB'en anlaşmasız ayrılığına karşı olduğunu da ortaya koyduğunu bildiren May, ''Anlaşmasız ayrılmamamız gerektiğine katılıyorum. Ancak anlaşmasız ayrılığa karşı çıkmak onu durdurmaya yeterli değil'' dedi.

AB tarafının bu değişiklik taleplerine sıcak bakmadığını ve müzakerenin kolay olmayacağını söyleyen Theresa May, ''Ancak 15 gün öncesinde göre bugün bu parlamento bir Brexit anlaşmasını onaylamak için neye ihtiyacı olduğunu açıkça ortaya koydu'' ifadelerini kullandı.

AB KONSEYİ: ANLAŞMA MÜZAKEREYE AÇIK DEĞİLDİR

AB Konseyi de İngiliz parlamentosundaki Brexit oylaması ile ilgili açıklama yaptı.

AB Konseyi Sözcüsü Preben Aaman, İngiltere'deki Brexit oylamasına ilişkin "Tedbir maddesi ayrılık anlaşmasının bir parçasıdır, anlaşma müzakereye açık değildir. Ayrılık anlaşması, İngiltere'nin AB'den anlaşmalı olarak ayrılması için en iyi ve tek yol olmaya devam etmektedir" dedi.

AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier de İngiliz parlamentosunun Brexit anlaşmasının ‘tedbir maddesinin’ değiştirilmesini ve yerine ‘alternatif bir mekanizma’ getirilmesini öngören teklifine ilişkin, birliğin tutumunda değişiklik olmadığını söyledi.

Brüksel'de Avrupa Parlamentosunda düzenlenecek Brexit oturumunun öncesinde basına açıklamalarda bulunan Barnier, “AB'nin tutumu çok net, kurumlar dayanışma içinde. İngiltere ile vardığımız anlaşmanın arkasındayız. İngiltere'ye karşı durmuyoruz” ifadelerini kullandı.

AB KOMİSYONU BAŞKANI: ANLAŞMASIZ AYRILIK RİSKİ ARTTI

Brüksel'de düzenlenen AP Genel Kurulu'ndaki Brexit oturumunda konuşan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, İngiltere'nin birlikten ayrılma kararını "kötü bir karar" olarak nitelendirerek, ayrılık tarihine 60 gün kaldığını söyledi. Juncker, "İngiltere parlamentosundaki oylama anlaşmasız ayrılık riskini artırmıştır" dedi.

May ve AB arasında varılan Brexit anlaşmasının "en iyi ve tek anlaşma" olduğunu ileri süren Juncker, İngiltere parlamentosundaki oylamaların Brexit anlaşmasının müzakereye açık olmadığı gerçeğini değiştirmeyeceğini ifade etti. 

Tartışma yaratan tedbir maddesinin bir güvence olduğunu, AB'nin gerekli olmadığı müddetçe bu maddeyi kullanmak istemediğini belirten Juncker, tedbir maddesinin keyfi şekilde iptal edilmesi durumunun güvensizlik yaratacağını söyledi. 

AP'DEN DE ‘MÜZAKERE OLMAZ’ MESAJI

AP Brexit Müzakerecisi Guy Verhofstadt da “Mevcut Brexit anlaşmasını tekrar müzakereye açmak mümkün görünmüyor ancak gelecekteki ilişkileri ele alabiliriz” dedi.

İngiltere'nin parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasına Brexit'i takiben fiziki sınır girmemesini amaçlayan tedbir maddesinin bir ‘güvence’ olduğunu ifade eden Verhofstadt, İngiltere ve AB arasında gelecekte inşa edilecek ilişkinin bu hususta da belirleyici rol oynayacağına işaret etti.

Verhofstadt, Brexit sürecinin uzatılmasının ise hem işletmelere hem de vatandaşlara zarar vereceğini belirterek, daha fazla istikrarsızlıktan kaçınılması gerektiğini ifade etti.

MACRON: MEVCUT BREXIT ANLAŞMASI EN İYİ ANLAŞMA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, mevcut Brexit anlaşmasının tekrar müzakereye açılamayacağını söyledi.

Macron, AB Üyesi Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi'nde (Med7) yaptığı konuşmada mevcut Brexit anlaşmasının en iyi anlaşma olduğunu ve tekrar müzakereye açılamayacağını söyledi.

İRLANDA'DAN İNGİLTERE'NİN BREXİT KARARINA TEPKİ

İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney "Bir anlaşmamız var ve İngiliz hükümeti de bunun parçası. Bir başbakanın ve hükümetinin bir anlaşmayı müzakere etmesi ve dönüp onaylama sürecinde kendi anlaşmasına ret oyu vermesi, sonra da müzakerenin diğer tarafına gidip her şeyi değiştirmek istemesi sıra dışı bir durum. Bu, 'bana istediğimi verin, yoksa pencereden atlarım' demeye benziyor'' dedi.

AB 'ANLAŞMASIZ BREXİT'E KARŞI ÇALIŞMALARINI HIZLANDIRIYOR

Brüksel'deki AB Komisyonunda düzenlenen haftalık kolej toplantısında 'anlaşmasız Brexit' ihtimaline karşı atılacak adımlar ele alındı.

AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, bu çerçevede Erasmus öğrenci değişimi programı kapsamında birlik üyesi ülkelerde ve İngiltere'deki öğrencilere "eğitimlerini kesintisiz tamamlamaları" için güvence sağlanacağını açıkladı.


İNGİLTERE'DE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ YENİDEN REFERANDUMU İSTİYOR

Öte yandan İngiltere'de üniversite öğrencileri arasında yapılan ankete göre öğrencilerin yüzde 69'u yeni bir Brexit referandumu istiyor.

YouthSight araştırma şirketinin bin üniversite öğrencisi arasında yaptığı ankete göre, Brexit konusunda yeni bir referandum isteyenlerin oranı yüzde 69'a yükseldi. Aynı kuruluşun geçen yıl yaptığı ankette bu oran yüzde 62 düzeyindeydi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"Yemeklik yağa litre başına 10 kuruş 'atık yağ' vergisi konuldu"

SONRAKİ HABER

İBB'nin Erdoğan’a yakın vakıflara yaptığı para yardımları ortaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...