13 Kasım 2018 11:16

Yargıda Cinsiyetçilik Raporu: Yargı erkeğe ‘iyi’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: Takip edilen kadın cinayeti davalarının 10’unda iyi hal indirimi ve tahrik indirimi uygulandı

Logo: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu

Paylaş

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 2018 yılı Ocak ayından Kasım ayına kadar takip ettiği davalarda yargının adaletsizlikleri ve cinsiyetçiliğine dikkat çektiği ‘Yargıda Cinsiyetçilik Raporu’nu yayımladı. Takip edilen kadın cinayetleri davalarının 10’unda iyi hal indirimi ve tahrik indirimi uygulandığını belirtildi.

2018 yılı Ocak ayından Kasım ayına kadar görülmeye devam eden 64 davayı takip ettiklerini belirten Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu davalar hakkında bilgi verdi: "Bu davaların 20'si kadın cinayeti, 16'sı yaralama, 8'i tehdit/hakaret, 9'u cinsel saldırı, 1'i eşe karşı cinsel saldırı, 1'i yanlış teşhis, 1'i velayet, 5'i çocuk istismarı, 1'i çocuğa karşı cinsel taciz, 2'si çocuk cinayeti (bunlardan 1 tanesi istismar sonrası cinayet) davası şeklindedir. 2018 yılında ise takip etmekte olduğumuz davalardan 35 tanesi sonuçlandı. Sunuçlanan davaların ise 24’ü kadın cinayeti, 3’ü yaralama, 6’sı cinsel saldırı, 1’i çocuk istismarı, 1’i tehdit davası."

“Yaralama ve cinsel saldırı suçlarından dolayı görülen davalarda da sanıkların tutuksuz yargılandığı çok sayıda dava var” denilen raporda kadınların davalarının duruşmalarına gitmek istemediği, karşı tarafın kendilerine zarar vermesinden korktukları aktarıldı. 6284 sayılı koruma kanunundan yararlanmasına rağmen kadınların korunamadığına da dikkat çekilen raporda, yargılama süreçlerinde kadınların yıpratıldığına vurgu yapıldı.

‘İYİ HAL İNDİRİMİ KALDIRILSIN’

KCDP, davalarda en çok karşılaştıkları savunma biçiminin failin ‘pişmanım’ demesi olduğunu belirtirken bu savunma karşısında faillerin iyi hal indirimlerinden de yararlandığını söyledi. Buna ilişkin “Biz biliyoruz ki kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet, cinsel taciz/saldırı “bir anlık sinirle” gerçekleşen olaylar değildir” diyen KCDP; kadının, erkeğin pişmanım demesi sonucunda karakolda kendisine şiddet uygulayan eşleriyle barıştırıldığını ve bunun sonucunda kadınların yine aynı erkekler tarafından öldürüldüğünü hatırlattı. 

Raporda “Mahkemelerce iyi hal indirimleri olayın koşulları değerlendirilmeden sadece bir ‘pişmanım’ ifadesine bakılarak kesinlikle verilmemelidir, iyi hal indirimleri kadın cinayeti, kadına yönelik şiddet, cinsel taciz/saldırı davalarında sınırlandırılmalıdır” önerisinde bulundu.

Emsal davaların birçoğunda kamuoyu oluşturulduğu için faillere indirim verilmediği ve davaların cezasızlıkla sonuçlanmadığına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: “Kamuoyu oluşturulduğunda kadınlar olaya el atıp tepkilerini dile getirdiğinde sürecin hızlandığı, mahkemelerin daha dikkat ve özenle karar verdiği görülüyor.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İHD: Leyla Güven'in tutukluluk hali derhal sona erdirilmelidir

SONRAKİ HABER

Türkiye Libya Konferansı'ndan çekildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...