11 Eylül 2018 12:35

Trabzon’da deniz dolgusunda, tarım toprağı kullanıldı

Trabzon’da, sosyal ve kültürel yaşam alanı için süren deniz dolgusunda kullanılan tarım toprağı tartışmalara neden oldu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Trabzon’da, sosyal ve kültürel yaşam alanı için süren deniz dolgusunda kullanılan tarım toprağı tartışmalara neden oldu. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlivan, 800 bin metrekarelik alanda deniz doldurularak yapılacak projede, dolgu için tarım toprağı kullanıldığını belirterek, “5403 sayılı ‘Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu hiçe sayılıyor ve toprak katliamı yapılıyor” dedi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası Genel Merkez Yöneticisi Vildan Özmen ise proje nedeniyle çökmelerin olabileceğine dikkat çekti. 

Trabzon’un Kemerkaya Mahallesi’ndeki tünele kadar olan alanda yapılacak sosyal ve kültürel yaşam alanı için deniz dolgusu sürdürülüyor. 30 milyon liraya mal olacak proje dolgusunda kullanılan tarım toprağı için uzmanlar, dolguda tarım toprağı kullanılmasının zararlarına dikkat çekip, oluşturacağı risklere işaret etti.  

‘TARIM TOPRAĞI YOK EDİLEMEZ’

ZMO Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlivan, projede, tarım toprağı kullanıldığını söyledi. Pehlivan, “Trabzon sahillerinin 88 kilometresi çoğunlukla tarım toprağı ile dolduruldu. Burada acımasız bir katliam var. Hâlâ yürürlükte olan 5403 sayılı ‘Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na muhalefet ediliyor. Bu toprakların korunması gerekiyor. Yetkilileri bu konuda göreve davet ediyoruz” dedi. Tarım topraklarının yok edilememesi gerektiğini ifade eden Pehlivam “Trabzon’a dökülen bu toprakları alıp atıl durumdaki alanlarda ıslah projeleri ile değerlendirsek inanın bütün Karadeniz’in sebze ihtiyacını karşılarız. Toprağın güzelliğine bakın. Bir daha 12 bin yıl sonra bu toprak oluşacak. B” diye konuştu. 

‘ÇÖKME OLABİLİR’

Peyzaj yapımında kullanılan toprağın dolgu olarak harcandığını kaydeden Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası Genel Merkez Yöneticisi Vildan Özmen ise projede çökmelerin olacağını öne sürerek, şunları söyledi: “Trabzon’da yapılan bütün dolgularda aynı problemler yaşanıyor. Dolgu kriterlerine uygun çalışma yapılmıyor. Peyzajda kullanılan toprakla maalesef dolgu yapılıyor. Zemin sağlamlaştırmaya gitmeleri gerekiyor. Eğer işlem yapılmazsa bu durum çökmeye neden olabilir. Bu alandaki deniz ekosisteminin ne kadar incelendiğini bilmek gerekiyor.”

Öte yandan 119 kilometrelik sahil şeridinin 85 kilometresi doğal kumsal olan Trabzon, sahillerinin yüzde 86’sını dolguyla kaybetti. (Trabzon/DHA)
 

 

ÖNCEKİ HABER

Torunlar davası: Bilirkişi raporu TOKİ’ye hiçbir suç atfetmedi

SONRAKİ HABER

Rusya ile ABD arasında İdlib gerginliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...