05 Aralık 2017 12:40

Gezici Festival’de Ercan Kesal ile adalet ve vicdan üzerine

ezici Festival gösterimler, söyleşiler ve etkinliklerle devam ediyor. Ercan Kesal seyircilerle adalet ve vicdan üzerine sohbet etti.

Paylaş

Gezici Festival gösterimler, söyleşiler ve etkinliklerle devam ediyor. Festival kapsamında Ercan Kesal’in seçtiği adalet ve vicdan temalı üç film izleyicilerle buluştu.

Kesal, Öldürme Üzerine Kısa Bir Film, Satıcı ve 12 Kızgın Adam’ın yer aldığı programdaki gösterimlerin ardından izleyicilerle bir araya geldi. “Adaletin ne olduğunu bilemeyebiliriz ama adaletsizliğin ne olduğunu biliyoruz” diye sözlerine başlayan Kesal insanların kendi doğrularının şaşmaz olduğuna inanmasının, her şeyi bildiğini sanmasınının en büyük trajedi olduğunu vurguladı. Seçtiği filmlerin bu düşünceler etrafında gezindiğini belirtten Kesal şunları söyledi:  “Anılarımız, geçmişimiz, belleğimiz bizim kalbimizin bekçisi. Kalbimizdeki anılara sahip çıkmalıyız. Onlar bizim kalbimizdeki kötülükleri yiyorlar.”

YOL YENİ VERSİYONUYLA İZLEYİCİ KARŞISINA ÇIKTI

Gezici Festival, Yol’un yeniden kurgulanmış ve dijital olarak yenilenmiş versiyonunun gösterimiyle başladı. Filmin yapımcılarından Donat Keusch’un sunumuyla gerçekleştirilen gösterimde, Yol’un otuz beş yıllık yolculuğundan da bahsedildi. Keusch, Cannes Film Festivali’ne başvurduklarında festival yönetiminin filmi kısaltmalarını talep ettiğini ve o yüzden Yol’un Yılmaz Güney’in istediği haliyle festivalde gösterilemediğini belirtti. Film, Altın Palmiye kazanmasının hemen ardından elli ülkeye satıldığı için yeniden kurgu sürecinin ertelendiğini söyleyen Keusch, filmin Gezici Festival’de gösterilen versiyonunun Güney’in hayalindeki kurguya en yakın hali olduğunu belirtti. Yapımcı, Yılmaz Güney’e filmi yeniden kurgulayacağına dair verdiği sözü anca yerine getirebildiğini, filmin eksik parçalarının toparlanmasının, yeniden kurgulanmasının ve dijital olarak yenilenmesinin altı yıllık bir sürece yayıldığını söyledi.

TÜRKİYE SİNEMASININ ÖDÜLLÜ FİLMLERİ GÖSTERİLDİ

Emre Yeksan’ın prömiyerini Venedik Film Festivali Eleştirmenler Haftası’nda yapan ilk uzun metrajlı filmi Körfez’in gösterimi film ekibinin katılımıyla gerçekleşti. İzleyicilerin yoğun ilgisiyle karşılanan gösterimin ardından filmin yönetmeni Emre Yeksan, oyuncusu Ahmet Melih Yılmaz, yapımcısı Anna Maria Aslanoğlu ve kurgucusu Selda Taşkın seyircilerden gelen soruları yanıtladı. Fikret Reyhan’ın bol ödüllü ilk filmi Sarı Sıcak’a da seyircinin ilgisi büyüktü. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tayvan’da 9 saat izlenebilen gökkuşağı rekor kırdı 

SONRAKİ HABER

Seçme ve seçilme hakkı 83 yıl sonra ne durumda?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...