05 Aralık 2017 11:14

Bir Kiev draması: Saakaşvili

Eski Gürcistan Lideri Saakaşvili, Ukrayna'da gözden düştükten sonra intihar girişiminde bulunduğu ve gözaltına alındığı enteresan bir gün geçirdi.

Paylaş

Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de film gibi saatler geçirdi. Ülkeden sınır dışı edilmesi gündemde olan Saakaşvili'nin Kiev'de kaldığı eve operasyon düzenlendi. Çatıya çıkarak, müdahale edilmesi halinde intihar edeceğini söyleyen Gürcü siyasetçi, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Saakaşvili daha sonra taraftarları tarafından polisin elinden kurtarıldı.

Ukrayna ajanslarının bildirdiğine göre, bu sabah saatlerinde Saakaşvili’nin Kiev’de kaldığı eve polis baskın düzenledi. Arama yapıldığı sırada çatıya çıkan Saakaşvili, kendine müdahale edilmesi halinde çatıdan atlayacağını söyledi. Daha sonra gözaltına alınan Saakaşvili’yi savunmak için toplanan kalabalık ile polis arasında arbede yaşandı.

2 YILDA ARALARI BOZULDU

'Gül devrimi' adı verilen süreç sonucunda Edvar Şevardnadze'nin ardından 3. Gürcistan Devlet Başkanı olan ve 2004-2013 arası ülkeye yöneten Saakaşvili, iktidardan düştükten sonra ülkeyi terk etti.

2014'te Ukrayna'da yönetim değişikliğiyle sonuçlanan Maydan eylemlerini ateşli bir şekilde destekleyen Saakaşvili, Rusya karşıtı Petro Poroşenko'nun kendisine vatandaşlık vermesi üzerine Ukrayna'ya gelmişti. 2015'te Odessa Valiliğine getirilen Saakaşvili'nin Kasım 2016'da kendi partisini(Yeni Güçlerin Hareketi) kurması ile Poroşenko'nun arası sonradan bozuldu.

Ukrayna

POROŞENKO'YA KARŞI EYLEM ÇAĞRISI YAPIYORDU

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun koltuğundan indirilmesi için halka eylem çağrısı yapan ve vatandaşlığı geri alınan Saakaşvili'nin bu senenin sonuna kadar Ukrayna’dan sınır dışı edilmesinin planlandığını öne sürülmüştü.

Saakaşvili’nin ülkeden sınır dışı edilişinin özel bir operasyon olarak ele alındığı, muhalif liderin Gürcistan’a değil, üçüncü bir ülkeye, muhtemelen Polonya’ya gönderileceği iddia edilmişti. Gürcistan da yolsuzlukla suçlanan eski liderinin ülkeye iadesini istiyor.

Saakaşvili’nin ülkeden sınır dışı edileceği operasyonda farklı birimlerden güvenlik güçlerinin yer alacağı da iddialar arasındaydı.

Saakaşvili’nin sınır dışı edilme gerekçesi olarak ise ülkede yasal kalış süresini geçirerek, “göçmen yasasını ihlal etmesinin” gösterileceği aktarılmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

SES Adana Şubesi bütçe taleplerini milletvekillerine iletti

SONRAKİ HABER

Fransa ve Almanya’dan Trump’a 'Kudüs' uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...