05 Aralık 2017 07:49

Kadınların #MeToo kampanyası İsveç’te eylemlere dönüştü

Kadınların cinsel taciz ve tecavüze karşı başlattığı #MeToo kampanyası kapsamında İsveç'te eylemler yapıldı.

Paylaş

İsveç’te neredeyse tüm iş kolları ve sektörlerde kadınların #MeToo (Ben de) kampanyası kapsamında farklı etiketlerle yaptıkları çağrılar eylemlere dönüştü. Pazar günü başta başkent Stockholm olmak üzere İsveç’in değişik yerleşim birimlerinde meydanlara çıkan binlerce kadın, cinsel baskı ve tacizlerin son bulmasını talep etti.

Sosyal medya üzerinden örgütlenen eylemlere her yaş ve meslekten kadınlar katıldı. Stockholm’de yapılan gösteriye katılanlar arasında Eşitlik Bakanı Åsa Regner ve Çalışma Bakanı Ylva Johansson da bulunuyordu.

Regner, kadınlara yönelik büyük adaletsizliklere son vermenin zamanının geldiğini söylerken Çalışma Bakanı Johansson, iş yerlerinde gerçekleşen cinsel tacizlerin engellenmesi için iş piyasasının taraflarını toplantıya davet edeceklerini açıkladı.

Dün de Çalışma Bakanı, işveren örgütleri ve işçi sendikaları cinsel taciz ve saldırılara karşı alınacak önlemleri tartışmak için toplantıya çağırdı.

KADINLARDAN FLASH MOB EYLEMİ

Bu arada değişik  #MeToo etiketiyle çağrılar yayınlayan grupların çağrısı üzerine Sergel Meydanı’nda yüzlerce kadının katıldığı eylem düzenlendi. 15 dakikalık eylemin ilk 5 dakikasında suskun kalan kadınlar 6. dakikadan itibaren çığlıklar atarak, düdükler ve değişik enstrünamlar çalarak cinsel taciz ve tecavüzleri protesto etti.

Kadınlar sosyal medya üzerinden örgütledikleri flash mob eylemlerini yaygınlaştırarak sürdüreceklerini açıkladı.

Flash mob: Birbirini tanımayan bir grup insanın internet üzerinden, e-posta veya sosyal ağlar vasıtasıyla daha önceden belirlenen yer ve zamanda, yine önceden kararlaştırılan bir eylemi gerçekleştirdikleri sosyal aktivite.

PARTİLER TACİZ SUÇLAMALARINA KARŞI SORUŞTURMA BAŞLATTI

#MeToo kampanyasının dalga dalga tüm iş kolları ve sektörlere yayılmasıyla birlikte neredeyse tüm partiler taciz suçlamalarıyla ilgili soruşturma başlattı.

Hakkında soruşturma başlatılan Sosyal Demokrat İşçi Partili Stockholm Belediyesi Kültür Müdürü Roger Mogert istifa etmek zorunda kaldı. Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili Stefan Nilsson partisinden istifa etti.

Merkez Partisi, cinsel tacizle suçlanan bir yöneticilerinin görevinden istifa ettiğini ve önümüzdeki yılın eylül ayında yapılan seçimlerde aday olmayacağını açıkladı.

Çevre Partisi Yeşiller, Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Moderat Parti, cinsel tacizle suçlanan yöneticiler ve üyeleri hakkında soruşturma başlattıklarını belirtirken Liberal Parti ve Hıristiyan Demokratlar, kendilerine cinsel tacizle ilgili şikayet gelmediğini söyledi. Feminist İnisiyatif Partisi’nin bir yöneticisi cinsel taciz suçlamalarından sonra görevinden ayrıldı.

Partiler,  #MeToo kampanyasından sonra cinsel baskı ve tacize karşı aktif mücadeleyi yoğunlaştırdıklarını açıkladı. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kızına istismarla yargılanan babaya 15 yıl hapis

SONRAKİ HABER

Reza Zarrab soruşturmasında gözaltı sayısı 17'ye çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...