30 Kasım 2017 13:32

Orhan Sarıbal: Şeker pancarı üreticisi mağdur edildi

'Geçen yıl kotayı dolduramadığı için ceza verilen şeker pancarı üreticisi, bu yıl da ürünü ucuza alınarak cezalandırılıyor.'

Paylaş

Üreticilerin sorunlarıyla ilgili Mecliste açıklama yapan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, hükümetin tarım politikaları nedeniyle çokuluslu şirketlerin kazandığını üreticilerin kaybettiğini vurguladı.   

Sarıbal’ın aktardığı bilgilere göre 1998 yılında pancar eken çiftçi sayısı 490 binken bu sayı bugün 105 bine düştü. Pancar ekim alanları ise 500 bin hektardan 320 bin hektara geriledi. AKP döneminde yıllık ortalama pancar üretimi 15 milyon ton civarında gerçekleşti.

Geçen yıl kendilerine tahsisi edilen kotayı dolduramayan üreticilere ceza kesildi. Bu yıl ise kotanın üzerinde üretim yapan üreticinin ürünleri ucuza alındı. Bu yıl kota fazlası üretim A kotası fiyatı olan ton başına 210 lira yerine C kotası fiyatı olan ton başına 110 liradan alım yapıldı. Üretici bir yıl boyunca bin bir emekle yetiştirdiği ürününü değer fiyatına satamadı. 

Türkiye’de sakaroz kökenli pancar şekeri ve nişasta kökenli şeker (NBŞ) olmak üzere iki tür şeker üretimi bulunduğunu hatırlatan Sarıbal, “2001 yılında yürürlüğe giren 4634 sayılı Şeker Kanunu’nun 3’üncü maddesine göre, NBŞ için ülke toplam şeker kotasının yüzde 10’u kadar kota tahsis ediliyor. Bakanlar Kurulu bu oranı, yüzde 50’sine kadar artırıp eksiltebiliyor. 2015-2016 pazarlama yılında NBŞ için Şeker Kurulu tarafından 250 bin ton olarak belirlenen kota Bakanlar Kurulu’nca yüzde 25 oranında artırılarak 313 bin tona çıkarılmıştır. 2016-2017 pazarlama yılında NBŞ kotası 265 bin ton olarak belirlenmiş olup; bunun 116 bin tonu (yüzde 44’ü) ABD’li gıda devi Cargill tarafından kullanılacaktır” bilgilerini verdi. 

Geçen yıl 190 TL/ton olan pancar alım fiyatının 2017 yılı için ton başına 210 TL/ton olarak açıklandığını söyleyen Sarıbal, “alım fiyatındaki artış oranı yüzde 10.5 seviyesinde kalmıştır. Buna karşılık son bir yılda mazot fiyatı yüzde 20, kimyasal gübrelerden DAP’ın fiyatı yüzde 30, ürenin fiyatı yüzde 40 oranında artmıştır. Bu rakamlar pancar üreticisinin uğradığı mağduriyeti açık şekilde gözler önüne sermektedir” diye konuştu. 

AKP’li yıllarda en çok hakkı yenen, en çok mağdur edilen üreticinin pancar ekicileri olduğunu vurgu yapan Sarıbal, “Söz konusu dönemde şeker pancarının TŞFAŞ tarafından belirlenen alım fiyatı 3 kat; buna karşılık mazot fiyatındaki artış 4 kat, gübre fiyatlarındaki artış ise 5 kat olmuştur” dedi. 

Sarıbal üreticinin mağduriyetinin giderilmesi için şu önerilerde bulundu: 
* NBŞ kotalarının artırılması durdurulmalı ve AB kota seviyelerine uygun hale getirilmelidir.
* Şeker üretim maliyetlerini düşürmek için pancar tarımı desteklenmelidir.
* Pancarın ekiminden şeker üretim ve pazarlamasına kadar olan süreçte üreticilerin söz ve karar sahibi olacakları örgütlenmeler hâkim olmalıdır.
* Kamuya ait şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden vazgeçilmelidir. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Emrah Serbes'e, 22.5 yıla kadar hapis istemi

SONRAKİ HABER

Ankara Başsavcılığı, CHP’den belgeleri talep etti 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa