25 Kasım 2017 01:25

'Hayatlarımızdan ve mücadelemizden vazgeçmiyoruz'

Tüm kadınlara çağrı yapan kadın örgütleri 25 Kasım’da mücadeleyi yükseltmeye kadınları hayatlarına sahip çıkmaya çağırdı. 

Paylaş

Hilal TOK
İstanbul

Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü için sokaklarda olacak. Tüm kadınlara çağrı yapan kadın örgütleri 25 Kasım’da mücadeleyi yükseltmeye kadınları hayatlarına sahip çıkmaya çağırdı. 

İstanbul 25 Kasım Platformu adına konuşan Rüya Kurtuluş son dönemde müftülere nikah yetkisinin verilmesini, boşanmalarda arabuluculuk girişimlerini ve 6284 sayılı kanunun hedefe alınmasını hatırlatarak kadınların ‘makbul kadın’ çerçevesine sıkıştırılmaya çalışıldığını söyledi. “Erkek-devlet şiddetine itaat etmiyoruz, hayatlarımızdan da mücadelemizden de vazgeçmiyoruz” sloganıyla alanlarda olacaklarını ifade eden Kurtuluş,  “Hem kadınların kazanılmış haklarına dönük çok ciddi bir saldırı var hem de her adımla kadın mücadelesi engellenmeye çalışılıyor. Kadınların nasıl yaşayacağına, ne giyeceğine, kaç çocuk doğuracağına tek bir adamın karar verdiği ve erkeklerin de o adamdan güç aldığı; kadınların hayatlarını zehir ettiği ve şiddetin hayatımızın her alanında normalleştirildiği bir dönemde 25 Kadım’a gidiyoruz. Bu yüzden de hayatlarımızdan da mücadelemizden de vazgeçmiyoruz. Çünkü bunların karşısında daha örgütlü olmamız, daha da birbirimizden güç almamız gereken bir dönemdeyiz. Dayanışmamızla, en yakınımızdaki kadına uzattığımız elle güçlenerek bu hayatta karşılaştığımız sorunları ve şiddet sarmalını kırabiliriz.” dedi. 

‘HER MAHALLE MÜCADELE ALANI OLMALI’

İşçi ve emekçilerin yoğunlukta yaşadığı yerlerden biri olan Esenyalı’da kadın mücadelesi yürüten Esenyalı Kadın Derneği her gün kadın cinayetlerinin, şiddetin yaşandığını söyleyerek yanı başlarında katledilen Helin Palandöken’i hatırlattı. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan, “Kadınların hayatlarına ve haklarına yapılan saldırılara karşı tüm kadınları 25 kasım’da alanlarda sokaklarda ve bir arada olmaya çağırıyoruz. Kadınlara yönelik şiddete dair hiçbir çözüm üretmeyenlere, şiddete mahkum edenlere karşı tüm taleplerimizi yüksek sesle belirtmeliyiz” diye konuştu. Kadın mücadelesiyle mahallelerinde kadınların daha da görünürleştiğinin, güçlendiğinin altını çizen Doğan, her mahallede bu mücadelenin yaratılmasının gerekliliğini vurguladı. 

‘25 KASIM’DA TÜM KADINLAR ALANLARA’

İzmir Kadın Platformu adına konuşan Reyhan Kaplan ise kadınların dayanışma ve birliktelik göstermek için sokakta olacaklarını belirtti ve şunları söyledi:  “Yıllardır kazandığımız hakları almaya çalışıyorlar ve alıyorlar da. Biz ne kadar direnç gösterirsek bu haklarımızın tırpalanmasını engelliyor bu yüzden mücadele etmeliyiz. Kendi haklarını savunmak ve korumak için kadınlar 25 kasım’da alanlarda olmalı.” 

‘KADIN MÜCADELESİ HER GÜN HER ALANDA GÜÇLENDİRİLMELİ’

Ankara Kadın Platformu da kadınların haklarını gasbeden yasal düzenlemelere dikkat çekti. Platform adına görüştüğümüz Gönül Kural, “Bu kadar kadın cinayetlerinin arttığı, şiddetin vahşileştiği bir dönemde, bunlara dönük düzenlemeler yapılması gerekirken daha çok şiddeti uygulayanları koruyan ve bunu meşrulaştıran politikalar güdülüyor. Ellerinde koruma tedbiri olmasına rağmen birçok kadın  katlediliyor. Elde olan yasalar bile uygulanmazken bir de kazanılmış haklarımız bir bir ellerimizden alınıyor. Bunlara karşı alanlarda olup saldırılara izin vermeyeceğimizi göstermeliyiz” şeklinde konuştu. KHK ile ihraç edilen kamu emekçisi kadınların da alanlarda olacağına değinen Kural; “Kamu emekçisi kadınlar KHK’lere ve OHAL’e karşı iş güvenceleri ve gelecekleri için alanlarda olacak”dedi. Kural son olarak kadın mücadelesinin sadece 25 Kasım’da değil her gün kadınların bulunduğu her alanda güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. 

25 Kasım

İLK ON AYDA 337 KADIN CİNAYETİ, 314 ÇOCUK İSTİSMARI!

2016 yılında 328 kadın erkekler tarafından öldürülürken 2017’nin henüz ilk on ayında bu sayı 337’ye yükseldi. 314 çocuk cinsel istismara maruz kalırken, 246 kadın ise cinsel şiddete uğradı. 12 kadın kıyafetleri dolayısıyla şiddet gördü.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre ülke genelinde yaşamının herhangi bir döneminde eşi veya eski eşi tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılan kadınların oranı yüzde 39.3. Yaşadıkları fiziksel şiddet sonucunda yaralanan kadınların oranı yüzde 25. Yaşadıkları şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranı ise yüzde 48.5.

Adli istatistiklere göreyse çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarında özelikle son dört yılda ciddi bir artış yaşandı. 2006 yılında çocuklara yönelik cinsel istismar suçundan toplamda 3 bin 778 karar verilirken, 2016 yılında ise bu sayı 21 bin 189’a yükseldi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) verilerine göre de son 10 yılda çocuğa yönelik cinsel istismar davaları yüzde 700 artmış vaziyette.

TÜİK rakamlarına göre 2011-2016 yılları arasında yaşanan erken evlilik sayısı ise 232 bin 313. 

İL İL BULUŞMA NOKTALARI

İSTANBUL
25 Kasım Kadın Platformu çağrısıyla gece yürüyüşü
Saat : 18.00
Yer :  Taksim

ANKARA
Ankara Kadın Platformunun çağrısıyla 
Saat : 15.00
Yer :  Çankaya Belediyesi önü

İZMİR
İzmir Kadın Platformu çağrısıyla
Saat: 15.00 
Yer: Alsancak ÖSYM önü

ADANA
Adana Kadın Platformu çağrısıyla
Saat 18.00
Yer: Atatürk Parkı 

ANTALYA
Antalya Kadın Platformu çağrısıyla 
Saat 16.00
Yer: Cumhuriyet Meydanı

AYDIN 
Aydın Kadın Platformu çağrısıyla 
Saat: 14.00
Yer: Özgecan Parkı

BALIKESİR
Edremit Demokrasi Platformu çağrısıyla
Saat 12.00 
Yer: Altınoluk Meydan

BURSA
Bursa Kadın Platformunun çağrısıyla 
Saat 17.00
Yer: Setbaşı

DİYARBAKIR 
Tevgera Jinên Azad  (TJA) çağrısıyla 
Saat: 11.00 
Yer: Ofis/Sanat Sokağı Başı

EDİRNE
Edirne Kadın Dayanışmasının çağrısıyla 
Saat: 14:00
Yer: Atatürk Anıtı 

ESKİŞEHİR
Eskişehir Demokratik Kadın Platformu çağrısıyla
Saat : 18.00
Yer :  Espark önü

HATAY
Antakya Kadın Dayanışması ve Hatay Kadın Platformu çağrısıyla
Saat : 17.30
Yer :  Köprü başı

KAYSERİ 
Kayseri Kadın Dayanışma Derneği çağrısıyla 
Saat:14:00 
Yer: Cumhuriyet Meydanı Almer önü

KOCAELİ
Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği çağrısıyla
Saat: 18.00
Yer: Yenikent Mahallesi Muhtarlık Önü

Kocaeli Kadın Platformu çağrısıyla
Saat : 16.00
Yer :  Belediye İş Hanı Önü 

MERSİN 
Mersin Kadın Platformu çağrısıyla 
Saat 15.00
Yer: Balıkçı Barınağı

MALATYA 
Malatya Demokratik Kadın Platformu çağrısıyla 
Saat: 13.30
Yer: Malatya Öğretmenevi

MUĞLA
Muğla Kadın Platformu çağrısıyla
Saat : 12.30
Yer :  Sınırsızlık Meydanı

SAMSUN 
Samsun Kadın Dayanışması çağrısıyla
Saat: 17.30
Yer: Konak Sineması önü

TRABZON 
Trabzon Kadın Platformu çağrısıyla 
Saat : 16.30
Yer : Uzun sokak Nejla Hanım önü

 ZONGULDAK
Zonguldak Kadın Platformu çağrısıyla 
Saat: 13.30
Yer : İstasyon Caddesi

 

ÖNCEKİ HABER

Devlet ve erkek şiddetine karşı mücadelenin kelebekleri

SONRAKİ HABER

Emine Uyar: Şiddetin olağanlaştırılmasına ‘dur’ diyelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...