25 Kasım 2017 01:16

Devlet ve erkek şiddetine karşı mücadelenin kelebekleri

Mirabal Kardeşler, kadınların devlet ve erkek şiddetine karşı mücadelelerinde sembol isimler olarak ölümsüzleşti.

Paylaş

Nazife YAŞAR
İstanbul

Takvim yaprakları 25 Kasım 1960’ı gösterdiğinde dünyanın öbür ucu Dominik’te üç kadın cesedi bulundu. Dövülmüş, tecavüze uğramış halde uçurumdan atılmışlardı. Azmettiriciler bu vahşetle geride kalanlara bir mesaj vermek istiyordu. Çünkü öldürdükleri, “kadın başlarına” bir diktatöre kök söktürmüşlerdi. Onlar Rafael Leonidas Trujillo Molina diktatörlüğüne karşı mücadele eden Clandestina hareketinin kurucularından Patria, Minerva ve Maria'ydı. Namıdiğer Mirabel Kardeşler. 

Katledilmeleri Diktatör Trujillo’nin 31 yıl süren diktatörlüğünün kanlı sayfalarından sadece biri. İktidarı boyunca 50 bin kişiyi katleden ABD destekli bu kanlı diktatör, ülkedeki şehirlerin ve dağların adını bile kendi adıyla değiştirdi. Hatta İspanyolca maydanoz anlamına gelen perejil kelimesini doğru telaffuz edemeyen Haiti kökenli aileleri öldürttü. Hem de akıllara ziyan yöntemle: Haiti kökenlileri arayan askerler evlerini bastıkları kişilere ellerindeki maydanozu gösterip “Bu ne?” diye soruyordu. 

‘ÜLKENİN EN BÜYÜK İKİ SORUNU KİLİSE VE MİRABEL KARDEŞLERDİR’

Trujillo, bütün diktatörler gibi halka ölüm, baskı, zulüm dayatmış biri. Kendisine karşı çıkanlar ya tutuklanmış ya da faili meçhul bir cinayete kurban gitmiş. Yetmemiş askeri istihbarat servisine kurdurduğu “40” adlı hapishane sayesinde muhaliflerine işkence yaptırmış, birçoğunu elektrikli sandalyede öldürtmüştür. 

Mirabale kardeşler ve eşleri, Trujillo diktatörlüğüne karşı Clandestina isimli gizli bir örgüt kurdu. Trujillo yönetimine karşı insan hakları ve demokrasi için mücadelede simgeleşen kadınlar diktatörlük tarafından defalarca tutuklandı. Mal varlıklarına el konuldu. Bunlarla yetinmeyen Trujillo bir halk konuşmasında “Ülkenin en büyük iki sorunu kilise ve Mirabel Kardeşlerdir” diyerek Mirabel Kardeşleri hedef gösterdi. Bu konuşmadan sadece 23 gün sonra hapishanedeki eşlerini ziyaretten dönen üç kız kardeş, uçurumdan aşağı atılarak öldürüldü. Tabii ki bu cinayet resmi kayıtlara “trafik kazası” olarak geçti.  

GERİDE KALANLARA MESAJ

Mirabel kız kardeşlerden birinin kod adının “Kelebek” olmasından da esinlenerek; o günden sonra üç kız kardeş, “Kelebekler” adıyla anıldı. 1981 yılında Kolombiya’nın Bogoto şehrinde bir araya gelen Latin Amerikalı ve Karayipli Kadınlar Kongresinde, Mirabel Kardeşlerin anısına 25 Kasım tarihi “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan edildi. 1999’da ise Birleşmiş Milletler bugünü “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” ilan etti. Bütün diktatörler gibi Trujillo da Mirabel Kardeşleri öldürtürken geride kalanlara korku dolu bir mesaj vermek istedi; ama hesabı tutmadı. Mirabal Kardeşler, kadınların devlet ve erkek şiddetine karşı mücadelelerinde sembol isimler olarak ölümsüzleşirken, Diktatör Trujillo ezmeye çalıştığı halk muhalefi tarafından tarihin kanlı sayfalarına gömüldü. 

Patria Mercedes: Çocuklarımızın, bu yoz ve zalim sistemde yetişmesine izin vermeyeceğiz. Bu sisteme karşı savaşmak zorundayız. Ben kendi adıma her şeyimi vermeye hazırım; gerekirse hayatımı da.  

Minerva Argentina: Bunca acıyla dolu ülkemiz için yapılacak her şeyi yapmak bir mutluluk kaynağı; kollarını kavuşturup oturmak ise çok üzücü.

Maria Teresa:  Belki de bize en yakın şey ölüm; fakat bu beni korkutmuyor, haklı olan her şey için savaşmaya devam edeceğiz. 
 
 

ÖNCEKİ HABER

Zarrab’dan sonra Atilla muamması

SONRAKİ HABER

'Hayatlarımızdan ve mücadelemizden vazgeçmiyoruz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...