31 Ağustos 2017 09:59

1 Eylül mesajları: Barış ve demokrasi için birleşmeliyiz

Siyasi partiler ve kitle örgütleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü ve Kurban Bayramı mesajlarında barış ve demokrasi taleplerini öne çıkardı.

Paylaş

1 Eylül Dünya Barış Günü ve Kurban Bayramı dolayısıyla siyasi partiler ve kurumlardan yapılan açıklamalarda da, OHAL’in kaldırılması, KHK’lerin iptali, barış, demokrasi ve özgürlük için birleşme çağrısı yapıldı.

EMEP: SAVAŞA KARŞI BARIŞ VE DEMOKRASİ

Emek Partisi (EMEP) tarafından yapılan açıklamada 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün bölge ve dünyada savaş ve çatışma tehditleri altında kutlandığı hatırlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi geleceğini güvence altına almak üzere savaşı kışkırttığı, kutuplaşma ve toplumsal gerilimler oluşturacak politikalarda ısrar ettiği vurgulandı.

“Erdoğan’ın, Suriye’de her an çatışmanın içerisine girme hamleleri sürerken şimdi Kuzey Irak Kürdistan bölgesinde 25 Eylül’de yapılacak olan referandum gerekçe gösterilerek siyasi gerilimler artırılıyor ve her an savaşın içine girilecek operasyonların işaretlerini vermektedir” denilen açıklamada “İktidarın yayılmacı, savaşçı, şiddetle toplumsal muhalefeti bastırma politikalarının karşısında ülkede ve bölgede barışı savunmak aynı zamanda demokrasiyi savunmak anlamına gelmektedir. Bölgede emperyalist kuşatmayı geriletme, işbirlikçisi iktidarların gericiliğini hükümsüz kılmanın yolu halkların demokrasi, barış ve statü taleplerini kazanmasından geçmektedir. Kürt halkının ulusal ve siyasal statü talebi bölge halklarına karşı bir tehdit değil tam tersine kardeşliği ve dayanışmayı güçlendiren olacaktır” ifadeleri kullanıldı.
EMEP açıklamasında, 1 Eylül’ün Kurban Bayramı’na denk geldiğini hatırlatarak İslam coğrafyasında kanlı çatışmaların sürdüğünü ve halklar için gerçek bayramın demokrasi, barış, halkların kardeşliği ve dayanışmanın güçlendirilmesiyle geleceği dile getirildi: “Bugün 1 Eylül vesilesiyle bir kez daha yineliyoruz. Bölgede emperyalist kuşatmaya, kışkırttıkları ve bölgede hakimiyet için ittifaka girdikleri her türlü gericiliğe, savaş ve çatışma tehditlerine karşı halkların kardeşliği için mücadele ve dayanışmayı büyütmebütün emek, demokrasi ve barış güçlerinin güncel sorumluluğudur. Siyasal iktidarın baskıcı, sömürücü ve gerici politikaları karşısında ekonomik, sosyal talepler, demokratik haklar, siyasal özgürlükler ve barış talepleri için mücadele birbirinden ayrı düşünülemez noktadadır.  1 Eylül bu ortak taleplerle birleşik mücadeleyi örgütlemenin bir olanağı olarak görülerek tüm halkımızı, işçi ve emekçi sınıfları, kadınları, gençleri barışı ve demokrasiyi kazanmak için mücadeleye, alanlara çağırıyoruz. “

HDP: BARIŞ MÜCADELESİ BAŞARIYA ULAŞSIN

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Bu yıl Kurban Bayramı’nın birinci gününün, 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne denk geldiğini hatırlatarak, “Bu güzel tesadüf son derece anlamlı oldu. Çünkü bayramların da özü barış ve kardeşliğe dayanır. Çünkü bayramlarda düşmanlıkların yerini dostluk, dayanışma ve kucaklaşma alır, acı çekenlerin acısına ortak olunur” dedi. Ancak bu bayramın da adaletsiz ve eşitsizliklerin yaşandığı, demokratik hak ve özgürlüklerin, temel insan haklarının ve hukuk ilkelerinin hükümet tarafından çiğnendiği bir ortamda karşılandığını vurgulayan Kemalbay, “Ülkede, bölgede ve tüm dünyadaki katliam ve savaşların, insan hakları ihlallerinin bir an önce son bulmasını dilerken ‘Demokrasi, eşitlik, özgürlük, adalet ve barış mücadelesinin başarıya ulaşması hedefi ve özlemiyle halklarımızın, Ortadoğu halklarının ve tüm İslam aleminin Kurban Bayramını en içten duygularımızla kutluyoruz” ifadelerine yer verdi.

ESP: ZAFER COŞKUSUYLA BİRLİKTE KARŞILAYALIM

ESP “Adalete, özgürlüğe, kardeşliğe ve barışa hava ve su kadar ihtiyacımızın olduğu zor zamanlardan geçiyoruz” derken bayramın tüm ezilenlerin acılarını biraz daha birbirine yakınlaştırsın, sevinçlerini daha da ortaklaştırsın, umutlarını birbirine daha çok taşımasını ve barışın yolunda daha güçlü birleştirmesini diledi. ESP “1 Eylül Dünya Barış Günü’nü faşizme karşı büyük birlik, direniş ve zafer coşkusuyla birlikte karşılayalım” mesajı verdi

HDK: SAVAŞ SÜRSÜN DİYE SOFRAMIZDAKİ EKMEK AZALMAKTADIR

Halkların Demokratik Kongresi, yaptığı yazılı açıklamada, “Bu yıl da 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü, Ortadoğu’da şiddetlenen çatışma ve katliamların, Türkiye’de yeniden kışkırtılan çatışma ortamında yaşanan ölümlerin, baskı, şiddet ve fiili sıkıyönetim, OHAL uygulamalarının yaşandığı bir dönemde kutlayacağız” dedi. İktidarın 20 Temmuz 2016 tarihinden sonra içte ve dışta savaşı ve şiddeti tırmandırdığını söyleyen HDK, şöyle devam etti. “Savaş politikalarına son verilmesi, barış isteği talebi ‘terörizm’le eş değer görülerek bastırılmaya çalışılıyor. Saray iktidarı, Ortadoğu’da sürdürdüğü savaşı içeriye taşıma politikası izliyor. Savaşın bedelini halklarımız ödemektedir. Silahlanmaya, gizli ve örtülü ödeneklere ayrılan pay artmaktadır. Eğitimden, sağlığa, benzinden mazota yapılan zamlarla yoksullaşmaktadır. Daha fazla silahlanmak, daha çok militarist personel beslemek için vergi soygunları devam etmektedir. Savaş sürsün diye soframızdaki ekmek azalmaktadır. Ücretlerimiz düşmekte, grev ve sendikalaşma haklarımız savaş bahanesiyle gasbedilmektedir. Savaş, olağanüstü hal uygulamalarının süreklileşmesi ve olağanlaşmasıdır.” Savaşa karşı barış, adalet ve özgürlük için birleşme çağrısı yapan HDK, “Halklarımızı 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde faşizme ve savaşa karşı sokaklarda, meydanlarda, miting alanlarında barışın sesini yükseltmeye çağırıyoruz” dedi.

MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI: EVLATLARIMIZI FEDA ETMEYE HAZIRIZ’ SÖZLERİNİ DUYMAK İSTEMİYORUZ

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün, Türkiye’nin ve dünyanın barış gereksinimini bir kez daha hatırlattığını vurguladı. Çakar tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Zira ülkemizde Kürt sorunu, bölgemizde emperyalist müdahaleler, dünyada nükleer silahlanma ve savaş tehdidi söz konusudur. Emperyalistler ve büyük güçler arası gerilim ile birçok ülke yönetimlerinin iç sorunlarını şiddet temelinde ele alışları, halkların yaşamına kitlesel kırım, göç dalgaları ve kuşaklar boyu sürecek acılar şeklinde yansımaktadır. Gereksinimimiz, barış, kardeşlik, adalet, refah ve mutluluktur. Ne yazık ki henüz bu gerekliliklerden çok uzakta bulunuyoruz. ‘Evlatlarımızı feda etmeye hazırız’ sözlerini tekrar duymak ve acılara alışmak istemiyoruz. Odamız, TMMOB çatısı altında, emperyalizme, faşizme, gericiliğe, halkların birbirine kırdırılmasına karşı çıkmaya; eşit, özgür, laik, adalet ve hukukun üstünlüğü temelinde bir arada yaşamın hakim kılınacağı demokratik bir Türkiye mücadelesinde savaş tamtamlarına karşı barışın yanında yer alacaktır” denildi.

TKH: BARIŞ, GERİCİLİĞE VE EMPERYALİZME KARŞI MÜCADELEDEN GEÇER

Türkiye Komünist Hareketi, "Barış, gericiliğe ve emperyalizme karşı mücadeleden geçer!" başlıklı açıklamasında emperyalizmin bölgedeki politikalarının en büyük müttefikinin AKP iktidarı olduğunu belirtti ve  "Adaletli ve kalıcı bir barış için sömürü düzenine ve emperyalizme karşı mücadele bir zorunluluktur. Emperyalizme, gericiliğe ve sömürü düzenine karşı yürütülmeyen bir barış mücadelesi halkları ancak köleleştirir.
Başta Ortadoğu olmak üzere, dünyada barış için mücadele ancak ve ancak emekçilerin kurtuluş mücadelesiyle birlikte gerçekleşecektir" denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘2017’nin ilk 8 ayında hak ihlallerinde kara tablo’

SONRAKİ HABER

‘Barış türküleri ile halay çekme umudunu kimse yitirmesin’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...