23 Haziran 2017 11:16

Avustralya’dan, Türkiye'ye Gülmen ve Özakça çağrısı

Avustralya'da faaliyet gösteren altı kurum ortak açıklama ile hükümete ‘ölümlere sesiz kalma' dedi.

Paylaş

Cezaevinde açlık grevlerine devam eden Akademisyen Nuriye Gülmen ve Öğretmen Semih Özakça’nın sağlık durumları geri dönülmez bir aşamaya gelirken bir dayanışma çağrısı da Avustralya’dan geldi. Ortak bir açıklama yayımlayan Anadolu Kültür Merkezi (AKM), Avustralya Alevi Bektaşi Federasyonu (AFA), Avustralya Türkiyeliler Kültür Derneği (ATKD), Melbourne Dayanışma (MD), Viktorya Kürdistanlılar Demokratik Toplum Merkezi (Nav-Kurd), Yaşam Hakkı İçin Ses Ver Avustralya (YHISVA) ölümlere sessiz kalınmamasını istedi.

‘HUKUKSUZLUĞA SON VERİLSİN’

Açıklamada, “Gülmen ve Özakça’nın olası ölümleri acilen durdurulmalıdır! Tutukluluk halleri bir an önce sonlandırılmalı ve işlerine iade edilmelilerdir. Haksızca, hukuksuzca işlerinden atılan tüm kamu emekçilerinin işlerine geri dönmeleri sağlanmalıdır. Hak ve hukukun işlemesi için yargı bağımsız olmalıdır. Adalet yalnız iktidar ve yandaşlarına değil tüm vatandaşlara uygulanmalıdır. Türkiye’de yaşanan tüm haksızlıklara bir an önce son verilmeli ve bütün vatandaşların demokratik koşullarda yaşama, beslenme ve can güvenliği sağlanmalıdır” denildi.
 
15 Temmuz Darbe Girişimi'nin ardından OHAL’de KHK ile haksız ve hukuksuz şekilde 130 bin kamu emekçisinin mesleklerinden ihraç edildiğine dikkat çekilen açıklamada, “En temel insan hakkı olan yaşamlarını sürdürebilmek, evlerine ekmek götürebilmek için işlerine iade edilmeyi talep eden Gülmen ve Özakça'nın cesur duruşu hem Türkiye’de hem de dünya genelinde büyük ses getirdi. Bu direnişin bu kadar uzun süreceğini tahmin etmeyen AKP iktidarı ve kolluk güçleri açlık grevinin Türkiye ve dünya genelinde yarattığı yankı ve umudun Gezi Direnişi’ne dönüşme ihtimali olabileceğini sebep göstererek Gülmen ve Özakça’yı 23 Mayıs'ta yine haksız hukuksuz bir şekilde tutukladı” ifadelerine yer verildi.

‘BİLİNÇLİ ŞEKİLDE ÖLÜME TERK EDİLİYOR’

Cezaevine gönderilmelerinin Gülmen ve Özakça’nın direncini kıramadığının vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “106 gündür açlık grevinde olan Gülmen ve Özakça eylemlerine başladıkları ilk günden bu yana direnişi sürdürüp hayatta kalabilmek ve sonrasında vücutlarında kalıcı hasar oluşmaması için gerekli olan B1 vitamini almak zorundalar. Türkiye’de bulunmayan bu vitamin yurtdışından aileleri tarafından temin edilmesine rağmen cezaevi B1 vitaminini Gülmen ve Özakça’ya vermiyor. Cezaevinin verdiği düşük miktarda B1 içeren vitaminlerin ise herhangi bir yararı yoktur. Bu bilinçli bir şekilde Gülmen ve Özakça’nın ölüme terk edilmesidir. Gülmen ve Özakça’da, kalp yetmezliği, tansiyon-nabız düşüklüğü, kas erimesi, halsizlik ve B1 vitamini eksikliğinden dolayı açlık grevi hastalığı olarak bilinen Wernicke-Korsakoff hastalığı başlamıştır; artık ölüm sınırındalar! Aileleri ve avukatları ile düzenli görüştürülmeyen Gülmen ve Özakça’ya cezaevinde kötü muamele edilmektedir, kendi bakımlarına yardımcı olan diğer tutsaklar yanlarından çıkartılıp tecrit edilerek sistematik psikolojik işkence uygulanmaktadır. Sağlık koşulları her gün kötüleşen Gülmen ve Özakça’ya cezaevinde bilinçli bir tecrit ve işkence uygulanmaktadır. Durum bu kadar kritik ve acil iken AKP hükümeti ve yetkililer henüz hiçbir olumlu, insani adım atmamıştır. Hükümetin her türlü hukuksuzluğa son vererek emekçilerin işe iade ederek, ölümlere sessiz kalmamasını talep ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İnsan hakları örgütleri: Yüzlerce kişi işkence gördü!

SONRAKİ HABER

Yüksel’de işe iade eylemi 227’nci gününde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...